YARALI "ŞAHİN" FOK REHABİLİTASYON MERKEZİ'NDE TEDAVİ ALTINA ALINDI
ALFA TİVİ HASAN ESER / FOÇA / www.alfativi.com
İzmir'in Foça ilçesinde, kuş avlamakta kullanılan havalı tüfekten sıkılan saçma ile yaralandığı tahmin edilen bir şahin, Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'ne getirildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç tarafından evlat edinilip hayata döndürülen Akdeniz foku Badem'in doktoru olan Uzman Veteriner Hekim Avni Gök, Yeni Bağarası köyü yakınlarında dağlık kesimde bilinçsiz avcılar tarafından vurulan bir şahinin köylüler tarafından bulunduğunu bildirdi.
Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilerek kendilerine teslim edilen şahinin kanadının kırık olduğunu ve silahla yaralandığını tahmin ettiklerini açıklayan Gök, "Şahinin muayenesinde kanadının kırılmış ve kendi kendine yanlış bir şekilde kaynamış olduğunu tespit ettik.Yaranın üzerinde enfeksiyon olduğu için hemen antibiyotik tedavisine başlanıldı. Düzenli olarak 12 saatte bir antibiyotik tatbik ediyoruz. Beslenmesini tavuk eti ile karşıladığımız şahin, günde 4,5 adet tavuk eti yiyerek besleniyor. Beslenme sağlıklı olunca da tedavi olumlu cevap veriyor" dedi.
Şahinin bakımı için gerekli masrafları şahsi olarak karşıladığını ifade eden Gök, maddi anlamda herhangi bir sıkıntıları olmadığını belirterek şunları söyledi: "Ancak, şahinden ilk geldiğinde pençe yedik. Tedavi esnasında çalışma arkadaşım Erkin Tonguç elinden birkaç defa ciddi yara aldı. Birkaç kez pençesi ve gagası ile benim elimi zedeledi. Ama bu sorun değil tedavi olduktan sonra zaten insanlara yaklaşmaması için bu davranışları normal karşılıyoruz. Sonuçta her vahşi hayvan kendini koruma iç güdüsüyle iyilik yapıldığından çok kendini korumaya çalışır."
DOĞAL YAŞAM PARKINA SEVK EDİLECEK
Antibiyotik tedavisi sonrasında şahinin kanadının kırılıp yeniden eski haline gelebilmesi için daha uzman bir kliniğe ihtiyaç olduğunu belirten Gök, sözlerine şöyle devam etti: "Şahinin kanadının röntgen filminin çekilip uygun bir şekilde sabitlenmesi gerekiyor.Bu konuda İzmir Doğal Yaşam Parkı Ege Bölgesi için en donanımlı yer diyebilirim. Şu an Özel Çevre Koruma Kurumu'nun aracılığı ile şahinin tedavisinin devamı için Doğal Yaşam Parkına gönderilecek. Orada tedavi edildikten sonra uçabilecek duruma geldiğinde doğal hayata serbest bırakılacak."
FOK BALIKLARININ GÖNÜLLÜ DOKTORU
Genelde üretim kaynaklı hayvanlar üzerinde uzman olan veteriner hekimlerin sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çeken Gök, şöyle konuştu: "Ancak vahşi hayvanlar üzerinde kendini geliştiren meslektaşlarımızın sayısı çok yeterli değil.Kendimi örnek vermek isterim ki; Ben kendimi fok balıkları üzerinde geliştirdim. Daha önce Hollanda ve Yunanistan'da eğitim aldım. Foklarla ilgili Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubunun gönüllü veteriner hekimliğini yapıyorum. Sad Afag grubu olarak geçmişte Badem'in şimdi de iki yavru fokun rehabilitasyonunu gerçekleştiriyoruz. Badem'in tedavisi esnasında yine bu merkeze yaralı bir atmaca getirilmişti. Onu da tedavi ettikten sonra doğal hayata bıraktık. Aynı şekilde benim burada olduğumu duyan vatandaşlar hasta vahşi bir hayvan olduğunda bana getiriyor. Burada tedavi ediyoruz. Ancak bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı yetkili. Öncelikle Bakanlığın Alo 181 hattını arayarak bilgi verilmesi en uygun davranıştır."
MEDYATİK OLMALARINI İSTEMİYORUZ
Foça Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezinde rehabilite edilen foklar hakkında isteyen herkesin bilgi edinebilmesi için bu konuda Sad Afag Grubunun bir bilgi ağı var olduğunu anlatan Gök, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin her yerinden aranabilinen ve bir yetkili arkadaşımızın cevap verdiği 05334885858 Fok Balıkları ve Deniz Memelileri ile ilgili bize ulaşıp bilgi alabilirler. Ancak, bilginin ötesinde yavru foklarımızı görmek isteyen vatandaşlarımıza ve onları görüntülemek isteyen basın mensuplarına izin vermiyoruz. Yavru fokların medyatik olmamasını sağlıyoruz.İnsan diyalogunu sıfıra indirdik. Rehabilite merkezinde perdeler kapalı ve karartılmış bir vaziyette çalışıyoruz. Biz bile günde sadece 5 dakikalığına hayvanları beslemek için yanlarında bulunuyoruz.Temizliği hayvanların bizleri görmediği zamanlarda yapıyoruz.Ayrıca belirtmek isterim ki bu çalışmalar tamamen Çevre ve Orman Bakanlığının bilgisi dahilinde ve onların kontrolünde olan bir çalışmalardır."
Gök, daha önce rehabilite edilerek doğal yaşama geri salınan Badem fokun yeniden doğal yaşama adaptasyon konusunda başına gelmedik kalmadığını ve yavru fokların Badem'in düştüğü duruma düşmesini istemediklerini dile getirdi. Badem'in doğal hayata uyum sağlayamamasında Badem'in suçu olduğu kadar insanların da suçu olduğunu anlatan Gök, sözlerini şöyle tamamladı: "Çünkü, Badem'i rahat bırakmıyorlar. Dinlenmek için karaya çıktığında çok aşırı ilgi odağı oluyor. Badem aslında dinlense ve uyusa tekrar doğaya
adapte olabilir. Fakat insanlar tarafından sık bir şekilde rahatsız ediliyor. Bu nedenle şu an bakımını yürüttüğümüz yavru foklarda insan diyalogu sıfıra indirgenmiş durumda insanı tanımıyorlar. İnsandan fayda görmüyorlar. Onlara göre foklarımızın Badem gibi olmayacağını tahmin ediyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.