• BIST 9317.24
  • Altın 4145.55
  • Dolar 38.1966
  • Euro 43.8802
  • İzmir 14 °C

Recep Akdağ İzmir’de

Recep Akdağ İzmir’de
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu ve özel sektör ortaklığı gibi yeni bir modelle Türkiye çapında çok sayıda hastane yapılacağını söyledi. Bakan Recep Akdağ, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde basınla sohbet toplantısı düzenledi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlı

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ: ''KAMU, ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞI GİBİ YENİ BİR MODELLE HASTANELER YAPACAĞIZ''
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu ve özel sektör ortaklığı gibi yeni bir modelle Türkiye çapında çok sayıda hastane yapılacağını söyledi.
Bakan Recep Akdağ, İzmir İl Sağlık Müdürlüğünde basınla sohbet toplantısı düzenledi. Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile sağlık hizmetlerinde kalitenin yakalandığını belirten Bakan Akdağ, vatandaşın da memnuniyetini dile getirdiğini bildirdi. Türkiye İstatistik Kurumunun yaptığı araştırmalara göre, 2003 yılında yüzde 37 olan sağlık hizmetlerinden vatandaşların memnuniyetinin 2004 yılında yüzde 47'lere yükseldiğini, 2005 yılındaysa yüzde 50'lerin üzerine çıktığını belirten Bakan Akdağ, şöyle dedi: ''Çeşitli anket kuruluşları da bu vurguları yapıyorlar. 3 yılda vatandaş memnuniyetini yüzde 30'lardan yüzde 50'lere çıkarmak zor işti. Cesur, kararlı adımlar atmak lazımdı. 72 milyon insanın sağlığı söz konusu olunca bazı kararlar ertelenemezdi, bu insanlar hizmet bekliyordu. Başka ihtiyaçları erteleyebilirsiniz, ama sağlık ihtiyaçlarını erteleyemezsiniz. Bir yakınınızın göğsü ağrıyorsa, belki de kalp krizi geçiriyordur, 'sen biraz bekle, akşama kadar ne olacak bakalım' diyemezsiniz. En iyisini yapmaya çalışıyoruz, kaynaklarımız kısıtlı, sıkıntılarımız var.''     
KAMU-ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIĞI    
kamu ve özel sektörün işbirliğiyle Türkiye'ye yeni hastaneler kazandırmak istediklerini, bu amaçla çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Akdağ, 2005 yılı temmuz ayında kanunu hazırladıklarını ve geçen ay da Bakanlar Kurulu kararını çıkardıklarını söyledi.
Yeni sistemin özellikle İngiltere'de yaygın olduğunu belirten Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
 ''Kamu özel sektör ortaklığı gibi yeni bir modelle hastaneler yapacağız. Bunun kanuni altyapısını hazırladık. Bu sistemde biz arsalar temin ediyoruz, yatırımcı firma veya konsorsiyum bizim onayladığımız planları uygulamaya sokacak ve hastaneler ya da sağlık kampüsleri yapacak. Biz inşaat bitinceye kadar ödeme yapmayacağız. Hastaneyi teslim aldıktan sonra 20-25-30 sene kira ödeyeceğiz, kira süresi bittikten sonra hastane tekrar bize kalmış olacak. Bu sistemde finansman sıkıntısından hastanelerin yarım kalması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Çünkü hastane bitinceye kadar tek kuruş ödenmeyecek. Böylece yatırımcı projeyi daha kısa süre içerisinde bitirmeye ve karşılığını almaya çalışacak. Biz göreve geldiğimizde 1152 programlı sağlık yatırımı vardı. Bunların büyük kısmı uzun yıllar devam eden projelerdi ve yüzde 50'si bile bitirilememişti. Hatta teslim alındıktan sonra bu binaların bakım ve onarımları da o firma tarafından sağlanacak. Teslim aldıktan bir yıl sonra çatı akmış, kaplamalar kalkmış, bunu o firma yeniden yapacak.''
Bakan Akdağ, bu sistemle İngiltere'de 100, İspanya'da 20 hastane yapıldığını, yeni yeni uygulamaya konan bir sistem olduğunu kaydetti. Akdağ, bu sisteme büyük talep olacağına inandığını vurguladı. Aile hekimliği uygulamasının 2008 yılı sonuna kadar oturtulmasının planlandığını belirten Bakan Akdağ, bu uygulamanın çağdaş bir uygulama olduğunu ve Avrupa Birliği ile eski demirperde ülkelerinin bu sistemi uyguladığını bildirdi. Aile hekimliği uygulamasında bu yıl 10 ilde geçileceğini belirten Akdağ, ''sağlığın piyasalaşmasından menfaati olanları bu aile hekimliği uygulaması rahatsız edebilir'' dedi.
Aile hekimliği uygulamasında Türk Tabipler Birliğinin Bakanlığa yardımcı olması gerektiğini belirten Bakan Akdağ, birliğin uygulamaya eleştirilerinin haksız olduğunu, bağımsız bir örgüt olan UNICEF'in raporlarının bu birliğin raporlarının tam tersini ortaya koyduğunu dile getirdi.
VATANDAŞLAR İLACA ULAŞIYOR    
Bazı ilaçların ödeme listesinden çıkarılması konusunda bazı çevreler tarafından propaganda yapıldığını belirten Bakan Akdağ, söylemlerin ticari kaygıdan kaynaklandığını bildirdi.
Türkiye'de ruhsatlı 6 bin ilaç bulunduğunu, yaklaşık 3 bininin yaygın olarak kullanıldığını belirten Bakan Akdağ, ödeme listesinden çıkarılan ilaçların uzman bir komisyon tarafından belirlendiğini kaydetti.
2003 yılında 769 milyon kutu ilacın verildiğini, 2005 yılında bu rakamın 1 milyar 200 milyon kutuya yükseldiğini belirten Bakan Akdağ, ''İlaçta birileri rahatsız olunca gürültüye başladı. Vatandaşın ilaca ulaşmasında Türkiye en cömert ülkelerden biridir'' dedi.
Bakan Akdağ, bir soru üzerine hekimlerin getirisinin kendi hükümetleri döneminde iki katına çıkarıldığını, ortalama bin YTL alan hekimin gelirinin 2 bin YTL'ye ulaştığını, aile hakimliği uygulamasıyla bu rakamın 3 bin YTL'ye çıkabileceğini bildirdi. Bakan Akdağ, basınla sohbet toplantısından sonra İl Sağlık Müdürlüğü ile 112 Şube Müdürlüğü'nde incelemelerde bulundu. Eğitim odasında bir makete kalp masajı yapan Bakan Akdağ, bilgisayarda verileri inceledi.
112 Komuta Kontrol Merkezi ve Kriz Merkezinde de incelemelerde bulunan Bakan Akdağ, hava ambulans sistemine ihtiyaç olduğunu, 15 hava ambulansı alınacağını, bunlardan bir tanesinin İzmir'de konuşlanacağını kaydetti. Bakan Akdağ, 112, sağlık ve itfaiye hizmetlerine tek bir numaradan ulaşmak için çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi. Bakan Akdağ'ın bugün çeşitli ilçelerdeki hastanelerde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894