• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 19 °C

Yeni Evliler, Hekime Danışarak Korunmalı

Yeni Evliler, Hekime Danışarak Korunmalı
Uzmanlar, son derece yaygınlaşan kısırlığa karşı çiftleri korunma yöntemleri konusunda bilinçli olunması ve hekim kontrolünün ihmal edilmemesi konusunda uyardı.

YENİ EVLİLER, HEKİME DANIŞARAK KORUNMALI

Uzmanlar, son derece yaygınlaşan kısırlığa karşı çiftleri korunma yöntemleri konusunda bilinçli olunması ve hekim kontrolünün ihmal edilmemesi konusunda uyardı.

Çocuk sahibi olmak isteseniz de istemeseniz de öncesinde mutlaka doktorunuza danışınız" dedi.

Uzmanlar, yeni evlenen çiftleri çocuk sahibi olmak istesin ya da istemesin korunma yöntemleri konusunda uyarıyor. Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, "Gebelikten korunmak için herhangi bir yöntem kullanmadan cinsel ilişkide bulunan kadınların % 80-85'i bir yıl içinde gebe kalır. Bu nedenle yeni çiftler, eğer bir süre bebek istemiyorlarsa mutlaka etkili bir gebelikten korunma yöntemi kullanılmalıdır. Çiftleri, korunmanın yanında kısırlık için de uyarmak gerekir: Çocuk sahibi olmak isteseniz de istemeseniz de öncesinde mutlaka doktorunuza danışınız" dedi.

Op. Dr. Özgün, çiftlere, bir kadın doğum uzmanına gidip muayene ve tetkikleri yaptırdıktan sonra doktorları ile birlikte doğum kontrol yöntemine karar vermelerini önerdi ve çocuk isteyen çiftler için de "Anne adayı, bir kadın doğum uzmanına düzenli muayenelerini olup tetkiklerini yaptırıyor ve kendisine en uygun doğum kontrol yöntemi ile korunuyorsa gebe kalamama gibi bir risk söz konusu olmaz" diye konuştu.

DOĞAL KORUNMA YÖNTEMLERİ KOLAY AMA ETKİNLİĞİ AZ

Gebelikten korunma yöntemlerinin iki gruba ayrıldığını belirten Özgün, ilkinin kolay ancak etkinliği az olan; kadında doğurganlık belirtilerine dayalı yöntemler, takvim yöntemi, emzirmeyle korunma, erkekte geri çekme (dışarı boşalma) gibi önlemlerden oluşan doğal yöntemler olduğunu aktardı. Op. Dr. Osman Denizhan Özgün, diğer grupta yer alan tıbbi yöntemleri ise; prezervatif (kondom, kılıf), vajinal engeller (diyafram, sperm öldürücü krem, köpük, fitil), rahim içi araçlar (spiraller), hormonal yöntemler (doğum kontrol hapları, iğneleri), tüplerin (kanalların) bağlanması olarak sıraladı.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını engelleyen tek yöntem olması açısından da önem taşıyan prezervatifin doğru şekilde kullanıldığında koruyuculuk oranının yüzde 95-98 gibi önemli bir oranda olduğunu aktaran Özgün, "Spiraller ise rahim içine uygulanarak yumurtanın rahim içine naklini, spermlerin yumurtanın yanına gitmesini ve döllenme olsa bile rahim içinin özelliklerini bozarak döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Çıkarıldığında doğurganlık kısa sürede geri döner. Spiraller rahim içinde 1 - 5 yıl kalabilir. Bazıları bakır veya progesteron hormonu içerir. Yan etkileri azdır, kontrolleri düzenli olarak yapılırsa 10 yıl süre ile yüzde 98 oranında korur" dedi.

İSTENMEYEN GEBELİKLER...

Dr. Osman Denizhan Özgün, İstenmeyen gebelik durumlarda ailelerde huzursuzluk ve gebeliği sonlandırma isteğinin olabileceğini ancak kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığının unutulmaması gerektiğini ekledi ve "Henüz gebelik oluşmadan kürtaj yerine etkin, modern aile planlaması yöntemlerini kullanmak ve lüzumsuz müdahalelerden kaçınmak büyük önem taşıyor"  dedi. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894