• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 7 °C

"Türkiye Balık Tüketmiyor"

"Türkiye Balık Tüketmiyor"
Ülke olarak balık tüketmeyi sevmiyoruz....Balık kültürümüz yok… Rakamlar da bu durumun en güzel göstergesi. Kişi başına yıllık balık tüketimi Japonya’da 70, İzlanda’da 90 kilogram iken Türkiye’de yalnızca 8 kilogram.

Türkiye’nin üç  tarafı denizlerle çevrili ve 4500 deniz millik kıyı şeridine sahip...Ancak, bu olumlu özelliklere karşın tüketilen balık miktarı diğer ülkelere göre çok az. Japonya’da kişi başına yıllık ortalama balık tüketimi 70, İzlanda’da 90 kilogram iken Türkiye’de ise bu rakam sadece 8 kilogram.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh, toplum olarak balık tüketmediğimizi bu durumun en önemli nedeninin ise tanıtım eksikliği olduğunu söyledi.  Dologh’a göre bir başka neden ise beslenme alışkanlığı. Dologh, bu konuda şunları dile getirdi: “Türkiye’de protein ve enerji ihtiyaçları ağırlıklı olarak tahıl, bakliyat, kırmızı ve kısmen beyaz etten sağlanıyor. Beslenme bu yolla sağlandığı için balık tüketmek akla gelmiyor. Aslında dengeli ve sağlıklı beslenmenin en önemli şartı balık yemek. Bizim çocuklarımıza yapacağımız en önemli tavsiye haftada iki kez balık tüketmelerini sağlamak olmalı. Ancak, Türkiye’de bazı bölgelerde çipura ve levrek kelimeleri dahi bilinmiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketim yok denecek kadar az. Bu bölgelerde görev, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Yetkililer soruna sahip çıkarak hem tanıtım yapmalı hem de balığın beslenmedeki önemi anlatılmalı.Bulunduğu konum itibari ile Türkiye’nin elinde denizcilik açısından büyük bir potansiyel var. Varolan potansiyeli sonuna kadar kullanmamız gerekir.”

SU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ UNUTULMAMALI…

Bunun yanında ülkede en çok geliştirilmesi ve üzerinde durulması gereken sektör, su ürünleri yetiştiriciliği…Dologh, gelişmiş ülkelerin deniz kaynaklarından yüksek oranda faydalandıklarını ve bu yolla ülkelerine önemli döviz girdileri sağladıklarını vurguladı.

Dologh, bu konuda şunları anlattı:“Su ürünleri yetiştiriciliğinde dünyada her yıl yüzde 10 büyüme kaydediliyor. Üretim miktarı ise 40 milyon ton civarında. Çin ise 25 milyon ton ile dünyada en büyük kültür balıkçılığı üreticisi ünvanını elinde bulunduruyor. Çin’den sonra Japonya, Hindistan, Norveç ve Şili belirli büyük üreticiler. Üç tarafı denizlerle kaplı Türkiye, 70 bin ton ile en alt sıralardaki yerini koruyor. Eğer, ülkemizde de su ürünleri yetiştiriciliğine önem verilir ve sektör desteklenirse hem üretim artar, hem de ülkeye önemli döviz girdisi sağlanır. Ancak, yetkililerin yer seçimi konusunda karar verirken daha titiz davranmaları ve kıyıdan uzak olmasına dikkat etmeleri gerektiği de unutulmamalı”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894