• BIST 9679.71
  • Altın 2948.428
  • Dolar 34.6482
  • Euro 36.4157
  • İzmir 15 °C

Sualtındaki Egelililer

Sualtındaki Egelililer
Ege Üniversitesi Sualtı Topluluğu, denizin derinliklerindeki güzellikleri keşfetmenin yanında çevre bilicini yaygınlaştırmak gibi toplumsal sorumluluk alanlarında da önemli faaliyetler gerçekleştiriyor.

SUALTINDAKİ EGELİLER
Ege Üniversitesi Sualtı Topluluğu, denizin derinliklerindeki güzellikleri keşfetmenin yanında çevre bilicini yaygınlaştırmak gibi toplumsal sorumluluk alanlarında da önemli faaliyetler gerçekleştiriyor.
Ege Üniveristesi Sualtı Topluluğu (EGESAT) Suyun derinliklerindeki güzellikleri gören ve dalmayı bir yaşam biçimi olarak algılayan Egeliler için dalış dersleri veriyor.
Topluluk, 1998 yılında Su Ürünleri Fakültesi öğrencileri tarafından Deniz Feneri Ekoloji ve Sualtı Topluluğu adıyla Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı"na bağlı bir öğrenci topluluğu olarak kuruldu. 2006 yılında ismi Ege Üniversitesi Sualtı Topluluğu (EGESAT) olarak değiştirildi.
Topluluk başkanlığını yürüten Mehmet Demirtaş, “Öncelikli amacımız insanları sualtı ile tanıştırabilmek veya tanışmış olanları daha fazla sualtıyla bütünleştirebilmek. İlk olarak Ege Üniversitesi havuzunda deneme dalışları yapıyoruz. Bu dalışlara katılan arkadaşlar arasından seçilenler dalış eğitimlerini sürdürüyor. Başlıca amacımız insanları ortak bir çerçevede bir araya getirebilmek, öğrencilere topluluk içinde hareket etme ve sorumluluk alma bilincini yükleyebilmek” dedi.
TEK AMACIMIZ DALMAK DEĞİL
Hava şartlarıyla birebir etkili bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Mehmet Demirtaş, “Dalışları ertelememiz gereken zamanlar oluyor. O zaman da geziler düzenleyip yine bir arada oluyoruz. Geçtiğimiz yıl üniversitemizin desteği ile 18 Mart"ta Çanakkale"ye gittik. Bodrum"da sualtı müzesini gezdik. Amacımız yalnızca dalmak değil, bir şeyler de öğrenebilmek” dedi.  
Dalış Eğitimindeki sisteme de değinen Mehmet Demirtaş, “Dünya"da dalış işlerini organize eden birkaç kuruluş var. Dalışın sistemini ortaya koyup eğitim verenler bu şirketlerin adı altında çalışıyorlar. Bu kuruluşlardan en yeterli olanları CMAS ve PADI"dir. Bu iki kuruluşun her seviyedeki kursunu verebiliyoruz. CMAS ve PADI eğitmenleri yetkili kılarlar. Daha sonra bu eğitmenler CMAS ve PADI adına eğitim verirler. Bu kuruluşların uyguladıkları sistemi devam ettirirler. Böylece dalış alanındaki risk minimuma iner. Bu bütün dünyada uygulanan bir yöntemdir.” diye konuştu.
Dalışın dışında sosyal çevreye duyarlılıklarını aktaran Mehmet Demirtaş, “Daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız ortak çalışmalar oldu. Urla ve Aliağa Belediyeleri ile sualtı temizlik çalışmaları yaptık. Temizlik, suyun altını temizlemekle veya bir grup dalgıcın ellerindeki çuvalı doldurup çıkmasıyla bitecek bir iş değil. Bu sadece bir bilinçlendirme çabasıdır. İnsanları çevreye karşı duyarlı olmayı aşılamak istiyoruz. Bizimle birlikte, kampanyaya katılan ilköğretim çağındaki öğrenciler de sahil şeridinde kıyı temizleme çalışması yapıyorlar. Her yıl bunun gibi 4-5 çalışma yapıyoruz. Ekoloji alanında yaptığımız çalışmalar var. İlköğretim ve liselerde seminerler veriyoruz.
Çevre kirliliğinin boyutlarından bahsediyoruz.
O yaşta duyarlılığı aşılarsak, yarın bizim yaşımıza geldiklerinde bizden daha iyi bir seviyede olabilirler.” dedi. /  Dilaver Kişili

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894