• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İzmir 5 °C

Türkiye Ayağa Kalktı

Türkiye Ayağa Kalktı
Ege Çevre Platformu Dönem Sözcüsü avukat Arif Ali Cangı, Aliağa gemi söküm tesislerinde söküleceği duyurulan Fransız donanmasına ait hurda gemilerin Türkiye'nin de taraf olduğu Basel Sözleşmesine göre “tehlikeli atık” türünde olduğu ve sözleşm

ALİAĞA'YA SÖKÜM İÇİN HURDA FRANSIZ DONANMASI GEMİLERİ GETİRELECEĞİ HABERLERİNE ÇEVRECİLER TEPKİ GÖSTERDİ

Ege Çevre Platformu Dönem Sözcüsü avukat Arif Ali Cangı, Aliağa gemi söküm tesislerinde söküleceği duyurulan Fransız donanmasına ait hurda gemilerin Türkiye'nin de taraf olduğu Basel Sözleşmesine göre “tehlikeli atık” türünde olduğu ve sözleşme hükümleri gereğince bir başka ülkeye naklinin yasadışı olduğunu ileri sürdü.

Cangı, “Fransız donanmasına ait 270 hurda savaş gemisinin Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde sökülmesi yönünde görüşmeler yapıldığı” yönünde basında yer alan haberler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Aliağa'nın tehlikeli atık çöplüğü olmadığını ve bu girişimin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

GEMİLERİN GETİRİLMESİ SUÇ!

Bu gemilerin uluslararası sözleşmeler ve iç hukuka göre Aliağa'ya getirilmemesi gerektiğini savunan Cangı, şunları kaydetti:

“Habere konu gemiler, Türkiye'nin de taraf olduğu Tehlikeli Atıkların Sınırötesi Taşınımının ve Bertaraf Edilmesinin Kontrolüne İlişkin Basel Sözleşmesinin ekindeki listedekilere uygun tehlikeli atıktır. Bu Sözleşme, taraf devletlere tehlikeli atıkların sınır ötesi taşınmasında çevre ve insan sağlığına zarar vermemesi için ciddi yükümlülükler yüklemiştir. Habere konu gemilerin Aliağa'ya getirilmesi bu sözleşmenin ağır bir ihlalidir.”

“GEMİYİ GETİREN SONUCUNA KATLANIR”

Avukat Cangı, bu gemilerin Aliağa'ya getirilmesine izin verilmesi halinde buna yol açan kamu görevlilerinin de hukuki sorumluluğunun doğacağını belirterek, şöyle devam etti:

“Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine göre, her türlü atığın ithali, atıkların serbest bölgeler dahil Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesine girişi yasaktır. Ayrıca, Anayasa'nın 17/1. maddesine göre, herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir ve Anayasa'nın 56/2. maddesine göre de çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir. Çevre sağlığı ve canlı yaşamı için risk oluşturacak gemilerin Aliağa'ya gelişine izin verilmesi, en basit anlamıyla görevi kötüye kullanma suçunu oluşturacaktır.”

Arif Ali Cangı, söz konusu gemilerin Aliağa'ya getirilmesine engel olmak için tüm kişi ve kurumlar ile Fransa ve diğer ülkelerdeki çevrecilerin bu duruma tepki göstermesini istedi.

SHP'DEN “OTAPAN” TEPKİSİ

 Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Recai Ersoy, Aliağa'ya sökülmek üzere yola çıkan “Otapan” isimli gemide kanserojen asbest içeren yalıtım maddelerinin bulunduğu ve bunun Türkiye'de sökülmesine mani olunup, Aliağa'ya sokulmamasını istedi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ersoy, insanın en önemli haklarından olan sağlık hakkını meta haline getiren AKP Hükümeti'ni bu vurdum duymaz tutumu nedeniyle kınadıklarını ifade etti. Tüm dünyada kanserojen olduğu için ancak geri kalmış ülkelerde ve oradaki işçilerin sağlıkları hiçe sayılarak, bu tür gemilerin parçalandığını kaydeden Ersoy, "Halen Otapan'a benzer birkaç gemi Türkiye'de bulunmakta ve hiç kimse geri almadığı için bu tür gemiler limanlarımızda yatmaktadır. AK Partili Çevre ve Orman Bakanı'nın bu konuda yazılı açıklama yapmaya çağırıyoruz. Hükümet, yapılacak olanlar yasalara uygunsa, yapacak bir şey yok diyerek bizleri uyutmaya çalışmaktadır. Bu gemi karasularımıza girdikten sonra gerçekten yapacak bir şey kalmayacaktır. AKP Hükümeti acil önlem almalıdır. Kanser gemisi geri gönderilmelidir" dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ BOZTAŞ'TAN BAKAN PEPE'YE SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Mehmet Boztaş, 7 yıldır Amsterdam Limanı'nda bekleyen ve kanserojen madde içerdiği iddia edilen Meksika bandıralı 'Otapan' adlı geminin sökülmek üzere İzmir'e yola çıkması sebebiyle Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe tarafından cevaplanmak üzere 6 soruyu içeren önerge verdi.

CHP Milletvekili Boztaş, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Kanserojen madde içerikli atıkların insan sağlığı ve çevre üzerinde yapmış olduğu tahribatlar bilimsel verilerle ve yaşanan acı tecrübelerle tüm çevrelerin bilgisi dahilindedir. Asbestli maddelerin sökümü sırasında ortaya çıkan atıkların bertaraftı da ülkemizde büyük bir sorun olup çevre felaketlerine neden olmaktadır. Anayasanın 56. maddesi 'Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevre de yaşama hakkına sahiptir. Çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir' diyerek çevre ve insan sağlığına güvence altına almasına rağmen uygulamada tam aksi tutum ve davranışları görmekteyiz. Özellikle gelişmiş ülkeler bu tür kanserojen madde içerikli atıklarını gelişmemiş ülkelerin yoksulluklarını koz olarak kullanarak kendi ülke sınırları dışına göndermektedirler. Türkiye'nin bu oyuna gelmesini istemiyoruz."

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894