RO-RO TAŞIMACILIĞI, DENİZ TİCARETİNİ ARTIRDI…
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Üyesi ve Ulusoy Deniz Yolları İşletmeciliği A.Ş Bölge Müdürü Can Özgen, dünyada değişen ekonomik şartlar ve teknolojik gelişmelerin deniz ticaretini de etkilediğini, Türkiye’de deniz taşımacılığının dökme ve genel kargo taşımacılıktan konteyner ve ro-ro taşımacılığına yöneldiğini söyledi.
Türkiye’de 1977 yılında adım atılan ro-ro taşımacılığının altyapısı ile ilgili bir sorun yaşanmadığını, sadece gemi kapasitelerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Özgen, 1980’lerden itibaren ülkede ihracata yönelik büyüme politikalarına yönelinmesi ile ro-ro taşımacılığının önem kazandığını anlattı.
Özgen, “Türkiye’de 1980’li yıllara kadar yıllık 2 milyar dolar civarında olan dış ticaret hacmi, 1980 yılından sonra ihracatla ilgili mal gruplarının çeşitlenmesi ve ihracata yönelik büyüme politikaları nedeni ile artış gösterdi. Tarım ve madencilik ürünlerinin yerini sanayi ürünleri, tekstil ve elektronik eşyalar almaya başladı. İhraç malların değişimi ile , ekonomik ve teknolojik alanda yaşanan gelişmelerden denizcilik sektörü de etkilendi. Gemilerin süratlerinin artması ve fonksiyonlarının çeşitlenmesi, dünyanın en uzak noktasındaki pazarlara daha kolay ulaşılması imkanını sağladı. Deniz taşımacılığının, genel kargo taşımacılıktan konteyner ve ro-ro taşımacılığına kayması, yüklerin kapıdan kapıya taşınmasına olanak sağlayan kara, deniz ve hava taşımacılığının bütünleşmesi olan kombine taşımacılığın değer kazanmasına neden oldu. Halen ihracatımızın yüzde 92’si deniz yolu ile yapılıyor” diye konuştu.
TÜRKİYE-İTALYA RO-RO HATTI
Özgen, Türkiye’nin, 1990’lı yıllarda karadan Avrupa ülkelerine yapılan taşımalarda balkan ülkelerinin bulunduğu güzergahta yaşanan sorunlarla ilgili kendi alternatifini yarattığını ve Türkiye-İtalya ro-ro hattını kurduğunu dile getirdi. Türkiye’nin, kara yolundan batı Avrupa ülkelerine gidecek araçları ro-ro gemileri ile İtalya üzerinden sevk etmeye başladığını anlatan Özgen, sözlerini şöyle sürdürdü:“Türkiye-İtalya ro-ro hattının kurulması, taşıma maliyetlerinin azalmasına, seferlerin tarifeli olarak yapılmasıyla ihracat sevkiyatlarının planlanmasına, balkan ücretlerinin geçiş ücretlerini tekrar gözden geçirerek indirim yapmalarının sağlanması gibi pek çok olumlu gelişmenin ortaya çıkmasına neden oldu. 2004 yılında Batı Avrupa ülkelerine yapılan karayolu taşımacılığının yüzde 72’si ro-ro hatlarından yapılan taşımalarla gerçekleşti. Türkiye-İtalya ro-ro hattının dışında Rusya ile artan ticari ilişkilerimizin ardından Karadeniz’deki 4 limandan Samsun-Novorossisk, Zonguldak-Odesa ve Skadowsky, Trabzon-Sochi ve Rize-Poti hatlarında ro-ro seferleri yapılmaya başlandı”
TÜRKİYE’DE RO-RO TAŞIMACILIĞININ ÖYKÜSÜ…
Türkiye’de ro-ro taşımacılığı, 1977 yılında D.B Deniz Nakliyatı A.Ş’nin, Almanya’da tır ve konteyner taşımak üzere yaptırdığı ‘Kaptan Necdet Or’ ve ‘Kaptan Sait Özerge’ gemileri ile başladı. Bu gemiler, 12 yıl İzmir-Mersin-Trıeste-Venedik hattında karşılıklı olarak çalıştı. Günümüzde ise ro-ro taşımacılığı, dış ticarete ait malların taşınmasında büyük önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.