40 BİN İHRACATÇI 20 BİN ÜRÜNÜ 228 ÜLKEYE SATIYOR.
TÜRK İHRACATÇISI, KÖPEK KILI, PIRASA YAĞI, KADIN SAÇI, ÇEKİRGE KONSERVESİ, NAZAR BONCUĞU GİBİ ÜRÜNLERİ DAHİ DEĞERLENDİREREK
İHRACATIMIZI 73.4 MİLYAR DOLARA ULAŞTIRDI
ŞENOL GÖK ALİAGA HABER www.aliagahaber.com
Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen, “2005 Yılı Başarılı İhracatçılar Ödül Töreni ve Balo Yemeği” de Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal , tören açılış konuşmasında İhracatçıların 2005 yılında yaptığı mucizeleri ve ihracatçıların yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal konuşmasına, ege ihracatçı birlikleri hizmet binasının girişinde, bulunan Atatürk’ün ihracatçılar ile ilgili “arkadaşlar, ithalattan ziyade ihracattır ki memleketi zengin yapacak”. sözünü hatırlatarak başladı. Konuşmasında Atatürk’ün özdeyişine layık olmak için çalıştıklarını belirterek,”Türk ihracatçısı, 2005 yılında büyük atatürk’ün gösterdiği yönde çalışarak, dünya’nın dört bir yanındaki, barbuda, comoros, kiribati, lesetho, savaziland, vanuata gibi haritalarda bile yeri zor bulunacak ülkeler dahil 228 ülkeye mal satarak ihracatımızı 73.4 milyar dolara ulaştırdı. sayıları 40 Bini aşan Türk İhracatçısı, köpek kılı, pırasa yağı, kadın saçı, çekirge konservesi, nazar boncuğu gibi ürünleri dahi değerlendirerek 20.Bin’i aşkın ürünü dünya pazarlarına sundu. tabii bunu, siyasetçisiyle, bürokratıyla, çiftçisiyle, sanayicisiyle, çalışanıyla birlikte başardı. İhracatçımız; el birliğiyle gerçekleştirilen, topluca ödüllendirilmesi gereken bir başarıdır.” dedi
ERÖCAL:” EKONOMİ İYİYE GİDİYOR AMA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, 2006 yılına gelindiğinde Ekonominin son durumu hakkında genel bilgiler verdiği konuşmasına şöyle devam etti.”Ekonomik büyüme son 3 yılda kümülatif olarak %25 arttı. 2004 yılında büyümede son 38 yılın en yüksek oranı tutturuldu. Devlet Bakanlığımız, Dış Ticaret Müsteşarlığımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisimizin yönetim ve yönlendirmeleriyle dış ticaret hacmimiz 200 milyar dolara yaklaştı. Cumhuriyetimizin 100 üncü yılı için tirilyon dolarlık bir dış ticaret hacmi hedefler duruma geldik. Enflasyon oranları 1970’ten bu yana en düşük düzeyine çekildi. Yeni Türk Lirası’na başarılı bir geçiş yapıldı. Faiz oranları düşürüldü. Uyum yasaları ve demokratikleşme sürecinde önemli gelişmeler sağlandı ve Avrupa Birliği ile müzakere süreci başladı. Gelir ve Kurumlar Vergisi oranları düşürüldü. Özelleştirme hızlandırıldı. 49 İlimize yatırım teşvikleri getirilerek işsizlikten kaynaklanan toplumsal huzursuzluk azaltılmaya çalışıldı. İzmir 2005 Üniversite Oyunlarını başarıyla tamamlayıp, EXPO 2015’e aday oldu. Çevre yolu, Beydağ barajı, hafif raylı sistem çalışmalarında önemli gelişmeler sağlandı. Limanımızın özelleştirme süreci resmen başladı. Bu gerçekleşmeleri, ülkemiz ve insanlarımız açısından olumlu buluyor, takdirle karşılıyoruz.” Ekonominin ve ihracatçıların karşı karşıya kaldığı olumsuzlukları ise, “daha yapılacak pek çok işimiz var.” Dedi.
“YENİ YATIRIMLARI DOĞU BLOKU ÜLKELERİNE KAÇIRIYORUZ”
Eröcal,”İşsizlik hala en büyük sorunumuz. Genelde %10 olan, Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizde daha büyük oranlara ulaşan, geleceğimiz olan gençlerimizde %20’leri bulan işsizlik büyük bir sosyal felaket durumundadır. Ülke ekonomisinin yaklaşık yarısının kayıt dışı olması, vergi yükünü çalışan, üreten ve ihracat yapan kesimin üzerine bindirerek hem adaletsizlik yaratmakta, hem de rekabet gücümüzü olumsuz etkilemektedir.
310 milyar doları aşan toplam kamu borçları, reel faizleri yüksek, kurları düşük tutmak politikasına yol açmakta, dış ticaret açığı ve cari açık büyümekte, ekonominin kırılganlığı ancak sıcak para girişiyle dengelenmektedir. 50 milyar dolarları bulduğu ifade edilen sıcak para girişinin daha ne kadar sürdürülebileceği, makul bir bölümünün kalıcı yabancı sermayeye dönüştürülüp dönüştürülemeyeceği bilinememektedir.”
Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, kamuoyunca bilinen Hyundai yatırımının Çek Cumhuriyeti’ne yönelmesi olayının da yatırım ortamının uygunluğu bakımından eski doğu bloku ülkelerinin bile gerisinde bulunduğumuza dikkatleri çekti. Serbest Bölgelerimize yapılan başvuruların önemli oranda azalması ve mevcut yatırımları bile muhafaza etmekte zorlanır duruma düşmemizin istihdamda olumsuz örnek olduğunu hatırlattı.
ÜLKEMİZİN GELECEĞİ “YATIRIM, ÜRETİM, VE İHRACATTIR.”
Eröcal,” En önemli sektörlerimizin başında gelen, milyonlarca insanımızın ekmek kapısı olan ve ihracatımızın yaklaşık %25’ini oluşturan tekstil-konfeksiyon sektörü tehlike çanları çalmakta, tüm reel sektörün yakındığı, enerji ve istihdam maliyetlerinin ve Katma Değer Vergisi oranlarının yüksekliğini daha yüksek bir ses tonuyla dile getirmektedir. Gelişmiş ülkelerdeki sübvansiyonlar nedeniyle tarım sektörümüz zaten çok zor günler geçirirken, kuş gribinin yarattığı olumsuzluklar yaraya ekilen tuz etkisi yaratmıştır. Yükselen petrol fiyatları, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nde faiz hadlerinin artışı ülke ekonomisi için yeni riskler oluşturmaktadır. Türk-Yunan ilişkileri, Ermeni sorunu, Büyük Ortadoğu Projesi, Uluslararası Terörizm konularında yaşanabilecek gelişmelerin de, özellikle petrol fiyatları artışı ve turizm gelirlerimizin azalması yoluyla dolaylı olarak ekonomimize olumsuz yansımaları olabilir. Biz ihracatçılar olarak her şeye rağmen iyimserliğimizi korumaya çalışıyoruz. El birliği ile güçlükleri aşacağımıza, ülkemizi aydınlık yarınlara taşıyacağımıza içtenlikle inanmaktayız. Tüm Cumhuriyet Hükümetleri gibi bugünkü Hükümetimiz’in de ihracatçının yanında olacağını, çünkü ülkemizin geleceğinin yatırım, üretim, ve ihracata bağlı olduğunu düşünmekteyiz.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.