• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 6 °C

Yeşil Altın Seferberliği Başlatılıyor

Yeşil Altın Seferberliği Başlatılıyor
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi / Halk arasında piyasa değerinin yüksek olmasında dolayı “Yeşil Altın” olarak adlandırılan Antep Fıstığı üreticiliğine bir rakip
YEŞİL ALTIN SEFERBERLİĞİ BAŞLATILIYOR
Aliağa Haber / Foça HaberAliağa  / Dikili Haber / Bergama Haber / Karşıyaka Haber/ Menemen Haber / İzmir Yeni Vizyon Gazetesi 
Halk arasında piyasa değerinin yüksek olmasında dolayı  “Yeşil Altın” olarak adlandırılan Antep Fıstığı üreticiliğine bir rakip de  Manisa Selendi’den geliyor.
 
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Selendi Kaymakamlığı iş birliği ile  orman köylerinin kalkındırılması amacıyla  başta Çortak  Mahallesi(Köyü) olmak üzere , Yeşilmahalle, Akçakertil, Yağcı, Çansa, Dedeler ve Havaoğlu Mahalleleri (köyleri) çevresindeki orman alanlarında bulunan menengiç (çitlembik) ağaçlarını Antep Fıstığı aşılaması ve üreticiliği projesi başlatıyor. 
 
Bu amaçla pilot bölge olarak seçilen Selendi Çortak Mahallesi’nde (köyünde) hem proje hakkında bilgilendirme yapmak, hem de karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması amacıyla orman köylüleri ile birlikte Selendi Kaymakamlığı ve İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ortak bir toplantı düzenledi.
 
Toplantıya İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Selendi Kaymakamı Tayfun Deli, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ORKÖY Şube Müdürü Mehmet Saruhan, Ağaçlandırma Şube Müdürü İlker Özdemir, Demirci Orman İşletme Müdürü Faruk Yeşil, Orman İşletme Şefleri, Köy Muhtarları ve konuya büyük ilgi gösteren 7 köyden yaklaşık 150 kadar orman köylüsü katıldı.
 
Toplantıda ilk söz alan ve ilçelerinde yaşayan vatandaşların ekonomik açıdan belli bir refah düzeyine ulaşmasını sağlamak, onların can ve mal güvenliğini sağlamak kadar önemli olduğunu belirten Selendi Kaymakamı Tayfun Deli , söz konusu orman köyleri olunca da bu konuda destek istenebilecek ve ortak çalışma yürütülebilecek tek yetkili ve etkili teşkilatın da Orman ve Su İşleri Bakanlığı olduğu bilinci ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne başvurduklarını sözlerine ekledi. Kaymakam Tayfun Deli bu konuda zaten çalışmalar yürüten ve işin uzmanı olan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal’ın bizzat kendilerinin toplantıya katılmasının da konuya verdikleri önemi gösterdiğini bu konuda teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi.
 
Toplantıda söz alan ve projeye ilişkin bilgilendirmede bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ise şunları söyledi:“Menengiç ağacı fıstık aşılaması yapılıp Antep fıstığı yetişebilecek potansiyelde bir ağaç türü. Biz de ormanlarımızda var olan bu potansiyeli ormanlarımızla iç, içe yaşayan orman köylümüze faydalandırıp onlara yepyeni bir gelir kapısı açmak istiyoruz. Badem, Ceviz, Çamfıstığı, Keçiboynuzu, Sakız gibi gelir getirici ağaçlandırmalara destek verdiğimiz gibi aşılı menengiç ağaçlandırma çalışmalarına da her tür desteği vereceğiz. Nedir bu destek bu bölgede yaklaşık 100 hektarlık potansiyel bir menengiç ormanı var. Bu saha devlet ormanı ama aynı zamanda bu Milet’in ormanı .  Biz Orman Teşkilatı olarak  son 10 Yıldır söylediğimiz ve hayata geçirdiğimiz sloganımız var. “Devlet Ormanı Millet Ormanı” diye.  Orman alanını değil ama alanın üzerindeki ağaçları köylünün aşılayıp fıstık yetiştirmesi için kullanımına sertifikalı belgeli olarak vereceğiz. Biz buna koruma kullanma dengesi diyoruz. Biz bunu Bergama Kozak’ta gerçekleştirdik.  Kozak’ta gelir seviyesi arttı, fıstıkçamı dendiğinde bütün Türkiye biliyor ki ilk akla gelen bölge Kozak.  Bu bölgede bir tane bile orman yangını ya da ormanda kesim olayı yaşanmamaktadır. Selendi de  bu proje başarıyla hayata geçerse Antep fıstığı yetiştiriciliğinde Antep ilimize rakip olacak.  Çünkü Selendi ilçemizde bağlı 7 köy bu yönden çok şanslı köyler. Çevrelerinde menengiç ağaçları ile çevrili orman alanları var. Ama önce sahayı rehabilte edeceğiz bunu yaparken de yine orman köylümüzü işlendireceğiz, onlar buradan da ayrıca bir gelir elde edecekler.  Rehabilte edilen saha üzerindeki ağaçlar sonra kura ile Selendi’de 7 orman köyünden  bu işi yapmak isteyen köylülere 45 yıllığına kullanım hakkı olarak sertifikalı teslim edilecek. İlk önce Çortuk köyünde 26 hektarlık alanda bir pilot uyguma gerçekleştireceğiz. Köylülerimizin ilgisi ve desteği ile diğer sahaları da orman köylümüzün Antep fıstığı aşılama ve yetiştirme kullanımına açacağız. Çünkü biz insanı yaşat ki devlet yaşasın diyoruz. “dedi.
 
Çörtük Köyü’nden Hüseyin Kara ise  11 Dönümlük Antep fıstığı aşılanmış kendi özel sahası olduğunu belirtti ve 3 yılda 60 Bin TL gelir elde ettiğini söyledi. “Eskiden tütün ve zeytin yetiştiriciliği yapardık ama çok zahmetli ve her yıl aynı oranda garanti sabit bir  getirisi yoktu.  Emeğimin karşılığını alamıyordum. Ama Antep fıstığı öyle değil artış var azalma yok “dedi.
 
Daha sonra toplantıya katılan protokol ve orman köylüleri bu yöredeki potansiyeli fark eden ve Çortak Köyü’nde  Antep fıstığı satın alma ve işleme fabrikası kuran girişimcilerden Cemil Kurt’un tesisini birlikte gezdiler incelemelerde bulundular. / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894