Sosyal Demokrasi Vakfı’nın (SODEV) yürüttüğü engelli aileleri eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri kapsamında düzenlenecek olan eğitim kursları 27 Şubat günü başlıyor. Mayıs ayının sonuna kadar iki grup olarak gerçekleştirilecek kurslara 400 engelli ailesinin katılması bekleniyor. Engellilerin sosyal hayata katılımı ve fırsat eşitliğinin sağlanmasında kilit rol oynayan ailelerinin eğitilmesini ve bilgilendirilmesini amaçlayan proje, T.C. Kadıköy Belediyesi, Avrupa Rehabilitasyon Merkezi (AREM), Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türkiye Sakatlar Derneği ve Marmara Üniversitesi Kadın İşgücü İstihdamı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin katılımıyla yürütülüyor.
EĞİTİMSİZLİK ENGELİ
Devlet İstatistik Enstitüsü’nün (DİE) 2003 yılında açıkladığı "Türkiye Özürlüler Araştırması"na göre Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 12.29’u, yani 8.357.200 engelli yaşıyor. Marmara Bölgesi’ndeki engelli nüfusu, Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 13.33’e ulaşıyor. Aileleriyle birlikte düşünüldüğünde, nüfusun yarıya yakınının engelli vatandaşların yaşam koşullarından doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiği görülmektedir.
DİE’nin yaptığı araştırma, engelli vatandaşların eğitim durumları konusunda çarpıcı sonuçları göz önüne seriyor. Engelliler arasında okuma-yazma bilmeyenlerin oranı, nüfusun geri kalanına göre neredeyse üç kat fazla. Toplam nüfus içerisinde her on kişiden yaklaşık bir kişi okuma yazma bilmezken, bu oran kalıcı hastalığı olanlarda iki kişiye ve ortopedik, görme, işitme, dil-konuşma ile zihinsel engelli olanlarda ise dört kişiye çıkıyor. Engelli kadınların neredeyse yarısı (yüzde 48.01) okuma-yazma bilmiyor. Ortopedik, görme, işitme, dil-konuşma ve zihinsel engelli nüfusun sadece yüzde 2.42’si üniversite mezunu. İlkokulu bitirenlerin oranı ise yüzde 40,97.
ÜCRETSİZ KURSLAR
Eğitimli Engelli Projesi sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasında, engelli ve ailelerin sosyo-ekonomik problemlerinin çözümü için etkili ve sürdürülebilir bir işbirliğinin kurulmasını hedefliyor.Proje Koordinatörü Levent Şensever, yürütülen projeyle ilgili olarak “Engelli vatandaşların önündeki engeller sadece fiziki koşullarda değil, aynı zamanda eğitim gibi temel konularda da karşımıza çıkıyor. Eğitim, engelli vatandaşların kendi hakları konusunda bilinçlerinin artmasının ve var olan yasal haklarını etkin bir şekilde kullanmalarının temel önkoşulunu oluşturmaktadır. Hakları konusunda bilinçli vatandaşların sosyal katılımının çok daha başarılı olacağı kuşkusuzdur” dedi. Eğitim alacak olan aileler, eğitim sonrası diğer engelli ailelerine de danışmanlık yaparak, engellilerin sosyal yaşama daha etkin katılımının sağlanması ve fırsat eşitliğinin oluşturulmasına katkıda bulunabilecekler. Uzmanlar tarafından hazırlanan eğitim programı, engellilerin gereksinimleri göz önüne alınarak hazırlandı. Program, sendromlar, özel eğitim uygulamaları, mesleki eğitim ve rehabilitasyon, engellilerin anayasal hakları, yerel yönetim uygulama örnekleri, kent ve sosyal yaşama uyum, istihdam sonrası sorunlar, engellilere yönelik iş hukuku gibi konuları içeriyor. Bir veya daha fazla engelli çocuğu olan ailelerin katılabileceği ücretsiz kurslar, haftada bir gün 2–3 saat olmak üzere beş hafta sürecek. Kadıköy Belediyesi’ne bağlı Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde verilecek dersler ücretsiz olacak. İhtiyacı olan aileler için ücretsiz ulaşım sağlanacak. Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilecek olan proje kapsamında toplam 400 ailenin eğitimden geçmesi planlanıyor. Eğitime katılanlara eğitim sonrasında sertifika verilecek. Proje ve kurslar hakkında daha geniş bilgi için 0212-292 52 52 veya 0216-545 28 08 numaralı telefonlara başvurulabilir.
Proje ve etkinlikler hakkında bilgi için:
• Web sitesi: www.engelsizturkiye.org
• E-mail: [email protected]
• Kurslara kayıt için: SODEV: 0212-292 52 52 veya AREM: 0216-545 28 08
• Kursların Yapılacağı yer: T.C. Kadıköy Belediyesi, Engelli Danışma Merkezi,
Kasap İsmail Sokak, Sadıkoğlu Plaza 5, No: 49, Kadıköy – İstanbul, Tel: 0216-330 71 74
• Basın ve kurumlarla görüşme: F. Levent Şensever 0537-723 54 94
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.