TÜRSAK Vakfı’nın düzenlediği 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, CRR’de seçkin sinemaseverlerin bir araya geldiği muhteşem bir törenle başladı.Gecede festivalin yenilikleri tanıtılırken Perihan Savaş ve Prof. Sami Şekeroğlu’na da Onur Ödülü sunuldu.
Sinemaseverlerin bu yılki son ‘randevu’su, unutulmaz bir açılış gecesiyle başladı. Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirilen 19. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’ndaki törenle ‘merhaba’ dedi. Festivalin bu yılki birbirinden özel yeniliklerinin tanıtıldığı gecenin en duygu dolu anları ise usta oyuncu Perihan Savaş ve ‘Türk sinemasının hafızası’ Prof. Sami Şekeroğlu’na Onur Ödülü’nin takdim edildiği anlar oldu.
Genç oyuncu Ayça İnci’nin sunduğu, dev isim İlham Gencer’in resitali ile başlayan gecede konukları selamlayan TÜRSAK Vakfı başkanı, yönetmen Fehmi Yaşar hem festival hem de TÜRSAK’ın yeni çalışmaları hakkında bilgi verdi. “Zor zamanlardan geçiyoruz. Böyle zamanlarda kültür ve sanat ister istemez hayatımızdaki önceliğini yitiriyor. Oysa sanatın ve sinemanın iyileştiren, birleştiren, umut veren gücüne en çok böyle zamanlarda ihtiyacımız var” diyen Yaşar, bunun için desteklerini esirgemeyen T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Fatih Belediyesi 1000 Volt, MarkaSokak, Urart ve Yekta Kopan’a özel olarak teşekkür etti.
Dünya çapında yaşanan hızlı değişime ayak uydurmak adına pek çok yeni proje ürettiklerini, birçok projeyi de güncellediklerini dile getiren Yaşar, şu bilgileri verdi: “Filming Guide projemiz ile Fatih Belediyesi’nin de katkılarıyla, İstanbul’un film mekanı olarak potansiyeline uluslararası arenada dikkat çekmek istiyoruz. Ocak ayında bir Gastronomi Filmleri Yarışması ilan ediyoruz. Bu yılki seçkimizi hazırlarken yerli yapımlar açısından bu alanda ne kadar eksik olduğumuzu gördük. Bu alanda uluslararası yapımlarla kıyaslanabilir düzeyde yerli yapımlar üretilmesini desteklemeyi hedefliyoruz. Ayrıca İstanbul’un mutfak kültürünün köklü geçmişini ve çeşitliliğini en iyi yansıtan restoranlardan, 120 yıllık bir kuruluş olan Pandelli, ekonomik nedenlerle kapanıyor. Bu festivalde ‘Pandelli Kapanmasın’ kampanyasını da başlatmak istiyoruz. Bir başka yenilik de Randevu İstanbul’da bundan böyle her yıl farklı bir ülkenin sinemasına odaklanacak olması. Bu yılki konuğumuz, İspanya”
Gecenin yıldızları ise Türk sinemasının usta oyuncularından Perihan Savaş ve Türk sinemasının hafızasını adeta tek başına oluşturmuş aynı zamanda Türkiye’nin ilk sinema profesörü Sami Şekeroğlu oldu. Bu yılki Onur ödüllerinin sahibi olan iki özel isim, dakikalarca alkışlandı. Perihan Savaş, yakın zamanda bir kaza geçirmiş olmasına rağmen sinemaseverlerin karşısına çıktı. Ödülünü, oyuncu Birce Akalay ve TÜRSAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, yapımcı Cemal Okan’ın elinden alan usta oyuncu, yaşadığı talihsiz kazayı paylaşırken ülkece içinden geçilen zor dönem hakkında da çok içten temennilerini dile getirdi. Savaş, şöyle konuştu: “Çok özür dilerim, karşınıza böyle çıkmak istemezdim. Talihsiz bir kaza oldu; şoför bindiğimi zannetip arabayı hareket ettirdiği için. Arabanın altında kalmadığıma dua ediyorum. Bu ödül çok değerli, sinema benim için çok özel ve iki değerli genç oyuncunun elinden almak benm için ayrıca bir onur. Zor günler geçirdiğimiz bu dönemde sanatın ne kadar önemli olduğunu, ne kadar iyileştirici olduğunu, ne kadar birleştirici olduğunu anlatmak zorundayız. Ben aynı zamanda bir anneyim, içim kan ağlıyor. Artık ağlamak istemiyorum. Anneler de ağlamasın istiyorum”
Prof. Sami Şekeroğlu’na ise ödülünü, aynı zamanda eski öğrencilerinden olan yönetmen Osman Sınav takdim etti. Daha sonra aralarında Serdar Akar ve Aydın Bulut gibi başarılı sinemacıların yer aldığı bir grup eski öğrencisi Prof Dr. Sami Şekeroğlu’nu tebrik için sahneye çıktı. Şekeroğlu, ödülünü alırken “İnsanın 80 yaşında hatırlanması güzel bir şey! TÜRSAK’ın sayın başkanı Fehmi Yaşar’a ve vefalı mensuplarına teşekkür ediyorum. Benim için bir mutluluk da böyle bir ödülü, sanatçı bir öğrencimin elinden almak” diye konuştu.
Festivalin bu yılki yeniliklerinden biri olan “Kültür Sanata Katkı Yüksek Ödülü” de gecede sahiplerini buldu. Bu yıl ödül sunulan isimler; 11 yıl önce hayata geçirdiği Contemporary Art İstanbul ile sanat dünyasına yepyeni ve saygın bir proje kazandıran Ali Güreli ile kültür ve sanat alanındaki etkinlik ve projelerin hayata geçmesine destekleriyle vesile olan Denizbank adına Genel Müdür Hakan Ateş oldu. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Selçuk Yavuzkanat ve oyuncu Fulya Zenginer’in sunduğu ödülü, Hakan Ateş adına, alan Denizbank Kültür Sanat Danışmanı Perihan Yücel, şunları söyledi: “Sosyal sorumluluk projelerinde kültür ve sanata öncelik veren bir kurumun temsilcisi olmaktan gurur duyuyorum. TÜRSAK Vakfı ile birlikte yürüttüğümüz İlk Senaryo İlk Film yarışması da onur duyduğumuz projelerden biri. Katkıları için herkese ve özellikle Fehmi Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum. Hep şunu söyleriz ya; hayatımız film gibi geçti, artık film gibi geçen hayatımızda dramın olmamasını diliyorum. Dramı sadece filmlerde görelim”
Kültür ve Sanata Katkı Büyük Ödülü’nün diğer sahibi Ali Güreli’ye ise ödülü, oyuncu Hatice Aslan ve TÜRSAK Yönetim Kurulu Üyesi Sertaç Demirtaş tarafından sunuldu. Güreli, “Bu ödüle layık görüldüğüm için çok şeref duydum. Bu ödülün ardında elbette büyük bir ekibin çabası var o yüzden bütün ekip adına bu ödülü almak istiyorum” diye konuştu.
22 Aralık’a kadar sürecek olan festival, törenin ardından gösterilen, “Aşkın Krallığı” (A United Kingdom) filmiyle başladı. Amma Asente’nin yönettiği, konusunu tarihî gerçeklerden alan filmin başrollerini, David Oyelowo ve Rosamund Pike paylaşıyor. Festivalde gösterilecek 30’a yakın film; Beyoğlu Atlas ve Fatih Historia Cinemaximum salonlarında izlenebilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.