Konya'nın Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, pancar çiftçisinin en kazançlı nasıl hasat yapması gerektiğiyle ilgili önerilerde bulundu.
Özgüven, hangi tarla önce hasat edilmeli sorusundan başlanılmasını gerektiğini vurgulayarak, "Eğer tarla toprağının ve pancardan sonra ekilecek ürünün özel bir isteği yoksa hasada gelişimi daha kötü tarladan başlanarak verimi artırmak mümkündür. Tarladaki pancar kökleri arasındaki boşluklar, toprak sıkışması dolayısıyla zayıf gelişim, gelişmede düzensizlik, sarılık virüsü, mildiyö, çift çıkış ve yabancı ot vb. etmenler pancara sonbaharda bu tarlada ağırlık kazandırmaz. Oysa gelişimi iyi olan tarlada pancarın ağırlık kazanması devam eder. Bu nedenle zayıf ürün önce hasat edilmelidir. Yaygın olan yanılgı zayıf gelişimli tarlanın hasadının sona bırakılırsa pancarın daha fazla ağırlık kazanacağı yönündedir. Hasadın şartlara uygun zamanda yapılması faydalı olacaktır. Ülkemizin batıdan doğuya değişik bölgelerinde farklı olgunlaşma zamanlarına rastlanmakla beraber, genel olarak Orta Anadolu'da pancardaki şeker artışı ve kökteki büyüme Ekim ayının sonuna kadar devam etmektedir. Doğu Anadolu'da bazı yerlerde şeker ve kök artışı Kasım ayının sonuna kadar sürmektedir. Hasadı yapacak çiftçinin bununla birlikte diğer şartları da dikkate alması gerekir" dedi.
Kayıpların önüne geçmek için de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Özgüven, "Elle veya makine ile yapılan sökümlerde pancar üreten ülkelerde yapılan araştırmalar, tarladaki toplam ürünün ortalama yüzde 9'unun makine ile hasat sırasında kaybolduğunu göstermektedir. Bu oran, bizde hasat esnasında sürücüden başka ikinci bir kişinin makine arkasında görev yapmasıyla bir ölçüde azaltılmaktadır. Tarla yüzeyindeki kayıpların toprak içindeki kayıplara oranı toprak şartları ve hasat makinesi tipine bağlı olmakla birlikte, ortalama üçte biri yüzeyde, baş kesmenin derin yapılmasından veya tüm kökün tarlada bırakılmasından kaynaklanmaktadır" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.