• BIST 9640.18
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İzmir 13 °C

Otapan Olayında Komplo İddiası

Otapan Olayında Komplo İddiası
M/T Otapan olayı Hollanda'nın komplosu olduğu iddia edildi. Hollanda'dan İzmir Aliağa'daki Şimşekler Tersanesi'nde sökülmek üzere yola çıkan Otopan adlı gemi için spekülasyonlar sürüyor. Otopan'da söylendiği gibi yüksek miktarda asbest olmadığı, bunun H

Otapan Olayında Komplo İddiası    

M/T Otapan olayı Hollanda'nın komplosu  olduğu iddia edildi.  Hollanda'dan İzmir Aliağa'daki Şimşekler Tersanesi'nde sökülmek üzere yola çıkan Otopan adlı gemi için spekülasyonlar sürüyor. Otopan'da söylendiği gibi yüksek miktarda asbest olmadığı, bunun Hollanda'nın bir komplosu olduğu iddia ediliyor.  Yapılan araştırmalara göre Meksikalı bir armatöre ait olan Otopan adlı gemi 1999 yılında Hollanda'daki Ship Dok tersanesine bakım için gitti. Ancak Ship Dok tersanesi Otapan'ın bakımı için bir milyon dolarlık bir fatura çıkardı. Bunun üzerine Otapan'ın sahibi faturayı çok abartılı bulunca Otopan'ı yine Meksikalı olan Basilic firmasına sattı.  Ship Dok tersanesi de 1 milyon dolar gibi bir parayı kaybettikleri için Hollanda çevre bakanlığına bir yazı yazdı ve  gemide asbest olduğunu, sökülmesi gerektiğini bildirdi. Hollanda'da resmi bir kuruluş olan Domain 2001 yılında Otopan'a el koydu. Ardından Basilic firması geminin kendilerine ait olduğunu ispatlamak üzere mahkemeye müracaat etti. 3 yıl süren mahkeme sonucunda 2004 yılında Otapan'ın Basilic'e ait olduğu ispat edildi ve anlaşma sağlandı. Ship Dok tersanesi bu kez Basilic firmasına 4.5 milyon avroluk bir fatura çıkardı ancak Otapan'ın sahibi Hollandalı tersaneye 500 bin dolar ödedi ve İzmir Aliağa'daki Şimşekler tersanesi ile söküm için sağladı.

Olaylar Otapan'ın Türkiye'de sökülmek istenmesinin üzerine peş peşe patlak vermeye başladı. Daha önce gemi hakkında her hangi bir spekülasyon yokken açıklamalar birbirini kovaladı. Hollandalı Ship Dok tersanesi gemide yüksek miktarda asbest olduğu açıklamasını yaptı ve Türkiye'deki bazı sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. Çevreci kuruluşlar Otapan'nın Türkiye'ye girişinin engellenmesi için girişimlere başladı. Oysa Otapan ile ilgili resmi yazışmalar ne Hollanda'daki Ship Dok adlı tersane ile ne de gemi sahibi Basilic firmasıyla yapıldı. Gemi ile ilgili tüm bilgiler Hollanda Çevre Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında resmi olarak yapıldı. Hollanda Çevre Bakanlığı gemideki asbest miktarından, geminin özelliklerine kadar ter türlü detaylı bilgiyi bir rapor halinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na gönderdi. Gemi Söküm Sanayicileri Derneği bütün bu gelişmeler üzerine Hollanda'nın bir komplosu ile karşı karşı kaldıklarını belirterek tepki gösterdiler. Gemi Sanayicileri Derneği, "Yıldızı her geçen gün parlayan ve dünyada adından söz ettirmeye başlayan bir sektör karalanmaya çalışılıyor. Üstelik bu sektör ülke ekonomisine yılda 300 milyon dolar girdi sağlıyor ve 1500 kişiyi istihdam ediyor. Türkiye'nin son zamanlarda özellikle gemi sanayii ve tersane konusunda bir marka olması yolunda ilerlemesi Hollandalı tersanecileri rahatsız etti. Yine bir komplo ile karşı karşıyayız. Burada Hollandalı tersaneciler paranın Türkiye'ye gitmesini istemedikleri için gemide rapor edilenden daha çok asbest bulunduğunu, geminin yanlış bildirim yaptığını ileri sürdüler. Böylece Türkiye'deki çevrecileri ayağa kaldırıp, geminin Türkiye'ye girişini engellemeye çalıştılar. Çevre kuruluşlarını kullanarak amaçlarına ulaşmaya çalışıyorlar" diye konuştu. Öte yandan Çevre ve Orman Bakanlığı Aliağa'da sökülmek üzere, Amsterdam Limanından yola çıkan Otapan adlı gemiyle ilgili bir açıklama yaptı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Otapan'ın sökümü için alınması gereken Notifikasyon Formu'nda geminin 1 ton asbest içerdiğinin belirtildiği, buna ek olarak formda konteyner içinde ya da yığın olarak herhangi bir atık bulunmaması şartı olduğunu bildirdi. Açıklamada, bakanlığa ulaşan bir ihbar mektubu nedeniyle konunun Hollanda Çevre Bakanlığına iletildiği, Hollanda'dan yanıt gelene kadar geminin açıkta bekletileceği belirtildi. Bakanlık, gemide herhangi bir yük olup olmadığına ve Notifikasyon Formu'nda belirtilen bilgilerin doğruluğuna ilişkin Çevre ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ve Gümrük Müdürlüğü'nden uzmanların gemide inceleme yapacağını açıkladı. Çevre Bakanlığı  bu inceleme sonucunda 'beyan edilen miktara göre en küçük bir farkın' belirlenmesi durumunda ise Otapan'ın Hollanda'ya iade edileceğini bildirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Aliağa Festivali Başladı29 Ağustos 2007 Çarşamba 00:28
  • Festival Hazırlıkları Tamam27 Ağustos 2007 Pazartesi 22:11
  • 18. Aliağa Festival Programı22 Ağustos 2007 Çarşamba 14:08
  • Aliağa Festivali Başlıyor21 Ağustos 2007 Salı 13:58
  • Şakranda Festival Coşkusu19 Ağustos 2007 Pazar 13:00
  • Şakran'da Zeytin Paneli18 Ağustos 2007 Cumartesi 22:17
  • Şampiyon Horozgediği18 Ağustos 2007 Cumartesi 14:16
  • Arif Güven EGE TV'de18 Ağustos 2007 Cumartesi 11:20
  • Şakran Festivali Başladı17 Ağustos 2007 Cuma 23:57
  • Kavşakta İhmal İddiası17 Ağustos 2007 Cuma 16:59
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894