ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI ADNAN SAKA;
“OTAPAN’IN ÜYEMİZ OLAN GEMİ SÖKÜM ŞİRKETİ TARAFINDAN SATIN ALINMASININ ARDINDAN TİCARİ KAYBA UĞRAYAN HOLLANDALI BAZI FİRMALARDAN KAYNAKLANAN DAYANAKTAN YOKSUN HABERLER, SON GÜNLERDE ÜLKE EKONOMİSİNE ZARAR VERİR NOKTAYA GELMİŞTİR”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, son günlerde Otapan adlı geminin Aliağa’da sökümü ile ilgili başlayan tartışmaların, binlerce kişiye istihdam yaratan ve ülkeye döviz tasarrufu sağlayan Gemi Söküm Sanayi Sektörüne zarar verecek aşamaya geldiğini belirterek, Doğrudan ve yan faaliyet sektörleriyle birlikte yaklaşık 8 bin kişinin istihdam edildiği, Türkiye’nin önemli bir sanayi kolunun yok olmasının, 10 milyon işsizin bulunduğu bir ülkede kimseye fayda getirmeyeceğini söyledi.
HOLLANDA KAYNAKLI HABERLER TÜRKİYE’YE ZARAR VERİYOR
Otapan hakkında basın yayın organlarında çıkan birbirinden tamamen farklı ve çelişkili bilgilerle dolu haberlerin büyük bölümünün Hollanda kaynaklı olduğunu belirten Saka, “Ne yazık ki Hollanda ve diğer ülkelerdeki ticari rekabetten dolayı Türkiye’ye zarar veriliyor. Otapan’ın üyemiz olan Gemi Söküm şirketi tarafından satın alınmasının ardından ticari kayba uğrayan Hollandalı bazı firmalardan kaynaklanan dayanaktan yoksun haberler, son günlerde ülke ekonomisine zarar verir noktaya gelmiştir.” dedi.
ASBEST SÖKÜMÜNDE TEK YETKİLİ ALİAĞA…
“Asbest (Amyant) yaşamın her alanına girmiş bir maddedir. Genel ağırlık orantıları dikkate alındığında otomotiv sektöründe kullanılan asbest, gemicilik sektöründen fazladır” diye konuşan Saka, “Aliağa’daki gemi Söküm Sektörü, Asbest sökümü konusunda Uluslar arası kuruluşlar ve Çevre bakanlığı’ndan yetki almış tek kuruluştur. Gemi Sökümcülerimiz; sahip oldukları teknik donanım ve bilgi altyapısı ile Otapan’ı çevre ve insan sağlığına zarar vermeden sökecek güce sahiptir.” Dedi.
DÜNYADA EN SAĞLIKLI GEMİ SÖKÜMÜ ALİAĞA’DA YAPILIYOR
Gemi Söküm Sanayicileri Derneği’nin uluslararası çevre örgütlerinin de katkılarıyla, Avrupa Birliği norm ve standartlarında sağlıklı koşullarda asbest sökümü yapabilmek için Almanya’dan Know-how desteği aldığını hatırlatan Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, “Gemi Söküm Sanayicilerimiz asbest sökümü konusunda Almanya’dan know-how desteğiyle birlikte teknik altyapı ve malzeme tedariki sağlayarak bu sökümü yapacak personelini eğitti. Bunun sonucunda dernek asbest sökümü konusunda sertifikalandırılarak yetkilendirildi. Böylece Asbest sökümü için uluslar arası en üst güvenli koşullar sağlanmış oldu. Şu anda Aliağa’da sökülen gemiler, asbest sökümü konusunda deneyimli, lisans-sertifika sahibi, teknik donanıma sahip personel ile dünyanın en sağlıklı ve güvenli şekilde sökümü yapılan gemilerdir” dedi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka “Aliağa’da yaşayanlar olarak, Aliağa’da çevre ve insan sağlığını herkesten daha fazla düşünüyoruz. Ancak, gerekli tüm üst düzey önlemler alındıktan sonra bile “gemi sökümüne hayır” demenin de akla ve mantığa uygun hiçbir yönü yoktur.” Diye konuştu.
GEMİ SÖKÜM SEKTÖRÜNÜN BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKILARI
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Gemi Söküm Sektörünün ülke ve bölge ekonomisine olan katkılarını da değerlendirdi.“Yıllık 200 bin ton demir elde etmek için 1 Milyon Ton cevherin topraktan çıkarılması gerekmektedir. Bu da üç kat daha fazla enerji kullanımı, doğa tahribatı ve hava kirliliği yaratmaktadır. Tüm dünyada gemi söküm sanayi denizcilik sektörünün önemli bir kolunu oluşturan “yeşil endüstri” olarak kabul edilmektedir.” Dedi. Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka yazılı Açıklamasında şu bilgilere yer verdi;
“Türkiye’de Gemi Söküm Sanayi, bölgedeki demir çelik fabrikaları ve haddehanelere hammadde üretmek üzere 1976 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Aliağa’da Arsa Ofisi’nin arazisinde faaliyete geçmiştir. Arsa ofisi’nin lağvedilerek TOKİ’ye geçmesi ile TOKİ’den kiralanan 25 adet parsel üzerinde, yıllık 900 bin ton hurda gemi işleme kapasitesine sahip 20 işletme mevcuttur. Sektör, 1976 yılından bugüne kadar gerek mal, gerekse know-how olmak üzere Türkiye’ye 2 Milyar USD döviz kazandırmıştır. Yurt dışından ithal edilen hurdaya göre, tonda 30-40 USD döviz tasarrufu sağlanmaktadır.30 yıldan buyana alınan tedbirler sonucu hiçbir mesleki hastalık oluşmamıştır.Gemi Söküm Sektörü “gemi Söküm Sanayicileri Derneği” çatısı altında örgütlenerek sektör iş güvenliği ve işçi sağlığı başta olmak üzere çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirici projeleri hayata geçirmiştir. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği, Atık yönetim Merkezi kurarak, Çevre Bakanlığı’ndan asbest söküm lisansı almıştır. Türkiye’de asbest sökümündeki tek yetki almış kuruluş Gemi Söküm Sanayicileri Derneği’dir. Gemi Söküm Sanayicileri; AB, Avrupa Konseyi, IMO, ILO, BASEL Konvansiyonu gibi kuruluşlarda sektörü temsil etmişler ve her toplantıda bu uluslar arası kuruluşların takdirini kazanmışlardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.