Reklamverenler Derneği ve MediaCat Dergisi tarafından düzenlenen ‘Gazete reklamcılığının geleceği ve yaratıcılık’ konulu konferans 2 Şubat 2006 Perşembe günü (bugün) Hyatt Regency Otel’de yapıldı.
Konferansa, Arçelik Genel Müdürü Gündüz Özdemir, Dünya Gazeteciler Birliği Temsilcisi Jim Chisholm, Mindshare İsveç Ceo’su Niclas Froberg, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Akşam Gazetesi G.Y.Y. Serdar Turgut, Radikal Gazetesi G.Y.Y. İsmet Berkan, Referans Gazetesi G.Y.Y. Eyüp Can Sağlık, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Wunderman Ajans Başkanı Atilla Aksoy, Ajans Ultra Eş Başkanı Hakkı Mısırlıoğlu ve RPM Radar Yönetim Kurulu Başkanı Paul Mc Millen konuşmacı olarak katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Reklamverenler Derneği Başkanı Hakan Uyanık, konferansla temel amaçlarının reklamın etkinliğini artırmak olduğunu söyledi. Uyanık, gazete ve reklamverenler arasında yeni iletişim kapılarının açılmasında, birbirlerini daha iyi anlamalarında bu konferansın çok aktif bir payı olacağını iletti.
Markalar için basının öneminin gittikçe arttığını ifade eden Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir, basını değerli kılan şeyin tüketicinin bu mecra için bir bedel ödemesi olduğunu kaydetti. Gazetelerin farklı bakış açıları geliştirmesi gerektiğini belirten Özdemir, “Gazeteler, salt bir bilgi aracı olmamalı” dedi.
Dünya Gazeteciler Birliği Temsilcisi Jim Chisholm ise, dünyadaki ve Türkiye’de değişen gazetecilik trendlerinden bahsetti. Türkiye’de daha çok genç insanların gazete okuduğuna değinen Chisholm, gazete okuyucularının gazeteler için önemine dikkat çekti.
Türkiye’de gazeteciliğin geleceğinin parlak olduğunu düşünen Chisholm, Türk ulusal basının reklamverenler için çok önemli ve etkili olduğunu ifade etti. Basının güçlü olduğu ülkelerde online kullanımın da önemli olduğunu söyleyen Chisholm, “İnternet gazeteler için bir tehdit değil. Aksine güzel olanakları da barındırıyor. Online reklamcılığın müşterileri interaktif şekilde katılımını sağlamada önemli bir misyonu var” diye konuştu.
Gazete markalarının TV markalarından daha istikrarlı olduğunu anlatan Chisholm, TV izleyicilerinin parçalanmış durumda olduklarını ve bu yüzden de gazetelerin daha itibarlı olduğunu kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından ‘Türkiye’de Gazetelerin Geleceği’ konulu bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Jim Chisholm’un yaptığı panelde konuşan Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, gazete tirajlarında geçmişe oranla tiraj artışı olduğunu söyleyerek, ekonomik krizin bütün etkilerinin geride kaldığını ifade etti.
Gazetelerin önemini kaybettiği ya da işlevini yitirdiği yönündeki görüşlerin hiçbir temelinin olmadığını kaydeden Ergin, gazetelerin reklamverenler için de önemini hâlâ koruduğunu belirtti: “Türkiye önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte AB sürecinde daha da önemli bir role sahip olacak. AB ile Türkiye arasındaki işbirliği daha da gelişecek ve yoğunlaşacak. Bu yüzden de Türkiye her şeyi yeni baştan tanımlayan ve AB kurallarının geçerli olduğu bir ülke olacak. Milliyet bu yeni dönemde de cumhuriyetin ve demokrasinin kurallarını koruyarak bir aile gazetesi olacaktır.”
Geleceğin gazetecilerinin iyi muhabirlerden çıkacağını düşünen Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turgut ise, mobil iletişimin gelecekte daha da önem kazanacağını ve interaktiviteye dayalı gazeteciliğin ilerleyeceğini söyledi.
Türkiye’de gazete satışlarının bir sarkaç yaptığını anlatan Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, son bir iki yıldaki ekonomik rahatlamanın da gazete satışlarını artırdığını dile getirdi. Berkan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gazetecilikte güvenilirlik ve inanırlılık temel iki sorun. Gazeteler bu iki noktayı koruyup güçlendirerek, gazetelerini daha farklı konumlandırmalılar.”
Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık da, gazeteciliğin aslında bir kuşku mesleği olduğunu, internet ve televizyon gibi etkenlerin gazeteciliği hiçbir zaman etkilemeyeceğinden bahsetti.
Bilgi çağında bilgi kanallarının da çoğaldığına değinen Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bilgi zenginliğinin bir avantaj olduğunu ama bununla birlikte bilgi kirliliğinin de arttığına dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.