ENDER ÖZER:”YER VE KAPASİTE TESPİTİ YANLIŞ”
ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKAN VEKİLİ ÖZER: TESİSİN KURULMASINA DEĞİL, SEÇİLEN YERE VE KAPASİTEYE KARŞIYIM
ENDER ÖZER’DEN ZİNCOX’A ELEŞTİRİ VE ÖNERİLER
ŞENOL GÖK ALİAĞA HABER 07 03 2006
Aliağa Ticaret odası Başkan Vekili Ender Özer, İlçede Samurlu köyü sınırları içinde kurulmak istenen Çinko geri kazanım tesisi konusunda bölgedeki tüm yaşayanların ve sivil toplum örgütlerinin karar alma süreçlerine katılması gerektiğini dile getirdi.
Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan vekili özer, Günaydın Aliağa gazetesi ve www.gunaydinaliaga.com haber portalına yaptığı açıklamada, “ZinCox konusu, Aliağa’da yaşayan hemen herkesi ilgilendiren bir konudur. Böylesine önemli bir konunun karar verme sürecinde görüş bildirebilecek tüm sivil toplum kuruluşlarının katkıları istenmeliydi. Ne yazık ki bu süreç maalesef yaşanmamıştır. Ancak kendi adıma ısrarla itirazlarımı her platformda dile getirmeyi görev sayıyorum.” Dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkan vekilliği görevini yürüten biri olarak asli görevi görüş sunmak olan bir kurumda yer aldığını hatırlatan Ender Özer, bunun yanında kurulması planlanan Çinko tesisinin yanındaki işletmelerden birinin sahibi olduğunu belirtti. Kurulacak olan tesisten tüm çevre gibi ilk etkileneceklerden biri olduğunu kaydeden Ender Özer, “Ben, söz konusu tesisin öngörülen inşa alanına en yakındaki işletmelerden birine sahibim ve tesisten en çabuk etkilenecek coğrafi koşullarda yaşıyorum. Ama her şeyden öte burada yaşayan biri olarak düşüncelerimi bu süreçte açıkça dile getiriyorum” dedi.
Tesisin Kurulmasına Değil, Seçilen Yere ve Kapasiteye Karşıyım
Aliağa Ticaret odası Başkan vekili Özer, Zinko tesisi ve teknolojisinin herkesçe iyi anlaşılması gerektiğini dile getirerek, “Söz konusu tesisin gereksizliğini savunmuyorum. Baca külünün cürufa karışması veya ayrı depolanıyor olsa bile fiziki etmenlerle havaya savrulması veya yer altı sularına karışması sonucu yaratmakta olduğu çevre ve sağlık risklerini biliyorum. Bu nedenle tesisin kurulmasına değil, öngörülen yerde kurulmasına ve öngörülen kapasite ile kurulmasına itiraz ediyorum.” Dedi.
Aliağa Ticaret odası Başkan vekili ve Sanayici Ender Özer Zincox Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından ilçede kurulmak istenen tesise yönelik değerlendirmelerini şöyle özetledi.
1- ŞEHİR PLANLAMASI AÇISINDAN YANLIŞTIR:
“Söz konusu alan, Aliağa’nın Küçük Sanayi ve benzeri tesisleri için rezerv edilmiş alandaki en büyük tek parça arazidir. Kurulu küçük sanayi sitelerinin İlçenin bugünkü ihtiyacını giderecek kapasitede olduğunu varsaysak dahi ilerde yeni ihtiyaç hasıl olduğunda büyüme alanı kısıtlanmış olacaktır.
Ayrıca, bugün için Aliağa’da toptan ticaretin yapıldığı, Sanayi, İnşaat ve Gıda sektörlerine yönelik esnafın topluca bulunduğu bir site yoktur. İzmir’deki Gıda çarşısı benzeri bir yerleşim ihtiyacı bugünden varlığını hissettirmektedir. Yakın gelecekte böyle bir toplu işyerleri kompleksi yapılmak istendiğinde seçenek kalmamış olacaktır.
Şu anda bölgede kurulu Ege Hakan, Ford kamyon servisi gibi kuruluşlar dahi ilerde bölgenin hangi nitelikte gelişeceğine dair ipucu vermektedir.
2- İSTİHDAM PLANLAMASI AÇISINDAN YANLIŞTIR:
“ZincOx” temsilcileri, tesisleri faaliyete geçince 100 kişiye istihdam sağlayacaklarını belirtmekte. Ancak aynı yerde 1. madde’de belirttiğim tarzda bir ticari kompleks inşa edildiğinde asgari 1500 kişiye istihdam sağlar.
3- SOSYAL ve DEMOGRAFİK PLANLAMA AÇISINDAN YANLIŞTIR:
“ZincOx” temsilcileri faaliyet başlayınca 100 kişilik istihdam yaratacaklarından bahsetmekte ancak istihdam kalitesine hiç değinmemekteler. Acaba Muhasebeci ve Metalürji mühendisinin haricinde kaç tane kalifiye istihdam sağlayacaklarının cevabını vermek istememişlerdir. Aliağa bugüne kadar yeteri kadar niteliksiz iş gücüne ev sahipliği yapmıştır. Artık daha nitelikli iş gücünü istihdam edecek kuruluşları seçmemiz gerekmektedir. Aliağa mevcut cazibesiyle bu olanağa sahiptir. Bir başka benzetme ile, yatırıma aç herhangi bir Orta Anadolu kasabası değildir. Coğrafya ve Ekonomik gerçeklerden gücünü alan avantajlarını burada yaşayanlar adına kullanmalıdır.
4- DOĞAL KAYNAK KULLANIMI AÇISINDAN YANLIŞTIR:
“ZincOx” temsilcileri kendi ağızlarından yılda 275.000 m3 (Yaklaşık 275.000 Ton) tatlı su ihtiyaçları olduğunu, bunu yer altı sondajları ile temin edeceklerini belirtmişlerdir. Bu meblağ günlük 753 Ton demektir.
Aynı alana komşu 3 tane sanayi sitesindeki, ( 50 ila 800m2 arası büyüklüklere sahip) toplam 432 dükkan günde 50 Ton su ile yetinmekte iken, anılan tesis tek başına günde 753 Ton, bir başka ifade ile yaklaşık 90 Kamyon suyu her gün topraktan emecektir. (Başlangıç aşamasında)
Bildiğiniz gibi doğa’da ve özellikle yöremizde en hassasiyetle korunması ve dikkatli tüketilmesi gereken kaynak temiz su iken ve su nedeniyle savaşların ayak sesleri duyulurken bu kadar savurgan su yani doğal kaynak kullanan bir tesise izin verilmesi kesinlikle yanlıştır. Hatta yakın gelecekte temiz ve içilebilir suyun fiyatının Petrol fiyatını geçeceğini tüm strateji uzmanları ön görmektedir.
Ayrıca bildiğiniz gibi Aliağa-Güzelhisar barajında biriken suyun bir kısmı İzmir Büyükşehir şebekesine pompalanmaktadır. İlerde Aliağa nüfus açısından daha büyüdüğünde ve kuyuların suyu yeterli gelmediğinde İzmir’e pompalanan su için bile itirazlar olması kaçınılmazdır.
Salt bu itiraz gerekçesi bile bence tesisin bu kapasite ile kurulmaması için yeter şarttır.
5- DOĞAL ÇEVREYE VERECEĞİ EK ZARAR NEDENİYLE YANLIŞTIR:
“ZincOx” firması sadece yukarda bahsedilen miktarda su tüketmekle kalmıyor, yılda 110.000 ton baca külü’nü, Amonyakla ve günde 750 Ton suyla işleme tabi tuttuktan ve kalitesine emin olamadığımız arıtma işleminden geçirdikten sonra prosesin doğal bir sonucu olarak Nemrut körfezinden denize deşarj edeceklerini söylüyorlar. Kendilerince yorumları ise denize çok minimal ve kabul edilebilir limitlerde zarar verecekleri yönünde.
Burada, “kabul edilebilir limitler” kavramı çok göreceli bir kavramdır. Sözgelimi sigara içmenin yasak olmadığı bir kapalı hacimde kaç kişinin aynı anda sigara sigara içmesi kabul edilebilir risk oluşturmaktadır?
6- YARATACAĞI ATIK VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ NEDENİYLE YANLIŞTIR:
“ZincOx” firması yetkilileri yaptıkları açıklamada her yıl işledikleri 110.000 ton baca külünden arata kalan yıllık 90.000 ton atığı bulundukları yerde biriktireceklerini ifade etmişlerdir. Özgül ağırlığı 2.5 olan bu atığın 20 yıl sonra ulaşacağı hacim 720.000 m3 olacaktır. Geometrik ifadesi ise 100 metre eninde 720metre boyunda bir alanın 10 metre yüksekliğinde baca tozu kalıntısı ile kaplanmasıdır.
7- TEHLİKELİ ATIK İŞLEDİĞİ İÇİN YER SEÇİMİ YANLIŞTIR:
Çevre Mühendisi olmadığım için uzmanlık alanım değil ancak, Söz konusu tesisin işleyeceği ürünler ve işletme sonucu çıkacak atıklar Orman ve Çevre Bakanlığının yayınladığı Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nin 10 05 / Çinko işlem faslında şu şekilde yer almakta;
10 05 03 Baca gazı tozu (A)
10 05 05 Gaz arıtımından kaynaklanan katı atıklar (A)
10 05 06 Gaz arıtım çamurları ve filtre kekleri (A)
Yönetmeliği incelediğiniz zaman göreceğiniz gibi baca külleri kesinlikle TEHLİKELİ ATIK sınıfındandırlar. Bu nedenle tesisin Aliağa’nın “içinde” kurulması yanlıştır. ( Aliağa’nın içinde kavramımızın ne anlama geldiğini bundan 20 sene sonra Allah ömür verirse hep beraber göreceğiz.)
8- TEHLİKELİ ATIK İTHALİNE AÇIK KAPI BIRAKTIĞI İÇİN YANLIŞTIR:
Aliağa'daki Çelik fabrikaları'nın üretim prosesinin bir sonucu olarak elde edebilecekleri toplam baca külü miktarı, eğer fabrikalar tam olarak denetlenebilip tüm baca gazlarını filtreden geçirirlerse toz tutma paletlerinde oluşacak baca külü maksimum :15.000 Ton./yıl’dır halbuki “ZinCox” firması tesisi başlangıç için 110.000 Ton ve ilerde tedricen 200.000 ton /yıl kapasiteye yükselebilecek şekilde kurmak istiyor. Bu da akla şu soruyu getiriyor; Acaba bu tesis dışardan içeriğini denetleyemeyeceğimiz baca külü mü ithal edecek.? Daha açık bir soru ile ; Aliağa, atık baca külü ithal merkezi mi olacak?
Saydığım bu itiraz gerekçelerimin dayanağı tamamen ZinCox firması yetkililerinin kendi sundukları yatırım fizibilite raporlarına dayanmaktadır. Duyumlar üzerine inşa edilmemiştir.
ÖZER’DEN ZİNCOX’A ÖNERİLER
Aliağa Ticaret odası Başkan vekili Ender Özer, tesisin kurulmasına karşı olmadığını tekrarlayarak, yatırımla ilgili önerilerini de açıkladı. Tesisin Çanakkale- İzmir karayolunun batısındaki Ağır sanayi bölgesine kurulması gerektiğini ifade eden Özer; “Tesis Çanakkale – İzmir anakara yolunun batısındaki Ağır Sanayi Bölgesine kurulmalıdır. Tesis ilerde doğabilecek ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak maksimum 40.000 Ton/Yıl kapasiteli olacak şekilde ruhsatlandırılmalı ve denetlenmelidir. Bu kapasite düşümü ve yer değişimi yukarda saydığım pek çok sakıncayı ya ortadan kaldıracak ya da olumsuz etkilerini hafifletecektir.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.