• BIST 9712.02
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 10 °C

Tüpraş’ta Eylem Zamanı

Tüpraş’ta Eylem Zamanı
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / 10 Şubat tarihinden buyana Tüpraş’ın ülke genelindeki 4 rafineride çalışan 3 bin 337 üyesi adına toplu sözleşme görüşmelerin sürdüren Petrol-İş Sendikası, işçileri Aliağa’da bir eylem yaptı.

Tüpraş"ta Eylem Zamanı   

 

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / 10 Şubat tarihinden buyana Tüpraş"ın ülke genelindeki 4 rafineride çalışan 3 bin 337 üyesi adına toplu sözleşme görüşmelerin sürdüren Petrol-İş Sendikası, işçileri Aliağa"da bir eylem yaptı. Aliağa"daki Tüpraş İzmir Rafinerisi ana kapısında toplanan işçiler ellerinde "Atıklar Mutlu. İşçiler Mutsuz" 1972"den beri Tüpraşlıyız. Biz bir aileyiz. Ya siz…?" "Susma Haykır. Taşerona Hayır" gibi dövizlerle işverene seslendiler. Yaklaşık 2 saat süren eylem nedeniyle Tüpraş Aliağa Rafinerisinde Akaryakıt satışı yapılamadı.

 

Taşerona 50 kalem işi verdiler

Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı İsmail Doğan,”Toplu sözleşme görüşmelerimiz tıkandı. Bunlardan biri taşeron elemanları hakkında görüş ayrılığı. Diğerleri, ücret zammı, yıllık izin, farklı ücretle çalıştırma. Buna benzer sıkıntılar nedeniyle masada problemi çözemedik. Taşerona 50 kalem işi verdiler.  Biz diyoruz ki bırakın kendi işimizi biz yapalım. Yetmiyorsak taşeron takviyesi yapın. Bununla ilgili bir program yapın. Süratle iş elimizin altından kayıyor. Biz bunu hissediyoruz, doğru da bulmuyoruz. Eğer Taşeron işçilerinin işine hakikaten ihtiyacımız varsa kadroya alın. 3 kuruş parayla çalışan taşeron işçisiyle değil bizim derdimiz. Dolaysısıyla bu arkadaşlarımızın kadroya alınmasıyla hem Tüpraş"ın işi hafifleyecektir. Hem de sağlıklı bir üretim yapmak mümkün olacaktır. Çünkü düşük ücretle çalışan taşeron işçisinin yaptığı işi tekrar biz yapmaktayız. Bunu doğru bulmuyoruz.” dedi.

 

Ücret zammında anlaşamadılar

Ücret zammı ile geçen dönem % 5.25 ilk altı ay için zam aldıklarını ifade eden Doğan “ O zaman kriz var deniyordu. Krizde her yer hemen, hemen büyüdü. Ama krizin faturasını biz işçiler ödedik. Bu dönemde alım gücümüzün düştüğünü ve ücret zammının dişe dokunur kayıplarımızın telafisiyle sonuçlanmasını istiyoruz.  Teklif olarak ta biz ilk altı aya %16 verdik. Onlarda bize % 4 verdiler. Bir daha da teklif vermediler. İşverenin bunu gözden geçirmesini istiyoruz. Bu verilen rakamı da doğru bulmuyoruz. Yıllık izinlerle ilgili farklı uygulamalar var. 2007"den sonra işe girenlerin yıllık izinleri düşük diğerleri 30 gün üzerinde izin kullanıyorlar. Bunu düzeltin doğru değil diyoruz.  Çünkü yıllık izne giden bir işçi eğer sağlıklı bir şekilde yıllık izin kullanmış işe üretime dört elle sarılır. Vardiya sistemi ile ilgili değişiklik yapmak istiyorlar. Baş operatör ve Bortmen"i sabit tutup diğerlerine numara verip her gün değiştirecekler.  Yani bugün "A" vardiyasında çalışan işçi Yarın "B" vardiyasında başka bir kişiyle çalışacak. Vardiya çalışması bir aile ruhu ile çalışacak bir işyeridir. Dolayısıyla insanlar ilişkilerini vardiyaya göre belirlerler. Vardiya sistemini değiştirmeyin üretimi sıkıntıya sokarsınız diyoruz. Onlarda numara sistemi yapacağız diyorlar.  Bunun doğru olmadığını söylüyoruz. Tıkanıklığımız bu noktalarda bunların masada aşılacağını düşünüyoruz. Birde Tüpraş"ta oturmuş kurumsal bir anlayış, aynı Petkim"de olduğu gibi büyük bir şekilde zedelendi. Örneğin babası yaşında bir insanı telsizle dürterek iş verme gibi bir eğilim gelişti ki bu çok doğru bir şey değildir. İkincisi taşeron işçi kadroluyu tehdit ediyor. Böyle bir şey olur mu?  Taşeronun geldiği boyut anlamında çok tehlikeli ve ciddi sıkıntı var. Bu yaşananlara rağmen bu toplu sözleşme masada bitirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.”d iye konuştu

Doğan"ın konuşmaları sık sık “Tehditle bizi yönetemezsiniz”, “Vardiyama dokunma” gibi sloganlarla ve alkışlarla kesildi. Bu arada Petkim çalışanları da Tüpraş eylemine gelerek destek verdiler.2 saat iş başı yapmayan işçiler daha sonra işlerin başına gittiler. Saat 10.30"dan sonra akaryakıt satışları başladı. Karayolu boyunca uzun tanker kuyrukları oluştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894