• BIST 9317.24
  • Altın 4150.489
  • Dolar 38.2042
  • Euro 43.858
  • İzmir 14 °C

Şifa, “Türk Mutfağında”

Şifa, “Türk  Mutfağında”
Diet lifi açısından en zengin besinlerin sebze meyveler, bulgur, buğday gibi tahıllı gıdalar ve kurubaklagiller olduğununu söyleyen Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bilimleri Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El,

Diet lifi açısından en zengin besinlerin sebze meyveler, bulgur, buğday gibi tahıllı gıdalar ve kurubaklagiller olduğununu söyleyen Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Bilimleri Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedef Nehir El, sağlıklı bir yaşam için günlük beslenmemizde diet lifli gıdalara mutlaka yer vermemiz gerektiğini kaydetti. Diet lifinin metabolizmada değişikliğe uğramadan kalınbağırsağa geçtiğini ve kalınbağırsaktaki varlığında sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu belirten Prof. Dr. El, “Diet lifinin klon kanseri ve başlamış herhangi bir kanser türünü engelleyici özelliği bulunur. Ayrıca kandaki lipid seviyesini düzenleyerek diabeti kontrol altına alır” diye konuştu.

Sağlığımız için diet lifinin günlük beslenme içinde doğal yollardan alınması gerektğini belirten Prof. Dr. El, “ Diet lifinin alınması gereken miktar günde 25-30 gramdır. Bu oranın aşılması vücuda zararlıdır. Çünkü bu durum hayati önemi olan bazı minerellerin emilimini engeller ve bağırsak tıkanıklıklarına neden olur. En doğru olan bu ihtiyacı diet lifi açısından zengin besinleri tüketerek karşılamaktır” dedi.

SEBZE  VE  MEYVELER  KABUKLARIYLA  TÜKETİLMELİ

Türk mutfağının diet lifi açısından zengin gıdaların birarada olduğu yemekler açısından oldukça zengin olduğunu ifade eden Prof. Dr. El, “Geleneksel Türk mutfağımızdaki yemekler pek çok diet lifi kaynağını biraraya getirir. Yenilen bir porsiyon lahana ya da kabak mücverde ve içilen bir tabak sebze çorbasındaki diet lifi oranı sağlığımız için gerekli olan günlük ihtiyacı karşılamaktadır. Diet lifi, pişirme işlemi sırasında değerinden birşey kaybetmez ancak domates, salatalık, elma, armut gibi  meyve sebzeleri soymadan yemek gerekir. Soyarak yeme ve soyarak yemeğe koyma gibi geleneksel uygulamalarla besinlerdeki diet lifi çöpe atılmış olur” diye konuştu.

Zayıflamak için kullanılan tablet halindeki diet liflerinin yüksek oranda kullanımının zararlı olduğununu vurgulayan Prof. Dr. Sedef Nehir El, “Bu tabletler su tutma kapasiteleri yüksek olduğu için tokluk hissi verir ve bu ürünlerle zayıflamak sakıncalıdır. Hiçbir şey doğal beslenmenin yerine geçemez. Zayıflamanın en sağlıklı yolu bütün besin ögelerini içeren enerjisi azaltılmış bir programı uygulamaktır” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894