ÜLKER GRUBU, 480 BİN TON HAMMADDEYİ 714 ÇEŞİT LEZZETE DÖNÜŞTÜRÜYOR
Ülker Şirketler Topluluğu’nun öncüsü Ülker Grubu, 2006 yılı performansını ve 2007 hedeflerini, 17 Mayıs 2007’de Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirdiği toplantıda açıkladı. Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker ve Ülker Gıda Genel Müdürü Cafer Fındıkoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda açıklanan rakamlara göre, Ülker Grubu’nun 2006 yılı net satışları 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Grubun ihracatı ise 250 milyon dolara ulaştı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ülker İstişare Konseyi Üyesi ve Grup Sözcüsü Metin Yurdagül, “1944 yılında genç girişimci Sabri Ülker ve üç arkadaşının azimli çalışması ile temelleri atılan Ülker Grubu, bugün iki haftalık üretimi ile dünyadaki tüm insanlara bir bisküvi tattıracak büyüklüğe ulaştı” dedi.
100 bin çiftçiye iş imkanı ve ekonomiye katkı
Ülker Grubu Başkanı Ali Ülker ise, 63 yıl önce yılda 75 ton bisküvi üretimi ile yola çıkan grubun, bugün 623 bin tonluk kapasiteye ulaştığını vurguladı. Ali Ülker, 132 marka ve 714 çeşit ile topluluğun en büyük grubu olduklarını söyledi. Ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Ali Ülker, şöyle devam etti: “Bu da daha fazla un, daha fazla şeker, daha fazla fındık demek… Ülker Grubu, hammadde alımı açısından da kuşkusuz alanının lideri… Grubumuz, geçen yıl 480 bin ton hammadde alımı gerçekleştirdi. Kakao dışındaki bütün hammaddelerimiz yerli üreticiden temin ediliyor. Örneğin geçen yıl Türkiye fındık üretiminin yüzde 6’sını sadece Ülker Grubu kullandı. Hammadde alımlarımızla 100 bin çiftçimize iş imkanı yaratırken 500 bin kişinin de geçimine katkıda bulunduk. Bir başka ifadeyle Ülker Grubu, orta çaplı bir şehrin geçimi sağlayacak büyüklüğe ulaştı. Bu da Ülker’in ülkesine sağladığı katma değerin bir başka yansımasıdır.”
225 projenin yüzde 28’i ürüne dönüştü
Ülker Topluluğu’nun kuruluşundan bu yana Ar-Ge’ye ve inovasyona büyük önem verdiğine dikkat çeken Ali Ülker, “Ülkerin vizyonu, kendisi ile birlikte var olduğu alanlara da katkı sağlamak üzerine kuruldu. Bu amaçla Türkiye’de gıda alanında yabancı uzman çalıştıran ilk grup Ülker olmuştur. Çünkü biz, “kapalı ekonomide ne üretirsem satarım” yerine “dünya ile nasıl rekabet ederim?” sorusuna cevap aradık. Ülker Grubu’nda yıllık cironun yüzde 1.5’i her yıl Ar-Ge faaliyetlerine ayrılıyor. Geçen yıl 225 yeni ürün projesi üzerinde çalışıldı, 62 yeni ürün piyasaya sunuldu. Yani Ülker laboratuarlarında ele alınan projelerin yüzde 28’i ürüne dönüşüyor” dedi.
Topluluk cirosunun yüzde 40’ı Ülker Grubu’ndan
Ülker Grubu, 2006 yılında bisküvi, çikolata, çikolata kaplamalı ürünler, krem çikolata, sakız, şekerleme, bebek maması, kahve, kek ve un olmak üzere on alanda 12 üretim ve 4 pazarlama şirketi ile faaliyet gösterdi. 7.5 milyar dolarlık topluluk cirosunun yüzde 40’ını Ülker Grubu karşıladı. Toplam ihracatın yüzde 55’lik bölümü de Ülker Grubu şirketleri tarafından gerçekleştirildi. 14.500 kişiye doğrudan iş imkanı sağlayan grup şirketlerinin 2006 yılında devlete ödediği vergilerin toplamı da 220 milyon YTL’ye ulaştı.
2007’de gündemi: Halka arzlar ve yurtdışı yatırımlar
Ülker Grubu, 2007 yılında yeni halka arzlara hazırlanıyor. Bu amaçla çikolata üretimi gerçekleştiren Üstün Gıda’nın adı Ülker Çikolata olarak değiştirildi. Bisküvi ve kraker üreticisi İdeal Gıda’nın ise Fresh Kek ve AGS Gıda ile birleştirilmesi planlanıyor. Grup, halka arzlardan elde edilecek gelirle özellikle yurtdışı yatırımlara hız kazandırmayı hedefliyor. Bu arada Ülker Gıda A.Ş.’nin adı da faaliyet alanının daha net tanımlanması amacıyla Ülker Bisküvi A.Ş. olarak değiştirilecek.
2010 hedefi bölgesinde öncü ve lider olmak
Ülker Grubu’nun, uzun dönemli yol haritasında ise Türkiye’nin yanı sıra bölgesinde lider ve öncü olmak var. Şu anda 7 ülkede 10 fabrikada üretim yapan grup, yıl sonunda devreye alınacak yeni fabrikalarla Cezayir’den Pakistan’a, Romanya’dan Mısır’a kadar geniş bir alana konuşlanmış olacak. Özellikle topluluğa Avrupa’nın kapısını açan Romanya ile gelecek potansiyeli yüksek Afrika’nın çıkış noktası olan Cidde’deki yatırımlar genişletilecek.
Tüketici araştırmalarına 2.5 milyon YTL harcandı
Müşteri odaklı yaklaşımının temelinde tüketiciyi iyi anlamak ve buna göre stratejiler geliştirmek olan Ülker Grubu, 2006 yılında 236 tüketici araştırmasına toplam 2.5 milyon YTL ayırdı. Bu araştırmalardan elde ettiği verileri tüketicilerinin beklentilerine uygun üretime dönüştüren Ülker’in Türk damak tadına ilişkin tecrübesi müşteri memnuniyetine yansıdı. Ülker, tüketicinin kendisine en yakın hissettiği ve en çok hatırladığı bisküvi markası olma özelliğini korudu. Faaliyet gösterdiği ürün kategorilerinde birinci veya ikinci marka olan Ülker, ürünlerini her hafta Türkiye’nin 200 bin satış noktasına ulaştırıyor.
Üretim tesisleri 144 futbol sahasına eşit
Ülker Grubu’nun bünyesindeki üretim tesislerinin toplam açık alanı 2006 yılında 720 bin metrekareyi buldu. Basit bir hesaplama ile grup bünyesindeki üretim tesislerinin yayıldığı alan 144 futbol sahası büyüklüğüne ulaştı. Ülker Grubu geçen yıl, İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşu listesinde altı şirketi ile yer aldı.
Ülker Gıda’nın 2007 hedefi yüzde 15 büyüme
Bu arada Ülker Grubu’nun en büyük şirketi Ülker Gıda’nın Genel Kurulu da 17 Mayıs 2007’de gerçekleştirildi. Ülker Gıda Genel Müdürü Cafer Fındıkoğlu, şirketin iştirakleri ile birlikte 2006 yılı net satışının 1.7 milyar YTL, net karının ise 88.8 milyon YTL’ye ulaştığını söyledi.
Şirketin cirosunda 2005 yılına göre yüzde 32, karında ise yüzde 34 gibi önemli bir artış yaşandığına işaret eden Fındıkoğlu şunları söyledi: “Kurumsallaşmayla güçlenen yapımız ve gerçekleştirdiğimiz altyapı yatırımlarıyla güçlü finansal sonuçlar elde ettik. Ana faaliyet alanımıza odaklanarak; verimlilik göstergelerinde iyileşmeler sağladık ve sektördeki liderliğimizi devam ettirdik. İlk defa 2006’da uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından değerlendirildik ve B1 notu ile derecelendirildik. 2007 yılında hedefimiz yüzde 15’lik büyüme yakalayarak yolumuza aynı çizgide devam etmek.”
Fındıkoğlu, Ülker Gıda’nın 2006 faaliyetlerinden elde ettiği kardan yatırımcılarına, 1 YTL nominal değerli her bir hisse senedi için brüt 10 yeni kuruş (%10) olmak üzere toplam 31.2 milyon YTL temettü dağıtılacağını ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.