• BIST 8618.57
  • Altın 3032.461
  • Dolar 34.3283
  • Euro 37.4449
  • İzmir 11 °C

Sigara kullanan her iki kişiden biri yaşamını yitiriyor.

Sigara kullanan her iki kişiden biri yaşamını yitiriyor.
Gökçe Nur Avcı/ İsmail Çelik / Ege Ajans

DOÇ. DR. DURUSOY: SİGARA KULLANAN HER İKİ KİŞİDEN BİRİ YAŞAMINI YİTİRİYOR

Ege Üniversitesi Televizyonu’na  konuk olan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Raika Durusoy sigaranın zararları hakkında bilgi verdi.

Ege Üniversitesi Televizyonu’nda Prof. Dr. Hakan Coşkunol’un sunduğu  “Ege’nin Aynası” programına konuk olarak katılan Doç. Dr. Raika Durusoy,  “ Türkiye’de sigara içen iki kişiden biri hayatını kaybediyor. Sigarada bin adet zararlı madde var. Boya, nikotin, böcek ilaçları bunlardan sadece bazıları. Bu maddeler insan sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturuyorlar. Damar sertleşmesi, kanser, tansiyon, kalp krizi gibi hastalıklar çoğunlukla sigara kullanan kişilerde görülüyor” diye konuştu.

Çok az miktarda tüketilen sigaranın  bile kansere neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Durusoy,  “Kanser hastalığı tek bir hücreden çoğalarak vücudun belli noktalarına nüfuz etmesiyle meydana gelen bir hastalıktır. Bu nedenle 40 adet sigara bile kanserin başlamasında etkili oluyor.  Yapılan bilimsel araştırmalar sigara tüketmeyen kişilerin tüketenlere oranla 20 yıl daha fazla yaşadığını bize kanıtlıyor” dedi.

AZALTARAK SİGARA BIRAKILMAZ
Sigarayı bırakmak isteyenlerin çoğunlukla başvurduğu ‘azaltarak bırakma’ konusuna da açıklık getiren Doç. Dr. Durusoy “Sigara azaltılarak bırakılamaz. Bırakmaya karar verildikten sonra bir daha asla sigara içmemek gerekiyor çünkü beynimizde sadece insanda bulunan nikotin bağlantı noktaları var. Hayatınızda ilk defa sigara kullandığınızda bu noktalar uyarılıyor ve siz kullanmaya devam ettikçe beyninizde bu noktaların sayısı artıyor. Sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra bile içerseniz tekrar bağımlı hale gelebilirsiniz. Bu noktaların artma ve azalma özelliği var.  Kişi sigarayı bıraktıktan 5 hafta sonra, hayatında hiç sigara içmeyen biriyle aynı seviyede nikotin noktalarına sahip oluyor” diye konuştu.
 
 ELEKTRONİK SİGARA CİDDİ BİR SORUN
Türkiye’de uygulamaya konulan “Açık Hava Sahası” projesine de değinen  Doç. Dr. Durusoy, “Bu uygulamayla beraber kapalı alanlarda sigara içmek yasaklandı. Bu olaydan sonra ortaya elektronik sigaralar çıkmaya başladı” diye konuştu.

Doç. Dr. Durusoy, “Nargile, sigara ve  tütün mamullerinden sonra en çok tüketilen nikotin türü haline geldi. Bunu ciddi bir sorun olarak görüyoruz. Gençlerin sigaraya başlamasında kokusuyla ve diğer etken maddeleriyle özendirici rol oynadığını görüyoruz. Bunun önüne geçmek için tütüne karşı mekânlar oluşturulmalıdır” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894