• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 17 °C

Yarısı İnsan Yarısı Domuz! Tüyler Ürperten Deney

Yarısı İnsan Yarısı Domuz! Tüyler Ürperten Deney
Tüyler ürperten deney bilim kurgu filmlerini aratmadı. Bilim insanları, iki tane “insan- domuz” embriyosu oluşturup, onları birkaç hafta geliştirdikten sonra imha ettiler.

Tüyler ürperten deney bilim kurgu filmlerini aratmadı. Bilim insanları, iki tane “insan- domuz” embriyosu oluşturup, onları birkaç hafta geliştirdikten sonra imha ettiler.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, Kaliforniya'daki Salk Enstitüsü’nde Amerikalı ve İspanyol araştırmacılarla yürütülen tartışmalı deney hakkında şu bilgileri verdi:

DOMUZ EMBRİYOSUNA İNSAN HÜCRESİ KONULDU

“Bu oluşum domuz embriyoları içine gelişen insan kök hücreleri konmasıyla gerçekleşti. Bilim insanları bu kombinasyonun, insan vücudu için organ gereksiniminde kullanılabilecek ve reddedilmeyecek organların oluşturulmasında kullanılabileceği umudunu taşıyorlardı.

Farklı türlerden hücreler içeren hayvanlara “kimera” denmektedir. Kimera, Yunan mitolojisinde tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip, ağzından ateş püskürten yaratık anlamına geliyor.

Bu tarz kombinasyonlar daha önceleri sıçan ve fareler arasında başarıyla uygulanmıştır ama insan organı oluşturmak için domuz gibi daha büyük hayvanlara ihtiyaç vardır. Bu durumun başarılması organ nakilleri için verici sorununu ortadan kaldıracaktır. Dünyada her 10 dakikada bir insan organ bekleyen hasta grubuna katılıyor ve istatistiklere göre her 22 dakikada bir kişi organ yokluğundan hayatını kaybediyor.

İNSAN BENZERİ HAYVANLAR

Ancak bu gibi geliştirme programları amacından kolayca sapabilir. İnsan benzeri karakterler taşıyan hayvanların geliştirilmesi korkusu nedeniyle büyük etik tartışmalar da yapılmaktadır.

2015 yılından itibaren de Amerika‘da bu tarz insan-hayvan kombinasyonlarına kaynak oluşturulması askıya alındı. Bu tartışmalı deney özel bir vakıf tarafından finanse edildi.

Nakil yapılacak kişiden alınan kök hücrelerin domuz embriyolarına enjekte edilmesiyle nakillerde sıklıkla yaşanan organın reddedilmesi sorununun asgariye indirileceği savunuluyor.

Bu arada, California'daki Salk Enstitüsü, domuzlarda karaciğer, pankreas ve kalp oluşturma çalışmalarına devam ediyor. Organ alınmadan önce hayvanın hayatına son veriliyor.” // EGE BASIN GRUBU aliağa haber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894