Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketimi, yeni yılın ilk saatlerinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olabiliyor. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu ise 31 Aralık gecesi dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. Yatmadan 2 saat önce yemek tüketiminin sonlandırılması gerektiğini belirten uzmanlar, bol su içmenin önemine dikkat çekiyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, yılbaşı akşamında doğru beslenmeye dair önemli bilgiler verdi.
YILBAŞI AKŞAMINA, HAFİF BİR KAHVALTI İLE HAZIRLANIN
“Akşam fazla miktar ve çeşitte besin tüketimi olacaksa güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Güne, kahvaltıda süt ve yulaf gevreği veya peynir, tam buğday ekmeği, domates-salatalıktan oluşan hafif kahvaltı seçenekleriyle başlayabilirsiniz” dedi.
YILBAŞI SOFRALARININ SAĞLIKLI SEÇİMİ: HİNDİ
Yılbaşı sofralarıyla bağdaştırılan hindinin dengeli bir ana yemek seçeneği olduğunu belirten Özden Örkçü, “Çünkü hindi, yağ oranı düşük yağlı etlerden biridir. Kolesterol içeriği az ve sindirimi daha kolaydır. B3 ve B6, çinko ve selenyum açısından zengindir. Yanında kırmızılahana, havuç, Brüksel lahanası, karnabahar gibi haşlanmış mevsim sebzeleriyle tabağınızı doldurursanız iyi bir seçim yapmış olursunuz” şeklinde konuştu.
ŞARKÜTERİ VE KABUKLU DENİZ ÜRÜNLERİ, YÜKSEK ORANDA KALORİ İÇERİYOR
“Dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise yardımcı yemekler-ara sıcaklar; salam, pastırma gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da diğer mayonezli mezeler çok kalorilidir” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü,
“Bunun yerine bir miktar peyniri tabağınıza alabilirsiniz. Kavun, kiraz domatesler, hindi füme ya da somon füme yemenize bu gecelik izin var. Peynirleri çeşitli baharatlar ve aromalı otlarla süsleyebilirsiniz, tahta şişlere geçirip sunabilirsiniz. Kepekli krakerler üzerine labne peynir sürebilir ya da ton balıklı, somonlu kanepeler hazırlayabilirsiniz. Mantarların içine peynir koyup hafifçe erimelerini sağlayıp ikram edebilirsiniz. Kabak ve patlıcanı yoğurtla karıştırarak yapılacak zeytinyağlılar hafif seçeneklerdir. Sadece dört seçenekle yetinmelisiniz. Her sofranın olduğu gibi yılbaşı sofralarının da vazgeçilmezi olan salataları unutmamalısınız; birkaç çeşit hazırlayabilirsiniz. Marulla birlikte yapılacak mevsim salatasını süslemede nar kullanılması, hem görsellik hem de lezzet katacaktır” diye konuştu.
MİDENİZİ YORMAYACAK, HAFİF TATLILAR TERCİH EDİN
Özden Örkçü, “Tatlı olarak ağır şerbetli tatlılar yerine midenizi çok yormayacak, hafif sütlü tatlılar da ya meyve tatlılarından tercih edebilirsiniz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yapımı en kolay tatlılardan olan kabak tatlısı, aynı zamanda tam bir kış mevsimi tatlısıdır. Kabak tatlısı dışında tercihinizi ayva, armut gibi hafif meyve tatlılarından yana kullanmalısınız. Tatlınızı biriyle paylaşmak ise şahane bir tercih olur. Peki, 1 dilim ananas ve 1 muz ile oluşturulmuş meyve tabağına ne dersiniz?
BOL SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!
İçki içildiğinde en büyük sorun vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde, elinizde içki bardağı değil de su bardağınız olsun. Bol su tüketin. Yılbaşı gecesi gece geç saatlere kadar oturulacağı ve sürekli bir atıştırma halinde olunacağı düşünülürse daha fazla su içmelisiniz.
1.Alkol tüketilecekse alkol miktarı düşük, antioksidan içerikli içecekler tercih edilebilir.
2.Kuru yemiş tüketimi isteniyorsa E vitamini ve Q3 içeren fındık ve ceviz tüketimi tercih edilmeli yağ miktarları fazla olduğundan tüketimleri 1 avucu geçmemelidir.
3.Yatmadan 2 saat önce yemek tüketimi sonlandırılmalıdır.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR, MUTLAKA UZMANA DANIŞMALI!
“Diyabet, kalp hastalığı, böbrek ve karaciğer gibi kronik hastalığı olan ve diyet tedavisi alan kişiler mutlaka diyetlerine devam etmeli yemek istediği besinleri diyetisyene danışarak diyetlerine eklemelidir” diyen Örkçü, ertesi gün ortaya çıkan hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıklarının giderilmesi ve ertesi gün için yapılması gerekenleri şu cümlelerle ifade etti:
“Yılbaşı akşamı sağlıksız beslenme ve aşırı alkol tüketimi yeni yılın ilk saatlerinde mide kanaması, alkol koması, şeker ve tansiyon yükselmesi gibi sorunlara neden olabilir. Sağlıklı bir yılbaşı geçirmenin ve yeni yıla güzel bir başlangıç yapmanın yolu o gece dengeli ve ölçülü beslenmekten geçiyor. Tüketilen besin miktarı çok fazla olduğunda kilo korumanın devamı için ertesi gün egzersiz artırımına ve sebze- meyve ağırlıklı düşük kalorili bir beslenme tarzına devam edilerek bir önce ki gün alınan fazla kalori dengelenebilir.”
BU ÖNERİLERE KULAK VERİN!
Özden Örkçü, mide ve sindirim sistemini rahatlatacak yöntemleri şöyle sıraladı:
“1.Yılbaşı sonrasında ilk gün mideyi rahatlatmak için sindirimi kolay olan hafif yiyecekleri tercih edin.
2.Sabah yoğurt, meyve ve müsli veya bol yeşillik ile hafif bir kahvaltı hazırlayın.
3.Öğle yemeğini çorba veya hafif bir sandviçle öğün atlanmadan yapın.
4.Yağlı, kızartılmış yiyeceklerden ve karbonhidrat içeren pilav, makarna, simit gibi besinlerden kaçının. Bunların yerine evde mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız sebze çorbası ve salata iyi bir seçim olacaktır.
5.Ara öğünlerde kivi, portakal, mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveleri tüketin.
6.Hazımsızlık ve şişkinliğin engellenmesi için yemek yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir, bu yöntem çabuk doymamıza ve daha az besin tüketimine de sebep olacaktır.
7.Gün boyunca en az 3 litre su içmeye özen gösterin.”
Özden Örkçü, mide ve sindirim sistemini rahatlatan yöntemlerin yanında, detoks çayı ve detoks menüsü ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Detoks çayı: Bir kabuk tarçın + bir yeşil elmanın kabuğu + bir tutam nane yaprağı ve bir tutam ıhlamur ile çay ile detoks çayınızı yapılabilirsiniz. Nane yaprağı; midenizin rahatlamasını ve hazmı kolaylaştırır. Ihlamur; yangı ve ağrı gidericidir. Toksin etkenleri uzaklaştırır. Tarçın; kan şekerini dengeler, gaz ve şişkinliği giderir. İyi huylu kolesterolü yükseltir ve antibiyotik etkisi vardır.
Ya da 1 litre suya, birkaç yaprak taze nane, 2-3 parça zencefil, 1 demet maydanoz, 1 bütün limon suyu, 2 adet kabuk tarçın, 2-3 tane karanfil ekleyip bir çay hazırlayın ve bunu öğün aralarında tüketin.
DETOKS MENÜSÜ
Kahvaltı: 1 yumurta haşlanmış yumurta veya omlet veya 1 dilim beyaz peynir, 2 adet ceviz içi ve mevsim yeşillikleri,
Ara: Bir fincan detoks çayı,
Öğle: 1 kase kremasız sebze çorbası (içerisine havuç, lahana, ıspanak vb. mevsim sebzeleri), 2 yemek kaşığı lor peyniri + 1 çay kaşığı çörek otu karıştırılmış bol yeşillikli mevsim salatası,
Ara: 1 su bardağı tarçınlı süt + saat 17:00 gibi bir fincan detoks çayı,
Akşam: 1 kase sebze çorbası ve 4 yemek kaşığı semizotu ya da enginar salatası,
Ara: 1 fincan detoks çayı. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
SAĞLIK GAZETESİ
VİVA İNDİRİM GAZETESİ
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.