• BIST 9607.29
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İzmir 11 °C

Şimşeklerden Otapan Açıklaması

Şimşeklerden Otapan Açıklaması
Adı “zehirli gemi”ye çıkan Otapan'ın kanserojen maddeyle kaplı olduğu için değil, gemi armatörü ile Hollanda Amsterdam tersanesi arasındaki borç ihtilafı nedeniyle 7 yıl Amsterdam Limanında bekletildiği bildirildi. Otapan'ı Türkiye'ye getiren

Şimşeklerden Otapan Açıklaması  

Adı “zehirli gemi”ye çıkan Otapan'ın kanserojen maddeyle kaplı olduğu için değil, gemi armatörü ile Hollanda Amsterdam tersanesi arasındaki borç ihtilafı nedeniyle 7 yıl Amsterdam Limanında bekletildiği bildirildi.

Otapan'ı Türkiye'ye getiren Şimşekler Gıda, Gemi Söküm İnşaat ve Sanayi şirketinden yapılan açıklamada “Hollanda, dünyanın reddettiği zehirli gemiyi Türkiye'ye gönderiyor” başlığıyla yayımlanan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Osman Şimşek tarafından yapılan Açıklamada, geminin 7 yıldır bağlı olduğu için sefer öncesinde, sefere çıkabilmesi ve seferde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için tersaneye çekildiği bildirildi. Meksika bandıralı geminin bekletilme gerekçesinin, iddia edildiği gibi yükü ya da imalatında kullanılan izolasyon malzemesi olmadığı belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

GEMİ SÖKÜM ASBEST SÖKÜMÜNE TEK YETKİLİ KURUM

 “Otapan isimli gemi, kanserojen maddeyle kaplı olduğu için değil, gemi armatörüyle Hollanda Amsterdam tersanesi arasında olan borç miktarındaki ihtilaf nedeniyle bağlanmıştır. Tersanede geminin saç kalınlığı ölçümü, havuza alınarak altı temizlenmiştir. Yapılan bu çalışmalar sonrasında resmi makamlardan çekim sertifikası alınmıştır. Çekim sertifikası geminin sefere uygunluğunu gösterir bir belgedir. Kanserojen madde diye tabir edilen esasen asbesttir. Asbest tehlikeli bir maddedir, ama sadece montaj ve sökümü esnasında gerekli tedbirler alınmazsa tehlikelidir, aksi halde bir tehlikesi yoktur. Gerekli önlemlerin alınması halinde, herhangi bir tehlikeye sebebiyet vermeden montajı ve sökümü mümkündür.”

“BENİM PARAM MEMLEKETİN PARASI”

Otopan gemisini söküm için Hollanda'dan ithal eden Şimşekler Gemi Söküm İşletmesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Şimşek, Bakan Pepe'nin yaptığı açıklamanın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. “Bakan'ın 1 tondan 1 kilo fazla asbest çıkarsa gemiyi geri yollarız” sözünün çok ağır olduğunu belirten Şimşek, “Benim param memleketin parası. Gemiyi geri yollamak yanlış. Eğer içinde iddia edildiği gibi fazla asbest varsa bu fazla asbest geri gönderilsin. Bakan'dan da bu yönde bir açıklama bekliyorduk. Eğer gemi geri yollanırsa firma olarak yok olur gideriz. Gemiye harcadığımız 2 milyon doların içinde 100 lira dahi kendi paramız yok. Hepsi kredi. Mallarımızı ipotek ettirerek, 15 yıllık birikimimizi buraya bağladık" dedi.

BİR KAŞIK SUDA FIRTINA

Aliağa Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mustafa Erdil, bir kaşık suda fırtına koparılmak istendiğini söyledi. Aliağa Gemi Söküm Alanı'nda 30'a yakın gemi bulunduğunu bu gemilerden en az 20'sinde asbest maddesinin yer aldığını belirten Erdil, asbest sökümünde 30 kişilik uzman bir ekibe sahip olduklarını dile getirdi. Erdil ayrıca Otopan'la ilgili ihbarı yapan Van Eijk firmasının, Hollandalı bir gemi söküm firması olduğunu sözlerine ekledi.

Geminin Türkiye'ye gelmek üzere yola çıkmasına rağmen resmi kurumlar ve makamlardan çevre kanunu gereğince izin alınması gerektiği, böyle bir başvuru yapılmadığı iddialarının da gerçeği yansıtmadığı, gerekli izinlerin alındığı kaydedildi. Gemi hakkında yapılan haberlerin ticari bir rekabetten kaynaklandığı savunuldu.

ÇEVRECİLER: GEMİ İADE EDİLSİN..

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi, "Otopan" isimli gemiyle ilgili Cuma günü Aliağa Demokrasi Meydanı'nda bir basın açıklaması yaptı. Girişim adına konuşan avukat Arif Ali Cangı, gemide iddia edildiği gibi 1 ton değil 10 ton net ve 60 ton brüt asbest olduğunu savundu. DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Selahattin Ilgaz da 1976 yılından bu yana gemi söküm işinde çalışan 100'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bine yakın kişinin de ağır yaralandığını iddia etti.

Açıklamanın ardından Aliağa Liman Başkanlığı'na geçen girişim üyeleri, geminin yeriyle ilgili bilgi almak istedi. Girişim üyeleri Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi'ne geçtiği sırada Bakan Pepe'den beklenen açıklama geldi. Pepe, daha önce geminin 1 ton amyant (asbest emdirilmiş izolasyon malzemesi) içerdiğinin bildirildiğini ancak kamuoyunda bu miktarın 10, 50, 60 ton olduğuna ilişkin bazı iddiaların ortaya atıldığını kaydetti. Dışişleri Bakanlığı kanalıyla Hollanda Çevre Bakanlığı'ndan net bir açıklama istediklerini anlatan Pepe, "Aradan üç gün geçti. Zamanı iyi kullanma niyetindeyiz. Hollanda Çevre Bakanlığı bir hafta içinde notifikasyonu teyit etmediği takdirde gemi Türkiye karasularından dışarı çıkarılacaktır" diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894