YÜZDE 90’I HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL
Akciğer Hastaları Dayanışma Derneği (AHDADER) ve Novartis işbirliği ile Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına (KOAH) dikkat çekmek için İstanbul Göztepe semt pazarında sıra dışı bir bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirildi.
16 Kasım Dünya KOAH günü kapsamında yapılan etkinlikte pazar ziyaretçileriyle bir araya gelen AHDADER Başkanı Hasan Yılmaz, KOAH’ın yeterince bilinmemesi nedeniyle arttığını, özellikle kadınlar arasındaki görülme sıklığının da en az erkekler kadar olduğunu belirtti.
AHDADER, 16 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında hastalık bilinçlendirmesine yönelik çarpıcı bir sosyal farkındalık etkinliği düzenledi. Novartis işbirliği ile Kadıköy’de bulunan Göztepe Semt Pazarı’nda gerçekleşen etkinlik kapsamında dünya genelinde 210 milyon kişiyi etkileyen KOAH’ın önlenebilir ve doğru tedavi ile kontrol altına alınabilir bir hastalık olduğu vurgulandı. Toplumda genellikle erkek hastalığı olarak bilinen KOAH’ın kadınlarda görülme oranındaki artışa da dikkat çekilen etkinlikte, İstanbul Film Müzikleri Orkestrası (IFMO), “Nefesine Ses Ver” farkındalık projesi özelinde bestelenen ve orkestra müziğine uyarlanan şarkıyı nefesli çalgılar eşliğinde sergiledi. Performansın başlamasıyla birlikte alışveriş yapan semt sakinleri hem şaşırdı hem de keyifli anlar yaşadı. Performans sonrasında KOAH’a yönelik önemli bilgiler içeren broşürlerin dağıtımı gerçekleştirildi.
Etkinliğin ardından bir açıklama yapan AHDADER Başkanı Hasan Yılmaz, “KOAH toplumumuzda yeterince tanınmıyor. Ülkemizde 5 milyon KOAH hastası var ancak bu kişilerin yüzde 90’ı KOAH olduğunun bilincinde değil. Hastalığı bildiğini düşünenlerin ise doğru zannettiği pek çok yanlış var. Örneğin KOAH toplumda her ne kadar bir erkek hastalığı olarak görülse de son yıllarda yapılan klinik araştırmalar hastalığın kadınlar arasında hızla yayıldığını ortaya koyuyor. Bunun en önemli nedeni ise kadınlarda hızla artan sigara kullanım oranı. KOAH nedenli ölüm vakaları son yıllarda kadınlarda erkeklere oranla önemli bir artış sergiledi” dedi.
Hastalığın hiç sigara kullanmayan bireylerde de görülebildiğini vurgulayan Yılmaz, “AHDADER olarak KOAH’ın toplum genelinde bilinirliğini artırmak için farklı çalışmalar düzenliyoruz. Göztepe Semt Pazarı’nda gerçekleştirdiğimiz bu etkinlik sayesinde hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen KOAH’ın, uygun tedavi ile kontrol altına alınabileceğini duyurma yolunda önemli bir adım atmış olduk. Bugünkü etkinliğimizin videosunu derneğimizin websitesinde ve Novartis Türkiye’nin YouTube kanalında izleyebilir, #NefesineSesVer etiketiyle sosyal medyada paylaşarak KOAH farkındalığının artmasına destek olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
Erken teşhis hayat kurtarıyor
Oluşumunda, sigara kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, mesleki toz ve kimyasallar ile genetik faktörler gibi nedenler bulunan KOAH, dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkiliyor. Türkiye’de ise 40 yaş üzeri her 5 kişiden 1’inin KOAH hastası olduğu biliniyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2030 itibariyle KOAH’ın dünya üzerinde üçüncü en yaygın ölüm nedeni olması bekleniyor.
KOAH’ın en önemli belirtileri nefes darlığı, öksürük ve balgam olarak öne çıkıyor. Belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılması KOAH’a ilişkin erken tanıyı zorlaştırıyor. İleri düzey KOAH hastaları yürürken, otururken hatta istirahat ederken dahi nefes almakta büyük sıkıntı çekiyor.
Ancak uygun tedavi yöntemleri ile KOAH’ı kontrol altına almak mümkün. Doğru tedavi ile hastaların günlük işlerini yapmaları sağlanabiliyor, böylece hasta ve hasta yakınlarının yaşam kaliteleri artırılıyor. KOAH hastalarının yaşamını kolaylaştırmak için sigarayı bırakmaları, düzenli egzersiz yapmaları, doğru beslenmeleri, nefes egzersizleri yapmaları ve doktorlarıyla sürekli iletişim halinde olmaları gerekiyor.
Hasta tedavi edilmediğinde son derece tehlikeli bir seyir izleyen KOAH’ın teşhisi, spirometri adındaki basit ve ağrısız bir nefes ölçüm testi ile yapılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.