• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İzmir 5 °C

Petkim'i NAFTA Çarptı

Petkim'i NAFTA Çarptı
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Petkim, 2012 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirketin cirosu bu yılın ilk dokuz ayında, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışların etkisiyle %17 artarak 3 milyar 411 milyon TL’ye,

PETKİM GENEL MÜDÜRÜ HAYATİ ÖZTÜRK: 47 YILLIK TARİHİMİZİN EN YÜKSEK MALİYETLERİ İLE ÜRETİM YAPIYORUZ. TEMEL HAMMADDEMİZ NAFTANIN TON FİYATI 1000 DOLARIN ÜZERİNE ÇIKTI. 3-5 YIL ÖNCE BU RAKAMLARI KİMSE HAYAL BİLE EDEMEZDİ. BU DURUM, KÂRLILIĞIMIZI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYOR.
ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/ ŞENOL GÖK / Petkim, 2012 yılı ilk dokuz aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre şirketin cirosu bu yılın ilk dokuz ayında, ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışların etkisiyle  %17 artarak 3 milyar 411 milyon TL’ye, satış miktarı önceki yılın ilk dokuz aylık dönemine göre %10 artarak 1 milyon 431 bin tona yükseldi. Petkim’in yılın ilk dokuz aylık dönemindeki net dönem zararı ise 29 milyon TL olurken, şirket, bu dönemde %0,9 marjla 31 milyon TL FVAÖK değeri yarattı.
2012 yılı ilk dokuz aylık dönemde % 1.4 brüt kâr marjıyla 48 milyon TL brüt kâr yaratan Petkim’in, ilk dokuz aydaki faaliyet zararı ise 56 milyon TL oldu.
Petkim’in 2012 yılı ihracatı 1 milyar Dolar seviyesine yaklaşacak. 2011 yılı ilk dokuz ayında 634 milyon Dolar olan ihracat rakamı, bu yılın aynı döneminde %29 artarak 817 milyon Dolar olarak gerçekleşti. İhracatın toplam ciro içindeki payı  %43’e, kapasite kullanım oranı ise %92 seviyesine ulaştı. Petkim, 2012 yılı üçüncü çeyreğinde %2.6 marjla 28 milyon TL FVAÖK değeri yaratırken; marjlarda yaşanan iyileşmenin etkisiyle ikinci çeyrekte 36.7 milyon TL olan net dönem zararı, üçüncü çeyrekte kâra dönüşerek %1.4 marjla 15 milyon TL oldu.
“TARİHİMİZİN EN YÜKSEK MALİYETLERİ İLE ÜRETİM YAPMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Petkim’in finansal sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Hayati Öztürk, bu yılın ilk dokuz ayında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik yatırım harcamalarının 35 milyon Dolar ile bu yıl planlanandan düşük gerçekleştiğini ancak bunun temel nedenleri arasında; küresel piyasalardaki dalgalanmalar ile yatırımlarda yeni teşvik sisteminden daha fazla yararlanma amacının olduğunu belirtti. Şirketin satışlarının geçen yılın aynı dönemine göre %17 artarken satılan malın maliyetlerinin %25 artarak 3 milyar 363 milyon TL olduğuna dikkat çeken Öztürk, nafta ve enerji fiyatlarındaki artışın maliyetlerdeki yüksekliğin temel nedenini oluşturduğunu kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde dünya petrokimya sektöründe başlayan kısmi iyileşme sinyallerinin çok kısa sürdüğüne vurgu yapan Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İkinci çeyrek başında 125 $/varil seviyelerini gören petrol fiyatları, devam eden aylarda gücünü kaybederek Mayıs ayı ortalarında 90 $/varil seviyelerine düştü. Üçüncü çeyrekte de dalgalı ve yukarı yönlü hareketine devam eden petrol fiyatları 115 $/varil seviyelerine yükseldi. Petrol fiyatlarında yukarı yönlü harekete arz-talep dengesinden çok spekülatif hareketlerin yanı sıra dünyanın değişik bölgelerinde yaşanan jeopolitik belirsizlikler ve Orta Doğu’da yaşanan olaylar sebep olarak gösteriliyor. Petrole bağlı olarak hareket eden ve Petkim’in temel hammaddesi olan nafta fiyatları ise bu dönemde 1000 dolar/ton seviyesinin üzerine çıktı. 3-5 yıl önce nafta fiyatının 1000 doların üzerine çıkacağını kimse düşünemezdi. Bu maliyet rakamları, finansal yapımız üzerinde çok büyük baskı oluşturuyor. 47 yıllık tarihimizin en yüksek maliyet rakamları ile üretimimizi sürdürüyoruz. Maliyet tarafında yaşanan ve tamamıyla kontrolümüzün dışında olan dezavantajı, verimlilik artırıcı ve darboğaz giderici yatırımlar ve proses iyileştirmeleri ile kompanse etmeye çabalıyoruz. Böylelikle bu kritik süreçte üretim gücümüzü korumaya devam ediyoruz. Üçüncü çeyrekte net satışlarımız önceki yıla göre %8 artarken, bir önceki çeyreğe göre %6 azalarak 1 milyar 66 milyon TL oldu. Yine aynı dönemde satış miktarımız bir önceki yıla göre %5 artmasına rağmen, talepteki zayıflamaya bağlı olarak, önceki çeyreğe göre  %7 azalarak 453 bin ton olarak gerçekleşti.”
 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894