ADNAN SAKA; “ALİAĞA’DAKİ DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNÜN KÜRESEL VE YEREL ÖLÇEKTE SORUNLARI VAR..”
ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA “NEMRUT İSKELELER BÖLGESİ VE BİÇEROVA OLARAK BİLİNEN AĞIR SANAYİ BÖLGESİNİN ACİL OLARAK BİNLİK REVİZE PLANLARININ HAZIRLANARAK, EN AZINDAN GELECEKTE KURULACAK OLAN SANAYİ KOLLARININ NELER OLACAĞI, BÜYÜKLÜK, YERLEŞİM VE SEKTÖREL ÇEŞİTLERİNE KARAR VERİLMELİDİR.”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, Aliağa’nın son 20 yıl içinde demirçelik, kağıt, rafineri, petro kimya ve enerji sektörlerinin bölgede faaliyete geçmesiyle dev bir sanayi kentine dönüştüğünü söyledi.
Demir çelik sektörünün durumu ile ilgili bir değerlendirme yapan Saka, Aliağa’da halen demir çelik sektörünün lokomotif özelliğini koruduğunu ifade ederek “Bugün sadece demir çelik nakliyeciliğinden en az 1000 kişi geçimini sağlarken, sektörde de en az 5000 kişi de doğrudan istihdam edilmektedir.” Dedi.
Aliağa’da demir çelik ve haddehane sektöründe halen; İzmir Demir çelik, Çebitaş, Sözden Haddecilik, Kardemir, Ege Çelik, Erege Metal, Özkan Demir çelik, Akdemir Haddecilik, Habaş Demir Çelik ve Haddecilik, Dört Yıldız Demir Çelik ve Kocaer Haddecilik olmak üzere 11 kuruluş ve ithal kömürü torbalama işi yapan kömür işletmeleri faaliyet gösterdiğini anlatan Aliağa Ticaret odası başkanı Saka, ilçedeki demir çelik sektörünün küresel ve yerel sorunları olduğunu belirtti.
- ÇİN BASKISI VE AB’NİN SEKTÖRDEN BEKLENTİLERİ-
Ucuz insan gücü ve düşük maliyet imkanlarını kullanarak, tekstilden oyuncağa kadar birçok sektörde global ölçekte rekabet avantajı yakalayan Çin baskısı ve hurda demirin fiyatının sürekli artmasının sektörde sıkıntı yarattığını kaydeden Adnan Saka, AB’nin de sektörden çevreci yatırımlar beklediğini ifade etti.
“Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye, her sektörde ve her alanda olduğu gibi demir çelik sektöründe de yeniden yapılanmak zorundadır. AB kurum ve normlarına uyum için yapılması gerekenler yeni yatırımlar ve finans imkanları gerektirdiğinden Aliağa’daki demir çelik sektörünü de bu süreçte sıkıntılar yaşayacaktır.” Diye konuşan Saka “AB’nin sektörden beklentileri içerisinde Aliağa’yı da yakından ilgilendiren Sürdürülebilir kalkınma ve çevre yükümlülükleri geliyor. Türk Demir Çelik Sektörünün Yeniden Yapılandırılması Plânı kapsamında, başta enerji ve çevre olmak üzere destekleme çalışması yapılmalıdır.” Dedi.
AB’nin demir çelik sektöründen Çevreye yönelik olarak, Endüstriyel kirliliğin kaynağında kontrolünü amaçlayan, Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü, Endüstriyel tesislerden kaynaklanan hava kirliliği ile mücadele edilmesi, Büyük yakma tesislerinden havaya yayılan bazı kirletici maddelerin sınırlanması ve Tehlikeli maddeler içeren büyük kaza risklerinin kontrolü konusunda AB Normlarında projeler üretilerek hayata geçirilmesini istediğini kaydeden Saka, bunların hayata geçmesiyle bölgede çevrenin de korunduğu sürdürülebililir kalkınmanın gerçekleşeceğini ifade etti.
ALİAĞA’DA DEMİR ÇELİKLERDEN KAYNAKLANAN ATIK SORUNU
Aliağa’da konuşlanan demir çelik sektörünün başta atık ve planlama sorunu olmak üzere bazı yerel sorunları da bulunduğunu ifade eden Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “20 yıl önce kurulmaya başlayan ve bu gün 11 demir-çelik ve haddehanenin bulunduğu Aliağa'da, bu tesislerden üretim sonrası ortaya çıkan curuflar çevre sorunu yaratmaya başlamıştır. Bugün, 500 bin m2’lik bir alanı kapsayan 10 milyon ton cürufun ciddi bir atık ve depolama sorunu haline geldiği açıktır. Bu stoka saatte 150, yılda 720 bin ton ilave olmaktadır. Aliağa’daki cüruf ve tufal sorununa kalıbı bir çözüm bulabilmek için sektör temsilcileri, meslek odaları, yerel yönetimler ve AB’nin Çevre Kurumlarının işbirliğinde projeler üretilmelidir.” Dedi.
SANAYİ BÖLGESİ VE NEMRUT YENİDEMN PLANLANARAK REORGANİZE EDİLMELİ
Ağır sanayinin faaliyet gösterdiği bölgenin yeniden planlanması gerektiğini savunan Saka, “Nemrut iskeleler bölgesi ve Biçerova olarak bilinen Ağır Sanayi Bölgesinin acil olarak binlik revize planlarının hazırlanarak, en azından gelecekte kurulacak olan sanayi kollarının neler olacağı, büyüklük, yerleşim ve sektörel çeşitlerine karar verilmelidir. Bu kararı da Yerel Yönetimler, Meslek Odaları ve devlet otoriteleri hep birlikte almalı ve bölgeye hizmet edebilecek gerçek bir planlama yapılmalıdır. Aksi takdirde, her yatırımcı kendi istediği işi veya sektörü buraya getirmekte ve kendi isteği doğrultusunda planlama yapılmasını arzu etmektedir. Bu durum sonuç olarak yörenin çok karmaşık bir hal almasına sebep olmaktadır.” Dedi.
NEMRUT’TAN ALOSBİ YATIRIMCILARI DA FAYDALANACAK
“Aliağa ağır Sanayi bölgesinde; Hangi Sektörlerin yöreye faydalı olacağı, hangi sektörlerin bölgede olması gerektiğine yerel yönetimler ve yörede yaşayanlar karar verip, ona göre planlama yapılmalıdır.” İfadelerini kullanan Saka, “Nemrut Körfezi’nin liman statüsüne kavuşturabilmesi ve ciddi boyutlara ulaşan sorunlarının çözümü için bölgenin bütüncül bir yaklaşımla ele alınarak re organizasyona tabi tutulması gerekmektedir. Nemrut iskeleler bölgesi, sadece demir çelik sektörü için değil, tüm Ege bölgesindeki Sanayi kuruluşları için kullanılır hale getirilmelidir. 400 yatırımcıya yatırım olanağı sunulan, 60 bin işçiye iş imkanı, 250 bin aileye gelir kaynağı, ülke ekonomisine 10 milyar dolarlık üretim yatırımı ve 2 milyar dolarlık ihracat getirisi sağlayacak olan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları ihracat ve ithalatlarını Aliağa Nemrut iskelelerinden yapmayı tercih etmektedir. Önümüzdeki günlerde ALOSBİ’de kurulacak olan fabrikaların antrepo ihtiyaçlarını, sıvı malzeme tahmil ve tahliye depolama ihtiyacını, gaz türevlerini depolama talebini karşılar hale getirilmelidir.” Dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.