İHRACATÇILARDAN ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE TARİHİ UYARI:”EMEKLERİNİZ BOŞA GİTMEMESİ İÇİN DOĞRU ZEYTİN FİDANI DİKİN”
Dünya’da üretim artış hızı, talep artış hızının gerisinde kalan nadir gıda ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağı, altın çağını yaşıyor. Türkiye’de de son yıllarda yeni zeytin plantasyonları geniş alanlara yayılıyor. Türk halkı zeytin üreticiliğine çok önem vermeye başladı. Bu durumu fırsat bilen bazı çıkar çevreleri, Türkiye’ye adaptasyonu yapılmamış, yağ ve salamura zeytincilik için uygun olmayan bazı türleri ithal ederek, üreticilere satma yarışına girdiler. Aynı zamanda zeytin üreticisi olan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emin Demirci, zeytin üreticilerini doğru tür zeytin fidanı temin etmeleri ve bahçelerine dikmeleri konusunda uyarıyor. Son zamanlarda Türkiye’ye zeytin fidanı ithal edildiğine dikkati çeken Demirci, “AQUINA adlı zeytin çeşidine ait fidan ithal edildiğini duyuyoruz. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’ne göre yurtdışında bu isimle tescil edilmiş zeytin çeşidine ait literatür bilgisine rastlanılmamıştır. Bugün dikilecek zeytin bahçelerinden 4-5 sene sonra mahsül alınacaktır. 4-5 sene sonra hayal kırıklığına uğramamak, telafisi olmayan zararlarla karşılaşmamak için çok dikkatli olunmalı ve konu hakkında uzmanlardan bilgi alınmalıdır” dedi. Mersin Zirai Karantina Müdürlüğü’nen alınan bilgilere göre, ARBEQUINA ve FRONTOIO çeşitlerine ait fidanlarında ithal edildiğine işaret eden Demirci şöyle devam etti: “Bu çeşitler çok eski yıllarda ülkemize getirilmiş ve Zeytincilik Araştırma Enstitüsü koleksiyon bahçesinde mevcuttur. Küçük meyveli çeşitlerdir. Hasat zorluğu vardır. Ayrıca bölgelere adaptasyon çalışmaları yapılmamıştır. Yağ kalitesi düşüktür. Bu fidanların pazarlanmasında yağ veriminin yüksek olduğu (2.5 kg. zeytinden 1 kg. yağ elde edildiği) ve bu çeşitlerin salamura yapılacağı ifade edilmektedir. Meyve ağırlığı 1,5 – 2,2 gr. Arasında olan bu çeşitler ile ilgili belirtilen hususlar tamamen yanlıştır.”
“Dünya’da zeytin ve zeytinyağı talebi her geçen gün artmaktadır. İhracat yapılması olmazsa olmaz koşuldur” diyen Emin Demirci, siyah salamura zeytincilikte bir kilogramda yer alan zeytin adedinin, 200-410 adet arasında, yeşil salamura zeytincilikte ise 80-410 adet arasında değiştiğine işaret etti. Demirci, “Bu yeni ithal edilen zeytinlerin kilogramdaki dane adedi 450-660 arasındadır. Bu nedenle ARBEQUINA ve FRONTOIO çeşitlerinin salamura zeytin olarak değerlendirilmesi uluslararası ticarette mümkün değildir.”
ZEYTİN DİKERKEN UZMANA DANIŞIN
Türkiye’de adaptasyonu yapılmış 82 çeşit zeytin bulunduğunu hatırlatan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emin Demirci, zeytin bahçeleri oluşturacak üreticilere şu tavsiyede bulundu. “Türkiye’de adaptasyonu yapılmış zeytin çeşitleri vardır. Yöreye göre iklim koşullarına göre uzmanlarla görüşerek bu zeytinlerin dikilmesini tavsiye ederiz. Şu anda Türkiye’de genellikle Gemlik zeytini plantasyonları yapılmaktadır. Bu zeytin siyah salamuracılık ve yağlığa uygun kombine bir çeşittir. Ancak, her bölgeye adaptasyonu olmamaktadır. Bu nedenle, Edremit (Ayvalık yağlık), Memecik, Kilis Yağlık, Nizip Yağlık gibi çeşitlerin yağ üretimine yönelik zeytinlik tesislerinde dikkate alınmalıdır. Ancak, Türkiye’nin yeşil salamura zeytin üretimi azdır. Bu nedenle yeşil zeytin üretiminde kullanılan, domat, yamalak kabası, çelebi (palamut, eşek zeytini) gibi zeytinlerin bölge özellikleri dikkate alınarak dikilmesini tavsiye ederiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.