Petkim Petrokimya A.Ş. Genel Müdürü Kenan Yavuz, ithalatçıların petrokimya sektöründe haksız rekabete sebep olduğunu belirterek, sanayicileri kendileriyle ortak hareket etmeye çağırdı. Yavuz, "İstedikleri zaman tek gram mal dahi yok diyorlar, istedikleri zaman da Petkim ne veriyorsa 100 dolar altında veririm diye fiyat biçiyorlar" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen Petkim bilgilendirme toplantısında konuşan Genel Müdür Yavuz, ithalatçıları eleştirdi. Türkiye'nin şartlarında üretim yaparak elini taşın altına koyanların haksız rekabetle karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Yavuz, üretimin çilesini çekenler olarak haksız rekabetle sonuna kadar mücadele edeceklerini bildirdi. "Gün oluyor Türkiye ithalatçıların cirit attığı, fiyatların havada uçuştuğu bir ülke oluyor, gün oluyor gram mal bulunmuyor" diyen Yavuz, uluslararası bazı firmaları Türkiye'de sadece satış ofisi kurarak piyasanın kaymağını yemeye çalışmakla suçladı. Petkim'in kimin elinde olduğunun önemli olmadığını, petrokimya alanında yatırım yapılmasının önemli olduğunu, Türkiye'yi sadece ithalat yapılan bir ülke olarak gören ithalatçı firmaların başka ülkelerde yatırım dahi yaptığını anlatan Yavuz, "Türkiye'yi stratejik pazar ilan ettik diyerek gelenler, sadece satış ofisi açıyor ve 1 milyon dolarlık mal satıyor. Büyüme potansiyeli olarak cazip bir ülke olmasına rağmen sabit yatırım yerine satış bürosu açmalarını gerektiren bir sebep yok. Burada neyi yanlış yapıyoruz diye düşünmemiz lazım. Elin oğlu dünyanın her yerine yatırım yapıyor, bize gelince elini taşın altına koymuyor" diye konuştu. İthalatçılar gibi stok yapmak istemediklerini dile getiren Yavuz, "Eylül ayında gram mal yok diyen ithalatçı, kasım ayında Petkim ne fiyat veriyorsa 100 dolar altında veriyor ama ben stoklayamam. Elin oğlu kadar bizim de aklımız var. Bu konuda her türlü rekabete hazırız. Yarın Petkim olmadığında ithalatçı, şartlarını dayatacaktır. Bu konuda elbirliği yapmamız lazım" şeklinde konuştu.
"PETKİM'İN GÜCÜNÜ DAHA FAZLA ARTIRMALIYIZ"
Türkiye'nin Petkim'e, Petkim'in de sanayicilere ihtiyacı olduğunun altını çizen Yavuz, "Akla karayla uğraşmak yerine Petkim'in gücünü daha fazla artırmalıyız" dedi. Petkim'in yatırım sürecini tamamladığını, bu kapsamda bugüne kadar 450, 2005 yılında ise 154 milyon dolarlık yatırım yaptığını ifade eden Kenan Yavuz, ihtiyaçları her geçen gün artan Türkiye'de Petkim'in yaptığı yatırımların bir süre sonra yetersiz kalacağına ve dünyadaki değişime hızla koşarak hazırlanmak mecburiyetine dikkat çekti. Yavuz, "Biz bu ülkenin mevcut şartlarında üretim yapıyoruz. Hammadde ithalatçılarıyla sonuna kadar mücadeleye hazırız" diye konuştu. Türkiye'nin sanayileşme iddiasının en temel taşını Petkim'in oluşturduğunu hatırlatan Genel Müdür Yavuz, hammadde üretimine yönelik altyapı yatırımlarını gerçekleştirmeden ya da bu yaklaşımı benimsemeden sonuç elde edilemeyeceğini savundu. Yavuz, petrol fiyatlarının 70 doları bulduğu dünyada hammadde üretiminin öneminin ortaya çıktığını, bu yatırımları yapmazlarsa Türkiye'nin sanayileşme iddiasının açığa çıkacağını belirtti. Toplantının açış konuşmasını yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise, Türkiye'deki üretim maliyetlerinin her geçen gün arttığını bildirdi. Taşkın, "Bu sebeple başabaş gelen fiyatlarla ihracat yapmak zorunda kalıyoruz, bu noktada çok karlı bir Petkim mi, yoksa ondan uygun mal alıp ihracat atağı yapan sektörler mi?" diye sordu.
Taşkın, özelleştirme sürecindeki başarının 2006 yılında da devam etmesi gerektiğini belirterek, "Bu hükümetle 2005 yılında başarılı bir özelleştirme süreci yaşandı. 2006'da da aynı şekilde devamını diliyoruz. Petkim'in ya blok satışı yapılsın ya devletin hisseleri yüzde 50'nin altına indirilerek KİT statüsünden çıkarılsın ya da stratejik bir ortakla yeni stratejisi oluşturulsun" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.