• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İzmir 9 °C

Türkiye, enerjisinin yüzde 30’unu bina ısıtmak için kullanıyor

Türkiye, enerjisinin yüzde 30’unu bina ısıtmak için kullanıyor
TÜRKİYE, ENERJİSİNİN YÜZDE 30’UNU BİNA ISITMAK İÇİN KULLANIYOR

Yaşam alanlarına gün ışığı ve havalandırma sağlayan pencereler, enerji verimliliği için oldukça önemli. Pencere ve Kapı Sektörü Derneği’nin (PÜKAD) son dönemde yaptığı araştırmada bunu ispatlar nitelikte. Araştırmaya göre; Türkiye enerjisinin yüzde 30’unu binaları ısıtmak için kullanıyor. Bu değer dikkate alındığı takdirde, enerji tasarrufunda pencerenin ne kadar önemli bir yapı elemanı olduğu ortaya çıkıyor. 

Bu noktada pencere seçiminin önemine değinen REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert, binalardaki enerji kaybının en büyük sebeplerinden birinin yanlış pencere kullanımı olduğunu ve bu kullanımdan ötürü enerji kaybının yüzde 15 olduğunu söyledi.

Son dönemde yapı sektörü için yapılan araştırmalar gösteriyor ki; çok eski ve verimli olmayan pencere sistemine sahip binaların ısınmasına harcanan enerjiyle yeni pencere sistemlerin arasında ciddi fark var... Binalardaki ısı kayıplarına bakıldığında bu oran ciddi boyutlara ulaşmış durumda. Çünkü sarf edilen ısı enerjisinin yaklaşık yüzde 15’i pencerelerden kaynaklanıyor.
Dolayısıyla pencereler, bir yapı için sadece dış görünüş değil, aynı zamanda enerji tasarrufu sağlanmasının başlangıç noktası. Bugün gelişmiş teknolojilerle üretilen PVC pencere ve kapı sistemleriyle çok yüksek ısı yalıtımı sağlanarak ciddi oranda enerji tasarrufuna ulaşılabiliyor. 

“DOĞRU TASARIM, DOĞRU SEÇİM VE DOĞRU KURULUM”
Kentsel dönüşümün yarattığı yeni konutlar ve renovasyon gören yapılar sayesinde pencere sektöründe de artık enerji verimliliğinin ön plana çıktığını belirten REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert, Türkiye’de de binaların ısıtmasında doğru pencere seçimiyle yüzde 30’lara varan enerji tasarrufuna ulaşılabileceğini söyledi. Enerji tasarrufu sağlayarak maliyetleri düşüren pencere sistemlerinin üç temel aşamadan geçtiğini belirten Özmert, “Pencerede doğru tasarım, doğru seçim ve doğru kurulum enerji tasarrufunda büyük önem arz ediyor. Pencere seçimi binanın yapısına göre değişkenlik gösterse de konutların enerji verimliliğini nereden iyileştirileceğini bilmek örneğin; güneş enerjisini kullanabilmek, hem evin ışıklandırmasını hem de maliyette hafife alınmayacak bir tasarrufa yol açıyor” dedi.  
PENCERE, CAM VE KAPI SEKTÖRÜ PROFESYONELLERİ BİR ARADA
Öte yandan Türkiye’de 2016 yılında 22,5 milyon m2 pencere üretildiğini, bu pencerelerde 36 milyon m2 düz cam ve 10 milyon adet ispanyolet kullanıldığını belirten Özmert, üretilen pencerelerin yaklaşık 1,5 milyon konutta kullanıldığını aktardı. 
Bu büyüklüğe sahip bir sektörün güçlü bir fuarının olmamasının düşünülemeyeceğini sözlerine ekleyen Özmert, dünyanın ikinci, Avrasya bölgesinin ise en büyük ihtisas fuarı Avrasya Pencere, Kapı ve Cam Fuarı’nın Mart ayında ziyaretçilerini beklediğini söyledi. Son teknoloji kullanılarak geliştirilen inovasyon harikası ürünlerin ve enerji verimliliği çözümlerinin yer alacağı bu büyük buluşmada; sektör profesyonellerin yanı sıra dünyada söz sahibi insanların bir araya geleceğini aktaran REED TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Fatih Özmert, fuarın; Pencere ve Kapı Sektörü Derneği (PÜKAD), Pencere Üreticileri Kalite Birliği (PÜKAB) ve Girişimci Alüminyum Sanayici ve İş Adamları Derneği (GALSİAD) iş birliğiyle gerçekleştiğinin altını çizdi. 

Bu büyük buluşma hakkında daha detaylı bilgi almak için www.avrasyapencerefuari.com, www.avrasyacamfuari.com ve www.avrasyakapifuari.com adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894