• BIST 9659.96
  • Altın 2924.471
  • Dolar 34.5992
  • Euro 36.2611
  • İzmir 5 °C

Otapan Tepkileri Sürüyor

Otapan Tepkileri Sürüyor
Son haftalarda gündemden düşmeyen ve Hollanda- Türkiye arasında diplomatik girişimlere neden olan asbestli OTAPAN adlı geminin Amsterdam’dan söküm için Aliağa’ya gelecek olmasına Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu tarafından bu gün

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI OSMAN PEPE: -''BU VE BENZERİ GEMİLERLE İLGİLİ SÖKÜM İŞLEMLERİ SADECE TÜRKİYE'DE ALİAĞA'DA DEĞİL, AB ÜLKELERİNİN PEK ÇOĞUNDA YAPILMAKTADIR''

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, bakanlığın teknik elemanlarından oluşan bir heyetin, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde gemi sökümü yapılan Aliağa benzeri tesislerde inceleme yapacağını bildirdi. Pepe, ''Teknik olarak, çevre ve insan sağlığı açısından Türkiye'deki tesislerde bir eksiklik varsa bu eksiklik derhal giderilmelidir. Bakanlık olarak AB standartlarında olmayan bir tesiste, AB ülkelerinin yapmadığı bir işi Türkiye'de de yaptırmayacağız'' dedi. Bakan Pepe, düzenlediği basın toplantısında Hollanda'dan Aliağa'da sökülmek üzere gelen asbestli Otapan gemisiyle ilgili olarak son günlerde ortaya çıkan bazı belirsizlikleri gidermek istediğini belirtti. Daha önceki benzer uygulamalardan söz eden Bakan Pepe, gemi alargadayken Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Gümrük ve Liman Başkanlığından birer görevliden oluşan üç kişilik heyetin gerekli incelemeleri yaptığını, notifikasyonla çelişen bir durum olmadığı takdirde geminin millileşmesinin yolunun açıldığını anlattı. Otapan gemisiyle ilgili bir tereddüt söz konusu olduğu için bu işlem yapılmadan önce Hollanda Çevre Bakanlığına gönderdikleri yazının cevabını beklediklerini kaydeden Bakan Pepe, şöyle devam etti: ''Sonsuza kadar beklemeyeceğiz. Çünkü Türkiye'nin bir takım acı tecrübeleri var. Bu acı tecrübelerin tekrar yaşanmasını arzu etmiyoruz. Bir hafta içinde bize notifikasyonla ilgili teyit gelirse tamam, gelmezse gemi iade edilir. Bakanlığımızın ilgili birimleriyle 15-20 gündür bir çalışma yürütüyoruz. Bu ve benzeri gemilerle ilgili söküm işlemleri sadece Türkiye'de Aliağa'da değil, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin pek çoğunda yapılmaktadır.

Bakanlığımızın teknik elemanlarından oluşan bir heyetle birlikte, AB ülkelerindeki Aliağa'nın benzeri tesislerde bir inceleme yaptıracağız. Teknik olarak çevre ve insan sağlığı açısından Türkiye'deki tesislerde bir eksiklik varsa, bu eksiklik derhal giderilmelidir. Biz bakanlık olarak AB standartlarında olmayan bir tesiste, AB ülkelerinin yapmadığı bir işi Türkiye'de de yaptırmayacağız.''

Bakan Pepe, bugüne kadar Aliağa'daki gemi söküm tesislerinde çıkan asbest atıkların özel torbalarda saklanarak yurt içinde ve yurt dışında lisanslı tesislerde bertaraf edildiğini vurguladı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Pepe, ''Gemi Türk karasularına girmeden önce durdurulamaz mıydı?'' sorusunu şöyle yanıtladı: ''Biz geminin üzerine bir heyet çıkarmadık. Çünkü gemi millileşmiş değildir. Hollanda hükümetinden belirsizliğin giderilmesine dair acele kaydıyla istediğimiz bilgi ulaşıncaya kadar geminin üzerine herhangi bir Türk heyeti çıkmayacak. Hollanda'nın daha önce ilettiği bilgi notunu ikinci bir bilgi notuyla teyit etmek istiyoruz. Eğer herhangi bir tutarsızlık, çelişki varsa zaten gemi iade edilir. Ama bir önceki bilgi notunu teyit ederlerse o zaman bizim heyetimiz çıkıp incelemede bulunur. Bize beyan edilen miktarın bir gram fazlası bile olsa gemi kesinlikle iade edilir''

Bir gazetecinin, Greenpeace ile Ege ve Çevre Kültür Platformu'nun gemiye çıkacak heyette iki bağımsız temsilcinin de bulunmasına yönelik taleplerin anımsatması üzerine Bakan Pepe, ''Her şeyin açık ve şeffaf olması taraftarıyım. Bizim için mahsuru yok'' dedi.

Bakan Pepe, Fırtına Vadisi'ne termik santral yapımına yönelik bir soru üzerine ''Bizim barajın, santralin yapılmasıyla ilgili olumlu bir görüşümüz söz konusu değildir'' yanıtını verdi. Pepe, bir başka soruyu yanıtlarken, Hollanda Çevre ve Orman Bakanlığına tanınan bir haftalık sürenin başlangıç tarihinin 15 Ağustos olduğunu yineledi.     

GÜRCİSTAN'DAKİ ORMAN YANGINI   

Basın toplantısında Gürcistan'da Türkiye sınırına yakın bir noktada devam eden orman yangınına da değinen Bakan Pepe, Gürcistan'dan yapılan yangın çağrısı üzerine dünden itibaren iki uçakla yangına müdahale ettiklerini bildirdi. Pepe, hava şartları uygun olduğu takdirde yangının kısa sürede kontrol altına alınacağını belirtti.

ALİAĞA TEHLİKELİ ATIK ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL, OTAPAN’A GEÇİT VERMEYECEĞİZ!

Son haftalarda gündemden düşmeyen ve Hollanda- Türkiye arasında diplomatik girişimlere neden olan asbestli OTAPAN adlı geminin Amsterdam’dan söküm için Aliağa’ya gelecek olmasına Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu tarafından bu gün Aliağa Demokrasi Meydanı'nda yapılan basın açıklaması ile tepki gösterildi.

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu adına Aliağa’da açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, gemide yapılacak olan denetimde sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin de bulunmasını istedi.

EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), Greenpeace, ÇHD İzmir Şubesi, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, Doğal ve Kültürel Çevre İçin Yaşam Girişimi, DİSK-Limter-İş Sendikasıi, TÜRKİŞ-Petrol-İş Aliağa Şubesi, İzmir Tabip Odası, TMMOB Çevre Müh.Odası İzmir Şubesi, TMMOB Gemi Müh.Odası İzmir Şb., TMMOB Kimya Müh.Odası Ege Şb. TMMOB Ziraat Müh.Odası İzmir Şb., TMMOB Elektrik Müh.Odası İzmir Şb., European Platform On Shipdreaking (Avrupa Gemi Söküm Platformu) ndan oluşan Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimine destek olan kurumların temsilcilerinin katıldığı basın toplantısını çeşitli televizyon kanalları canlı yayın araçlarıyla takip etti.

HOLLANDA’NIN ÇELİŞKİLERİ HAKLILIĞI GÖSTERİYOR

Avukat Arif Ali Cangı, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya da değinerek, “Hollanda Çevre Bakanlığı'nın bildirimi gölgeleyecek çelişkili açıklamaları, bizim uyarılarımızın yerinde ve haklı olduğunu gösteriyor. Hollanda'dan yanıt gelmesi için öngörülen l haftalık süre çok uzundur. Bu iletişim çağında bu kadar süre beklenilmesine gerek yoktur. Gemi şu anda nerede bekliyorsa, mutlaka “gemiden bir kirleticinin denize atılması ya da denizin kirletilmesinin önlenmesi” için gemi sürekli olarak kontrol edilmeli ve kamuoyuna bilgi verilmelidir. Çevre Bakanlığı'ndan gönderilen yazılar Hollanda Makamlarına ulaşmışsa, fazla beklemeden, gemi için “yasadışı trafik” uygulaması yapılmalıdır.” Dedi.

ALİAĞA TEHLİKELİ ATIK ÇÖPLÜĞÜ DEĞİL, OTAPAN’A GEÇİT VERMEYECEĞİZ!

Avukat Arif Ali Cangı, Hollanda hükümetinin geminin Notifikasyon’da bildirilen asbest miktarı hakkında kesin bir açıklama yapması gerektiğini dile getirerek, “Hollanda Hükümeti’nin bu konuda hemen resmi bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. Hollanda basınına yansıyan haberlere göre; (…Hollanda Hükümeti geminin Türkiye'de sökülmesi talebinde ısrar etmiş ve söküldükten sonra asbestin onlara geri gönderebileceğini teklif  etmiştir…) Bu yanlış bir çözümdür. Bu işçilerin çalışma koşulları ve sağlıklarıyla ilgili bir çözüm getirmemektir. Hollanda kendi atığını, kendisi temizlemelidir.” Dedi.

“ASBEST, ALİAĞA’DA ÇEVRE SAĞLIĞI VE CANLI YAŞAMI AÇISINDAN BÜYÜK  RİSK OLUŞTURACAK”

Avukat Arif Ali Cangı, Asbestin kanserojen bir madde olduğunu belirterek, “OTAPAN Gemisi’nde beyan edilen 1 ton asbest de Aliağa’da çevre sağlığı ve canlı yaşamı açısından büyük risk oluşturacaktır. Kaldı ki, gemideki asbest miktarının bildirilenin üzerinde olduğuna ilişkin saptamaların aksine bilimsel bir açıklama yapılamamıştır.” Dedi.

Geminin Türk karasularına girdikten sonra, yasal koşulları oluşsa bile bu tür atıkların ülkesine iadesinin fiilen mümkün olamadığını, Sea Beirut örneğinde yaşandığını kaydeden Cangı, “Bize aynı kötü deneyimleri yaşatmaya, kimsenin hakkı yok.” Dedi.

ASBESTLİ PARÇALAR ULUSLAR ARASI SULARDA ATILACAK İDDİASI

Tehlikeli Gemi Sökümünü Önleme Girişimi Grubu sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı, “Geminin gelişi geciktirilerek; uluslararası sularda, (geminin üzerindeki asbestli parçaların sökülerek, denize atılacağı, bu şekilde asbest miktarının beyan edilen miktara indirileceği) kuşkusunu taşıyoruz. Böyle bir şeye meydan verilmemesi için geminin izlemeye alınmasını istiyoruz.  Gemi’nin şu anda nerede olduğu bilinmemektedir. Denizlerimizde her an bir çevresel felakete yol açabilecek bir hayalet gemi dolaşmaktadır. Çevre Bakanlığı, ve diğer ilgililer bir an önce geminin nerede olduğunu kamuoyuna açıklamalıdır. Birilerinin kazancı için, uluslararası sözleşmeler ile iç hukuk metinleri de göz ardı edilerek, sağlıklı çevrede yaşama hakkının yok edilmesine, Türkiye’nin başkalarının eskimiş teknolojilerinin çöplüğü haline getirilmesine izin vermeyeceğiz. Yaşamdan yana olan herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz.” Dedi.  

ŞİMŞEKLER GEMİ SÖKÜM'DEN OTAPAN AÇIKLAMASI   

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894