• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İzmir 10 °C

Yeni İhracat Kapısı Singapur

Yeni İhracat Kapısı Singapur
Singapur’dan, “Alım Heyeti” organizasyonları gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye’nin Singapur Ticaret Müşaviri Halil Vanlı, “Türkiye’nin Singapur’a yıllık ihracatı 160 milyon dolar seviyesinde, bu rakamı alım h

Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın 2005 yılını, “Asya Pasifik Ülkelerine Dış Ticareti Arttırma Yılı” ilan etmesinden sonra, Türkiye’nin rekabet üstünlüğü olan sektörlerde Singapur’dan, “Alım Heyeti” organizasyonları gerçekleştirdiklerini belirten Türkiye’nin Singapur Ticaret Müşaviri Halil Vanlı, “Türkiye’nin Singapur’a yıllık ihracatı 160 milyon dolar seviyesinde, bu rakamı alım heyetleri ile yıllık 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği tarafından Singapur’dan gelen gıda ithalatçılarına yönelik Crowne Plaza Oteli’nde “Alım Heyeti” programı organize edildi. “Alım Heyeti” organizasyonu hakkında bilgi vermek amacıyla, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Singapur Ticaret Müşaviri Halil Vanlı, Eylül ayından bu yana Singapur’dan Türkiye’ye dört tane alım heyetinin geldiğini söyledi.

Türkiye’nin Asya Pasifik ülkelerine yıllık ihracatının 2 milyar dolar, ithalatının ise 14 milyar dolar seviyesinde olduğunu vurgulayan Vanlı, “Dış Ticaretimizdeki bu fark, Türkiye’nin cari açığında önemli bir yer tutuyor, bu nedenle Asya Pasifik ülkelerine yönelik yoğun bir ticaret heyeti ve alım heyeti organizasyonları başlattık. Bu heyet, bu kapsamda Singapur’dan Türkiye’ye gelen dördüncü alım heyeti, daha önce, Kasım ayının ilk haftası Mersin ve Antalya’yı kapsayacak şekilde Singapur Taze Meyve Sebze İthalatçıları Birliği’ni getirdik, 15 gün önce ise İstanbul’a Singapur – Malezya Müteahhitler Birliği’nin gelişini organize ettik, şimdi ise İzmir ve İstanbul’a Gıda İthalatçıları Birliği ile geldik, yıl sonuna kadar 2 alım heyeti daha gelecek. Türkiye’den başta Gıda ürünleri, inşaat malzemeleri ve ev tekstili ürünleri talep ediyorlar” şeklinde konuştu.

Mersin Limanı’nı Singapur’lu grupların içinde yer aldığı bir konsorsiyumun kazandığını hatırlatan Halil Vanlı, Singapurluların Mersin Limanı’na gemi seferleri koymayı planladıklarını bu nedenle iki ülke arasındaki ulaşımın 3 haftadan, 2 haftaya düşeceğini, bunun da lojistik açıdan özellikle taze meyve sebze ürünleri ihraç eden ihracatçılarımız açısından büyük bir avantaj oluşturacağını sözlerine ekledi.

SİNGAPUR SAYESİNDE UZAKDOĞU VE PASİFİK ÜLKELERİNE AÇILACAĞIZ

Singapur’un 4.5 milyonluk bir ülke olmasına karşın, başta Çin, Endonezya, Hindistan, Güney Afrika, Japonya, Tayvan, Tayland, Güney Kore, Hong Kong başta olmak üzere Uzakdoğu ve Asya Pasifik ülkeleri ile çok iyi ticari ilişkileri olduğunu söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper ise, Türkiye’nin Singapur sayesinde bu büyük pazara açılmasının sözkonusu olabileceğini belirtti.

Türkiye’nin Singapur’u Uzakdoğu ve Asya Pasifik ülkelerine ulaşmada atlama taşı olarak kullanabileceği gibi, Singapur’unda Türkiye’yi, Avrupa Birliği, Balkanlar, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerine atlama taşı olarak kullanabileceğini kaydeden Alper, “İki ülke birbirleri açısından son derece stratejik noktada bulunuyorlar ve her ikisi de bunun farkında o nedenle iki ülke arasındaki dış ticarette sadece 4.5 milyonluk Singapur’u düşünmüyoruz, dar anlamda 500 milyonluk Asya Pasifik ülkelerini, geniş anlamda tüm Uzakdoğu’yu hedef Pazar olarak görüyoruz. Onlarda bizim üzerimizden Avrupa Birliği’ne, Balkan ülkelerine, Türk Cumhuriyetlerine ve Ortadoğu’ya açılmayı hedefliyorlar” diye konuştu.

Eylül ayında Singapur’dan gelen “Alım Heyeti”nin 6.5 milyon dolarlık ticaret bağlantısı yaptığını anlatan Alper şöyle konuştu: “Halen 35 milyon dolarlık müzakere halinde olan iş görüşmeleri var, bu sene sonunda 65-70 milyon dolara yükselmesini bekliyoruz.”

Singapur’un iki ülke arasındaki ikili görüşmelerin performansını ölçmek için İzleme Komitesi oluşturduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Bu Singapur’un Türkiye ile ilişkilerine ne denli önem verdiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Singapur’dan Türkiye’ye gelen “Alım Heyeti”nde, Singapurlu 11 firmanın yanında, Bangladeş Ordu Evleri Satın Alma Müdürü Albay Raşit Harun’da bulunuyor. Raşit Harun, 30 mağazalı Bangladeş Ordu Evleri için her türlü gıda ürünü ithalatı için Türk gıda ürünleri ihracatçıları ile ikili görüşmelerde bulundu. İkili görüşmeler Ege İhracatçı Birlikleri üyesi 45 firma katıldı. Singapurlular başta, kuru gıdalar, bakliyat, kuru meyve, zeytinyağı, beyaz et, şifalı çaylar, içecekler, taze meyve sebzeler, şekerleme olmak üzere her türlü gıda ürünü ithal etmek istiyorlar.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894