KARŞIYAKA TÜNEL TEMELİ 3 MART’TA ATILIYOR
İzmir’in tarihindeki en önemli ulaşım projelerinden biri olan Aliağa-Menderes Banliyö Sisteminin Geliştirilmesi Projesi’nin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar tüm hızıyla sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 3 Mart 2006 Cuma günü de Karşıyaka Tüneli’nin temelinin atılacağını açıkladı. Kocaoğlu, 3 kilometrelik Karşıyaka Tüneli inşaatına başlanmasının ardından 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli’nin ihalesine çıkılacağını müjdeledi. Başkan Aziz Kocaoğlu, 14 Şubat 2006 Salı günü, TCDD 3. Bölge Müdürü Sebahattin Eriş, DDY ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile birlikte, Aliağa-Menderes demiryolu hattının, Çiğli-Adnan Menderes İstasyonları arasında inceleme gezisi yaptılar. Çiğli İstasyonu’ndan bürokratlarla birlikte raybus’a binen Kocaoğlu, süren ve yapılacak olan çalışmalarla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi Aliağa-Menderes Raylı Sistem Projesi’nin, Cumhuriyet tarihinde İzmir’e yapılan en büyük projesi olduğunu belirterek, “ Bu projeyi, hükümetimizle ve TCDD ile ortaklaşa götürüyoruz. Proje, uzun bir çabanın sonucu bizden önce başladı. Biz de yapılması gerekenleri kararlılıkla sürdürdük. Şimdi sıra, projenin yapım süresini belirleyecek işin en önemli ayağı olan Karşıyaka Tüneli’nin temelini atmaya geldi. 3 Mart’ta Törenle temeli atıp inşaat çalışmalarını başlatacağız. Bugün, töreni yapacağımız alanda hep beraber incelemelerde bulunduk. Yarın da hükümet ve devlet büyüklerini temel atma törenine davet etmek için Ankara’ya gidiyorum” dedi. Henüz yapımına başlanmayan alt-üst geçitler ile yaya geçitlerinin ihalelerini peş peşe yaparak çalışmaları hızla sürdüreceklerini anlatan Kocaoğlu, “Şu anda Şirinyer tünelinin ihale ilanına çıkmış durumdayız. Sanıyorum Mart sonunda ihale sonuçlanır ve Şirinyer Tüneli inşaatına da başlarız. Hedefimiz, 2008 ortalarında bu projeyi bitirip hattı işletmeye açmak” diye konuştu. Proje hizmete alındığında Aliağa-hMenderes arasında günde 550 bin yolcu taşınacağını belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Projenin, İzmir’in ulaşımına sağlayacağı yararlar kadar önemsediğim bir başka konu ise, kentin çanak içine sıkışmış yerleşiminin kuzey-güney aksında açılımına olanak tanıyacak olmasıdır. Proje, İzmir’in gelişmesine büyük katkılar sağlayacak.” İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 80 kilometrelik hattın işletmeye alınmasının ardından, işletmesini gerçekleştirecek olan İZBAN şirketinin hedefinin, hattı Bergama ve Selçuk gibi tarihi önemi bulunan ilçelere uzatmak olacağını kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Üçyol-Üçkuyular metro inşaatındaki çalışmalarda yüklenici firmanın bazı sorunlarından kaynaklanan yavaşlama olduğunu belirterek, “Sorun bizden kaynaklanmıyor ancak takip ediyoruz. Teminat mektubunu getiremedikleri için firmaya avans ödemesi yapamıyoruz. Sanırım sorunu bu hafta içinde çözecekler. Hedefimiz, bir poblem yaşanmadan projenin zamanında bitirilmesidir. Ama bir problem olursa da işveren olarak gereğini yaparız” dedi.
NELER YAPILDI ?
Aliağa-Menderes Raylı Sistemi Projesi’nde önemli mesafeler alındı. Sarnıç karayolu üst geçidi ulaşıma açıldı; Gediz karayolu alt geçidinin inşaatı tamamlanmak üzere. Turan, Salhane, Koşu, Semt Garajı, ESBAŞ ve Sarnıç istasyonlarının yapım çalışmaları devam ediyor. Kemer, İnkilap ve Gaziemir’deki karayolu alt geçitlerinin projeleri tamamlanmak üzere ve Haziran ayında ihalelerinin yapılması planlanıyor.
Egekent-Çiğli-Şemikler-Bayraklı ve Salhane istasyonlarında karayolu üst geçitlerinin inşaat öncesi proje hazırlıkları tamamlanmak üzere. 2 kilometrelik Şirinyer Tüneli inşaatı için bu ay ihale gerçekleştirilecek.
KARŞIYAKA TÜNELİ İNŞAATI
3 Martta Karşıyaka Tüneli’nin temeli atılıyor. Pproje kapsamında bu bölgede 3’ü yer altında olmak üzere 4 istasyon inşa edilecek. İnşaat çalışmalarının 2008’te tamamlanması hedefleniyor. Tünel tamamlandığında, 3 kilometrelik hat boyunca demiryolu hemzemin geçitleri ortadan kalkacak ve karayolu ulaşımı rahatlamış olacak. Hat işletime alındığında ise Karşıyakalılar, hem kent merkezine hem de havaalanı ve sanayi bölgelerine rahat-hızlı ve konforlu bir ulaşım gidebilecekler.
TARİHİ SÜREÇ
İzmir Büyükşehir Belediyesi, artan ulaşım sorunlarına tam olarak yanıt veremeyen 80 kilometrelik Aliağa – Menderes banliyö hattını metro standartlarına dönüştürecek bir proje geliştirdi.
1999 yılında ortaya konan proje kapsamında TCDD ile ön protokol imzalandı.
Kent içi toplu ulaşımda raylı sistemi öne çıkaran Başkan Kocaoğlu, hattı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla yapacağını açıkladı.
TCDD ile mutabakat sağlayarak projenin önünü açacak “İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolü” Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve TCDD Genel Müdürünün katılımıyla 26 Mart 2005 tarihinde imzalandı.
İşbirliği protokolünün YPK onayı Haziran 2005’de alındı. Böylece, hatta yapılacak işler için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önü açılmış oldu.
Eylül 2005’te Sarnıç karayolu üstg eçidi inşa edilerek ulaşıma açıldı. Gediz karayolu alt geçidi ise tamamlanmak üzere.
14 Eylül 2005 tarihinde Karşıyaka Tüneli ve istasyonlarının ihalesi yapıldı.
23 Ocak 2006’da, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in ulaşım sorununu kökten çözecek 80 kilometrelik Aliağa-Menderes hızlı banliyö sisteminin en önemli aşaması olan Karşıyaka Tüneli’nin inşaatı için ihaleyi kazanan firma yetkilileri ile sözleşme imzaladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla 200 milyon dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği tüm bu yatırımların 2008 yılında tamamlanması hedefleniyor.
KARŞIYAKA VE İZMİR NELER KAZANACAK ?
3 kilometrelik tünel boyunca, Alaybey, Karşıyaka ve Nergiz istasyonları yer altında olacak, Naldöken İstasyonu yer üstünde inşa edilecek.
Başta Girne Caddesi hemzemin geçidi olmak üzere hat boyunca bulunan hemzemin geçitler ortadan kalkacak, karayolu ulaşımı kesintisiz sağlanacak.
Tünelin üst kısmı rekreasyon alanı olarak düzenlenerek Karşıyaklılara yeni bir gezinti-dinlenme alanı yaratılmış olacak.
Altınyol’daki motorlu araç trafiğine alternatif bir ulaşım sistemi gelecek; kent merkezine, üniversite ve hastanelere hızlı ve konforlu ulaşım olanağı doğacak.
Sanayi bölgeleri ile konut bölgeleri çağdaş bir ulaşım sistemi ile birbirine bağlanmış olacak; Aliağa, Atatürk Organize sanayi bölgesi, ESBAŞ ve Torbalı gibi sanayi bölgelerine ulaşım kolaylaşacak.
80 kilometrelik hat boyunca hemzemin demiryolu geçitlerinde yaşanan sorunlar ortadan kalkacak; trafik rahatlayacak, zaman ve enerji tasarrufu sağlanmış olacak.
Karşıyaka’dan; Çiğlil’ye 7, Aliağa’ya 45, Alsancak’a 15, Şirinyer’e 25, Adnan Menderes Havaalanı’na 37 dakikada ulaşılacak.
Bornova’ya, Halkapınar İstasyonu aktarmalı rahat bir ulaşım sağlanabilecek.
Hava kirliliği, trafik yoğunluğu ve gürültü kirliliği azalacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.