• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 5 °C

Termik Santralin Zararları

Termik Santralin Zararları
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ Foça'da faaliyet gösteren 'Foça Zeytin Üreticileri Birliği' tarafından "Termik Santraller ve Cüruf Dökümünün, Üretime Verdiği Zararlar" konulu panel düzenlendi.

Termik Santraller Ve Üretime Verilen Zarar Tablosu Tartışıldı

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ/ Foça'da faaliyet gösteren 'Foça Zeytin Üreticileri Birliği' tarafından "Termik Santraller ve Cüruf Dökümünün, Üretime Verdiği Zararlar" konulu panel düzenlendi. Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panele, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin,Foça Çevre Platformu Başkanı (FOÇEP) Bahadır Doğutürk, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Prof Dr. Ümit Erdem ve Av. Enis Dinçeroğlu konuşmacı olarak katıldı.




Foça Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Raşit Dirim'in moderatörlüğünü yaptığı panele,Foça Eski Belediye Başkanı Nihat Dirim, CHP'li Foça Belediye Meclis Üyesi Osman Mert, AKPli Foça Belediye Meclis Üyesi Ceyhun Çetin, Eski İzmir Milletvekili Veli Aksoy, Foça Kent Konseyi Başkanı Orhan Gürer, Tuder Başkanı Işıl Dirim Kavitaş ile birlikte vatandaşlar da dinleyici olarak katıldı. Panelde ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Adnan Akyarlı, gerekçelerini ayrıntılı olarak sıraladığı konuşmasında "Sadece Aliağa'da değil Türkiye'nin hiçbir yerinde ithal kömüre dayalı termik santral istemiyoruz. İthal kömüre dayalı termik santral yapımcılarına da bir sözüm var. Elektrik enerjisini hemen tesisinizin yanında üretmek zorunda değilsiniz. Santrallerinizi yerli kaynaklarımızı değerlendirecek biçimde var olan yeni teknolojileri kullanarak çevresel maliyetleri üstlenerek çevresel duyarlığı bilimsel verilerle kanıtlanmış hassas yörelerden kaçınarak, sivil toplumun haklı önerilerini dikkate alarak planlayın. Karbon dioksit kotalarımızın ithal kömür kullanılarak doldurulmasına izin vermeyin" diye konuştu.

Ege Üniversitesi Çevre Merkezi Müdürü Prof Dr. Ümit Erdem, birtakım tartışmalarla hedef saptırıldığını belirterek; 'Çevresel ve tarımsal gerçekler ışığında değil termik santral yapmak, Aliağa'ya -eskiden demirci dükkanı açılamaz diyorduk- artık bir çivi bile çakılamaz diyorum. Yüzde 33 verimle çalışan ithal kömüre dayalı termik santral için milyonlarca ton cüruf, hava, yer altı suları, deniz kirliliği, ek sıcaklıklar ve tarımsal kayıplar kabul edilemez. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekmektedir. Biyo kapasitenin ölçülmesi gerekir. Aliağa bitmiş durumdadır"dedi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Murat Narin yapılması planlanan santrallerin bölgede zeytini yok edeceğini belirtti.

KİMLERLE MÜCADELE ETTİĞİMİZİ BİLELİM

Avukat Enis Dinçeroğlu da dava muhatabının, ruhsatı verenin olduğunu ifade ederek; "Ankara değil Aliağa Belediyesi olduğunu söyledi.Dinçeroğlu; "Kimlerle mücadele ettiğimizi bilmeliyiz. Ağır hukuk ihlallerinin olduğu bir dönemdeyiz. Bize sigara içmeyin, ama karbon gazı soluyun, kükürtlü Aliağa havasını soluyun diyorlar. Hayır derseniz biber gazı sıkıyorlar. Yerel yönetimler bu konuda yine öncü rol almalılar, bu işi birkaç aktiviste bırakmamalılar. Yoksa ağacımızda gider, balığımızda gider, tarihi kentimizde gider" dedi.

Foça Çevre ve Kültür Platformu (FOÇEP) dönem sözcüsü Bahadır Doğutürk, Ilıpınar Köyü Gölyüzü mevkiinde demir çelik fabrikalarının cüruf döktüğü alanı değişik açılardan gösteren bir sunum yaptı. Doğutürk Aliağa'nın, Kocaeli'nin Dilovası bölgesine benzetildiğini, kendilerinin de benzerlikten dolayı mücadelelerine nasıl bir fayda yaratabileceklerini araştırdıklarını, Dilovası'nın sorunları için hazırlanan raporun Aliağa için hazırlanması halinde en az iki kat daha kalınlıkta bir kitap ortaya çıkacağını belirlediklerini anlattı. Doğutürk; "Aynı ilçe içinde üç demir çelik tesisi sadece Dilovası'nda mevcut. Dördüncüsü için girişim olduğunda hem bilim insanlarını hem halkın ayaklandığını öğrendik. Bizim Aliağa'da şu anda 6 tane demir çelik tesisi var. İzmir böyle bir tehdit altında. Artık net olarak ortaya koymalıyız. Bu işte kimin dahli var kimin yok. Bu davada kim bizim yanımızda kim yok, birde bizim yanımızdaymış gibi olan en tehlikelileri belirlememiz gerek. Aliağa Belediye Başkanı bize kendisini Bakırçay Çevre Platformu üyesi olarak tanıtmışken, kalktı böyle bir şeye imza attı. Şimdi de bahaneler uyduruyor. Ateşten top kucağında kaldı. Burada bir meclis araştırma komisyonunu bile artık yeterli görmüyorum. Aliağa'nın uluslar arası multi disiplinel bir araştırma komisyonuna ihtiyacı var. İş çığırından çıktı. "Bir Milyon İzmirli Termik Santrale Karşı" hareketine destek vermemiz lazım. Sokağa çıkmamız lazım. Üç beş kişi 49 yıllığına devlete fatura kessin diye bu cinayete izin veriliyor. "İzmirli sadece zeybek oynarken diz çöker" diyenlere sesleniyorum. İzmir'e diz çöktürülüyor. Neredesiniz. İzmir'in kuzey aksında kirli oyunlar oynanıyor. Bütün İzmir tehdit altında. Bugün engel olmazsak.Yarın kaçacak delik arayacağız" İfadelerini kullandı.

                                                                                           Hasan Eser / Demokrat Foça

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894