• BIST 9472.21
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İzmir 21 °C

Psikiyatri Hastaları Ve Oruç

Psikiyatri Hastaları  Ve Oruç
Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte 'Oruç tutabilecek miyim?

PSİKİYATRİ HASTALARI  VE ORUÇ

 

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte 'Oruç tutabilecek miyim?' ' Ramazanda ilaçlarımı hangi zamanlarda almam gerekir?', ' Oruç tutarsam kullandığım ilaçlar ağır gelir mi?' ya da 'Oruç tutarsam hastalığım tekrar nükseder mi?' gibi soruları hastalardan sık sık duyduğuna dikkat çeken Medicana Anne, Çocuk Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayşegül DEMİREL konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi;

Psikiyatri hastalarının oruç tutup tutamamaları hastalığın ağırlığıyla, kronik olup olmamasıyla ve hastanın kullandığı ilaçların moleküler özellikleriyle yakından ilişkilidir. Bunun yanında hastanın diyabet, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon gibi kronik hastalığının olup olmaması da önemlidir. Çoklu ilaç kullanan bu tür psikiyatri hastaların oruç tutması önerilmez.

Psikiyatride yaygın olarak kullanılan bazı ilaçların açlık veya susuzluk durumlarında vücuttaki düzeyi değişmektedir.

 Bu tür ilaçları kullanan hastaların oruç tutup tutmama konusunda hekimlerine danışmaları önemlidir. Ramazanda bazı hastalarımızın uyku düzenleri bozulabilir. Uyku düzeninin bozulması da bazı psikiyatrik tablolarda nükslere yol açabilir. Yine uykunun bozulması veya günlük düzenin değişikliklerinin sonucu olan ilaç aksatmalarına bağlı olarak Ramazan ayında klinik durumları bozulabilen kronik psikiyatrik hastalığı olanlarda oruç tutma kararının psikiyatri hekimine danışılarak verilmesi gerekmektedir.

Alkol, sigara ve kahve içen hastaların ramazan süresince bu maddeleri aniden ve uzun süreli bırakmaları yoksunluğa girmelerine; huzursuzluk, sinirlilik, uykusuzluk ve depresif hal gibi durumlara neden olabileceğinden dikkatli olunmalıdır. Alkol yoksunluğunda durum daha ciddidir; bilincin bulanıklaştığı, nöbet riskinin arttığı deliryum tablosu ortaya çıkabilir. Bu nedenle uzun süreli ve sık alkol kullanımı olan bireylerin psikiyatri hekiminin takibinde alkol kullanımını bırakmaları önerilmektedir.

Hafif-orta düzey ruhsal sorunları olan hastaların ilaç kullanımı veya günlük düzen değişikliğinin klinik durumunu etkilemeyeceğine kanaat getiren hekim hastanın oruç tutmasında bir beis görmeyebilir. Örneğin, bu hastalar sabah saatlerinde aldıkları ilaçları sahurda, akşamları aldıkları ilaçları da yine aynı saatte alabilirler.

Sonuç olarak ilaç kullanan bir psikiyatri hastasının oruçla ilgili kararı kendisinin almaması mutlaka hekimine danışması gereklidir. / EGE BASIN GRUBU

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894