• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İzmir 5 °C

Tarımda SU Tasarrufu

Tarımda SU Tasarrufu
Ferdan Çiftçi, “Dünyada tüketilen suyun yüzde 70’i tarım sektöründe, yüzde 30’u ise diğer sektörlerde kullanılmaktadır. Tarımda tasarruf edebildiğimiz su insanların kullanımına rezerve olarak geri dönecektir. Bu nedenle suyu mümkün olduğunca tasarruflu ku

TARIMDA SU TASARRUFU ÖNEMLİ
Ferdan Çiftçi, “Dünyada tüketilen suyun yüzde 70"i tarım sektöründe, yüzde 30"u ise diğer sektörlerde kullanılmaktadır. Tarımda tasarruf edebildiğimiz su insanların kullanımına rezerve olarak geri dönecektir. Bu nedenle suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanmalıyız” dedi.
AG Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Nuri Göktepe, damla suyu yönteminin uygulanması halinde 18 milyar metreküp su tasarrufu elde edilebileceğini, tasarruf edilen su ile de 11 milyon hektar alanın sulanabileceğini söyledi.                    
Tarım haftası etkinlikleri kapsamında TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Tarımsal Sulama ve Teknolojileri” konulu panel gerçekleştirildi.
 Ege Üniversitesi (E.Ü) Ziraat Fakültesi"nde gerçekleştirilen panelde konuşan oturum başkanı Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Ferdan Çiftçi, “Dünyada tüketilen suyun yüzde 70"i tarım sektöründe, yüzde 30"u ise diğer sektörlerde kullanılmaktadır. Tarımda tasarruf edebildiğimiz su, insanların kullanımına rezerve olarak geri dönecektir. Bu nedenle suyu mümükün olduğunca tasarruflu kullanmalıyız” dedi.
Damla sulama sistemlerinden bahseden E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Demir, bu sisteminin ekonomik değeri yüksek bitkilerin sulanmasında, seralarda, çiçek ve meyve yetiştiriciliğinde kullanıldığını dile getirdi.
Suyun özelliğine bağlı olarak bazı filitrelerin kullanılması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Demir, damla sulama sisteminin mantığının, bitkinin kök bölgesindeki su seviyesinin korunması olduğunu söyledi. Sistemde bitkinin gelişme ve yetişme bölgesi sulandığında yabancı otun minimum düzeyde olacağını belirten Doç. Dr. Demir, damla sulama sistemininin en önemli sorununun, bu sistemde damlatıcıların tıkanması olduğunu dile getirerek, bu nedenle filitre yönteminin mutlaka kullanılması gerektiğini vurguladı.
AG Plastik Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Nuri Göktepe, Türkiye"de yıllık toplam 39 milyar metreküp su tüketimi olduğunu kaydederek, “Türkiye"de sulanabilir toplam alan büyüklüğü 26 milyon hektardır. Ekonomik olarak sulanabilecek alan büyüklüğü 8,5 milyon hektardır. Bu veriler ışığında sulamanın tamamının damla suyu yöntemi ile yapılması halinde 18 milyar metreküp su tasarrufu elde ederiz. Tasarruf elde edilen su ile de 11 milyon hektar alan sulamamız mümkün olur” şeklinde konuştu.
E.Ü. Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yürdem ise, hareketli sulama makinaları hakkında bilgi vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı. / Aslı ŞORAY

 

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894