DEVLET BAKANI KÜRŞAD TÜZMEN, “HAZİRAN AYININ 20 GÜNLÜK BÖLÜMÜNDE, GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 25 İHRACAT ARTIŞI GERÇEKLEŞTİ”.
Antalya'nın Alanya ilçesinde, Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Ortak Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Bakan Tüzmen, Türkiye'nin ihracatıyla ilgili bilgiler verdi. Haziran ayı ihracat rakamlarını ilk kez burada açıkladığını belirten Tüzmen, ''1-20 Haziran tarihleri arasında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 ihracat artışı gerçekleşti. Aynı dönemde yaş meyve ve sebze ihracatındaki artış da yüzde 50'yi aştı. Bu da çok önemli bir artıştır'' dedi. İhracatta sağlanan büyük oranlı artışta, tarım sektörünün önemine dikkati çeken Tüzmen, tarımdaki ihracat artışının genel ihracat artışının önüne geçtiğini söyledi. Geçen yıl genel ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 16 düzeyinde arttığını ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu: ''Toplam tarım ürünleri ihracatımız yüzde 20 artmış ve 7,82 milyar dolara ulaşmıştır. Tarım sektörünün toplam ihracatımızdaki payı ise 2005 yılında yüzde 10,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu yıl, 20 Haziran itibariyle yaş meyve sebze ihracatımız, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,4 artarak 445 milyon dolardan 509 milyon dolara yükselmiştir.'' Bakan Tüzmen , önümüzdeki yıllarda tarım sektöründeki ihracat potansiyelinin 10 milyar dolar rakamlarına ulaşacağına inandığını, yaş meyve ve sebzenin tarım ürünleri ihracatında lokomotif ürün grubu olacağını ifade etti.
İHRACAT ARTIŞI
Bakan Tüzmen, Türkiye'nin ihracat artışının oldukça umut verici noktada olduğunu belirterek, ''Son 12 aylık ihracat 77,2 milyar doları aştı'' dedi. Taşıt araçları ve yan sanayisindeki ihracat artışının da rekor düzeye ulaştığının altını çizen Tüzmen, 1 Ocak-20 Haziran arasında bu sektördeki ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artış gösterdiğini bildirdi.
ORGANİK TARIM
Konuşmasında organik tarımın önemine de işaret eden Bakan Tüzmen, dünyada, ekolojik ürünlerden elde edilen gelirin 11 milyar dolara ulaştığını belirterek, ''Ülkemizin ise bu pazardaki payı 70 milyon dolar gibi oldukça düşük bir seviyededir. Bu nedenle organik tarımın yaygınlaştırılması büyük önem arz etmektedir'' diye konuştu.
RUSYA İLE YAŞANAN KRİZ
Rusya Pazarında yaşanan krizin en çok, yaş sebze ve meyve sektörünü etkilediğini bildiren Bakan Tüzmen, bu konuda üreticilerin kendilerini ciddi manada sorgulaması gerektiğini ifade etti. Tüzmen, şöyle devam etti: ''Rusya'nın, geçen yıl Akdeniz meyve sineği ve trips zararlısı nedeniyle yaş meyve ve sebze ithalatına yapmış olduğu genel yasaklama,yaptığımız ikili görüşmeler sonrasında kaldırılmış, ancak zirai ilaç ve gübre kalıntısından kaynaklanan sorunlar halen devam etmektedir. Bu sorunların yaşanmaması için başta üreticiler ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na büyük görevler düşmektedir.''
DÖVİZ KURLARINDAKİ ARTIŞ
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bir soru üzerine, döviz kurlarındaki artışın, ihracata olumlu yansıyacağını söyledi. Tüzmen, şöyle devam etti: ''Bu aşamada yeni denge seviyesine bakmamız lazım. İhracata tabii ki daha fazla olumlu etkisi olacaktır. İthalatımızı da daha akılcı, daha seçici olarak yapmamızı sağlayacaktır. Ara malı dışardan almak yerine kendi ara malımızı kullanmamızı sağlayacaktır. Dış ticaret, açığımızı aşağı doğru çeker ama bütün dertlerimizi çözmemiz mümkün değildir. Yani cari açığın azalması, dış ticaret açığının azalmasıyla direkt alakalı. Dış ticaret açığı azalacaktır. Rakamlar biraz daha iyi çıkabilir. Geçen yıl 43-44 milyar dolar dış ticaret açığı vermiştik. Bu sene tahmin ediyorum 40 milyar dolar civarında dış ticaret açığı verebiliriz.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.