TÜRK DEMOKRASİSİ YALNIZ BIRAKILDI
15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi, Türkiye’yi bir anda beklenmedik bir atmosfere taşıdı. Silahlı gücün tehditi ile karşı karşıya kalan Türk milleti, bunu yine kendi gücüyle yenmesini bildi. Darbe dünya basınında büyük bir yankı uyandırsa da Türkiye demokrasisi, birçok ülkeden beklediği desteği göremedi. Dünya medyası darbeyi demokrasiye karşı yapılan bir saldırıdan daha çok, teknik analizlerle ele almayı yeğledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sokağa çıkın” çağrısı, demokrasi nöbeti, NATO ve AB üyelik krizi ve İdam cezası tartışmaları dikkat çeken başlıklar olarak kayda geçti. Dünya medyasında yazılanların genel içeriğine bakıldığında ise, demokrasisine karşı yapılan darbeye maruz kalan Türkiye’nin yalnız bırakıldığı gözlendi. İşte Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı araştırmanın detayları…
Medya Takip Merkezi, Türkiye’de gerçekleşen darbe girişimi sonrasında uluslararası medya yansımalarını ele aldı. Araştırmada, aralarında ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Hollanda, Fransa, İspanya, Hindistan, Mısır, İran, Rusya gibi ülkelerin bulunduğu yirmi bir ülke medyası incelendi. Söz konusu ülkelerin tirajı yüksek yayınlarında, darbe içerikli tüm haberler ile Fetullah Gülen/Fetö haberleri ele alındı.
ABD ve Avrupa ülkelerinde genel olarak medyanın, Türkiye’yi demokratik olmayan tutumundan, idam cezasının gündeme gelmesinden, Fetö ile olan ilişkisinden, İslami tutumundan, Kürt ve Suriye sorunundan dolayı eleştirdiği gözlendi.
Yazılı, online ve sosyal medya genelinde sayısal toplam rakamlara bakıldığında, ABD’de konuya dair yazılıp çizilenlerin sayısında, diğer dünya medyasına göre açık ara fark olduğu görüldü. Dikkat çeken gelişmeler arasında, Mısır medyasının diğer ülkelere oranla daha fazla yer vermesi de vardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.