PETKİM'E AİT TÜRKİYE'NİN EN MODERN KATI - SIVI ATIK GİDERME TESİSİ DİĞER SANAYİ KURULUŞLARININ KULLANIMINA AÇILIYOR.
İzmir'in Aliağa İlçesi'nde kurulu bulunan ve yıllık brüt 3 milyon 250 bin tonu aşan kapasiteye sahip Türkiye'nin tek Petrokimya üreticisi PETKİM; 2003 yılında faaliyete geçirdiği Katı-Sıvı Atık Giderme Tesisi hizmet verebilmek için Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans bekliyor. Fransız VINCI firmasına 20 milyon dolar yatırım bedeli ile yaptırılarak hayata geçirilen tesis yıllık 17.500 ton kapasitesi ile Kocaeli Belediyesi tarafından işletilen İZAYDAŞ'ın ardından Türkiye'nin 2. katı - sıvı atık giderme tesisi olma özelliğini taşıyor.
Türkiye'de son zamanlarda yaşanan zehirli varillerin toprağa gömülmesi olayının ardından patlak veren skandal sonrası gündeme gelen atıkların güvenli ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi noktasında tesisi diğer sanayicilere açmayı düşünen PETKİM lisans başvurusunun sonucunu bekliyor.
Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği uyarınca bu atıkların 1100 derecede yakılması gerektiği ve bunu da Türkiye'de ancak iki firmanın yapabildiği belirtiliyor. Türkiye'de yıllık 5 Milyon ton tehlikeli atık üretildiğini ve İZAYDAŞ' ın kapasitesinin ise yıllık 35.000 ton olduğunu ifade eden PETKİM Çevre ve Teknik Emniyet Müdürü Ali Rıza Saklıca, PETKİM Katı-Sıvı Atık Giderme Tesisini diğer sanayicilere ve 3. şahıslara açmanın gerekliliği üzerinde duruyor. Türkiye'nin en modern bertaraf ünitesine sahip olduklarını, ama bu tesisten bir çok kuruluşun ve sanayicinin haberinin olmadığını ifade eden Saklıca, tesis tam kapasite ile çalıştığında yıllık 6800 ton katı atık, 8550 ton arıtma çamuru ve 2750 ton atık yağın bertaraf edilebildiğini, bu işlemler sırasında saatte 11.5 ton su buharı üretimi gerçekleştirerek ekonomiye katkı sağladıklarını (Yıllık 5 Milyon YTL.) belirtti. Katı -Sıvı Atık Giderme Tesisinin son teknoloji ürünü olduğunu; baca gazında sürekli ölçümlerin yapıldığını ve baca gazı arıtma teknolojisine sahip donanımlarına sahip olduklarının altını çizen Saklıca, ölçüm değerlerinin limit değerlerin dışına çıkması halinde tesisin atık beslemesini otomatik olarak kesecek şekilde planlandığını ve böylece çevreye zarar verilmediğini ifade etti.
Tesisin yüzde 30'luk kapasitesinin PETKİM için kullanıldığını diğer kalan yüzde 70'lik kısmının ise Ege Bölgesi ve diğer bölgelerdeki katı ve sıvı atık çıktısı olan kuruluşlar için kullanılabileceğini sözlerine ekleyen Ali Rıza Saklıca " Sanayi kuruluşları içerisinde Türkiye'de böyle bir tesise sahip tek kuruluşuz. PETKİM sadece kendi atıklarını değil benzer proseslere sahip çevre kuruluşlardaki katı atıkları da bertaraf etmek sureti ile çevre konusunda sadece kendisi için değil, tüm Türkiye yararına hizmet etmeyi ön gören bir kuruluştur. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almamızın ardından alınacak yeni bir izinle bu tesisimizi dışarıya açacağız. Türkiye'nin yıllık 5 Milyon ton tehlikeli atığı var. Bizim kapasitemiz İZAYDAŞ'ın yarısı kadar. İki tesisin kapasitesi toplam 52.500 ton/yıl. Bu rakamlara bakıldığında atıkların bertarafı konusunda ne kadar yetersiz kaldığımız açıktır. Diğer sanayicilere ve belediyelere tehlikeli atık bertaraf tesisi kurmalarını öneriyorum." dedi.
Katı ve sıvı atık bertaraf tesislerinin açılmasının gerekliliğine vurgu yapan Saklıca çevre bilincine paralel olarak tüm Dünya'da Kimya Sanayicilerinin gönüllü taahhüdü olan "Üçlü Sorumluluk" (Responsible Care) hareketine (Çevre, Sağlık, Güvenlik) PETKİM' in 2000 yılında katıldığını ve faaliyetlerinde bu kurallara uymayı taahhüt ettikleri söyledi.
PETKİM tesislerinde katı atıklar, evsel, endüstriyel, tehlikeli ve tıbbi atıklar olmak üzere atıkların ayrı ayrı toplandığına işaret eden Saklıca " Tesisimiz Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliğine ve 95/55/EC Avrupa direktifine uygun olarak projelendirilmiştir. "Çevreyi kirletmeden üretmek ve doğal çevremizi korumak" Çevre politikamız ile çevre bilincini en üst noktada yaşama geçirmek PETKİM' in ilkesidir. Bu tesisimiz de bunun en güzel örneğidir. Türkiye'de toprağa gömülü bulunan zehirli varil skandalında atık giderme tesislerinin önemi bir kez daha anlaşılmıştır. Türkiye'nin en büyük petrokimya kuruluşu olan PETKİM, bu konuda çevre duyarlılığı ve bilinci ile üç yıl önce devreye aldığı bu tesisi tüm sanayicilerin hizmetine biran önce sunmak istiyor. Önümüzdeki günlerde başvurumuzun neticesi belli olacak. Olumlu çıkacağını düşünüyoruz." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.