OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ AÇILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törendeki konuşmasında, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun en önemli etaplarından birini oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün hayırlı olmasını dileyerek, köprünün yanı sıra 12,6 kilometrelik Gebze-Altınova bölümünün de açıldığını bildirdi. Osmangazi Köprüsü'nün bitiminden Orhangazi'ye kadar olan bölümün daha önce açıldığını hatırlatan Erdoğan, "Böylece otoyolumuzun Gebze'den Gemlik'e olan bölümünde kesintisiz seyahat imkanı mümkün hale geliyor. Bursa'ya kadar olan kısmın da büyük ölçüde tamamlandığını biliyorum. İnşallah o kısmın açılışı da en kısa sürede yapılacaktır. Böylece etap etap bu proje hizmete girecektir. Düşünebiliyor musunuz İstanbul-İzmir 8 saat, ama şimdi inşallah 3 saatin altına düşecek. Bu ne mutluluk... Sadece 3 saatin altına düşmekle kalmıyor aynı zamanda kaza riskinin de minimize olduğu bir dönem başlayacak." diye konuştu. Erdoğan, Osmangazi Köprüsü'nü projesinden başlayarak her aşamasını adım adım takip ettiğine ve temel atma töreninden son tabliyenin yerleştirilmesine kadar tüm önemli safhalarında yer aldığına değinerek, Türkiye'nin böyle gurur verici bir esere kavuştuğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 13 yılda hayata geçirilen pek çok proje gibi Osmangazi Köprüsü'nün de geç kalmış bir eser olduğunu dile getirerek, "En az 50 yıl önce yapmamız gereken bir işi, bugün tamamlıyoruz. Ama biz tamamlıyoruz. Hamd olsun. Bizden öncekiler laf yaptı, biz iş yaptık. Farkımız bu." ifadelerini kullandı. Dünyanın hayranlıkla izlediği eserin ülkeye kazandırılmasında emeği geçenlere, Başbakan Binali Yıldırım'a, bakanlara, Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerine, yüklenici firmalara, mühendis ve işçilere, emeği olan herkese şükranlarını sunan Erdoğan, finansal yükü üstlenmiş kreditörlere teşekkür etti. Erdoğan, köprü inşaatında görevliyken elim bir şekilde hayatını kaybeden Japon mühendis Kishi Ryoichi'yi andı.
- "GÜNDEMİMİZDE ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ VAR"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul-İzmir Otoyolu'nun, Ege ve Marmara bölgelerinde yapılması planlanan otoyol ağının, Osmangazi Köprüsü'nün de Marmara Otoyolu ringinin de önemli bir parçasını oluşturduğuna işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şimdi gündemimizde ne var biliyor musunuz? Ne olabilir? Evet, Çanakkale 1915 Köprüsü var. Fakat bir şey daha var. Onun sözünü Sayın Başbakan ta bakanken birlikte kararını vermiştik. O da inşallah Kanal İstanbul Projesi. Bunu da hayata geçireceğiz. Bize ulusal değil, uluslararası camiada, evet, devrim niteliğinde yatırımlar yakışır. Bu millete bu yakışır. Biz bir çağı kapatan bir çağı açan ecdadın torunlarıyız, bize bunlar yakışır. İşte bu köprüyü de süratle inşa ettiğimizde Tekirdağ'dan Balıkesir istikametine kesintisiz otoyol hizmeti verilebilecek ve böylece Marmara Otoyolu ringi tamamlanmış olacaktır. Her zaman ifade ettiğim gibi yol medeniyettir, gelişmedir, büyümedir. Türkiye'nin son 13 yılda gerçekleştirdiği büyük kalkınma hamlesinin temel altyapısı ulaşımdır. Bu imkan varsa her şey var. O zaman yarışırsınız. Bugün artık hamd olsun ülkemizde 'uzak' diye bir kavram kaldı mı? Şu anda 55 tane havalimanı var. Nereye gitmek istiyorsan git, hemen yarım saatte havalimanındasın ve oradan da İstanbul, Kars, Iğdır, nereye gideceksen git. Şu anda dünyada en çok destinasyona ulaşabilen havayolu THY'dir. Bir numarayız. Ya buralara durup dururken gelmedik. Bu bir azmin, bir kararlılığın, bir yüreğin işidir. İşte bunu böyle başardık. Buradaki otoyollarla başardık. 79 senede bu ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol vardı. Yahu geldik, bakın 13 senede biz bunun üzerine 18 bin 300 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Halep oradaysa arşın Kocaeli'nde. Bunu böyle göreceğiz. Yapılan bütün bu yollarla inşallah daha ileri gideceğiz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26 Ağustos'ta Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 26 Aralık'ta Avrasya Tüneli'nin açılacağını bildirerek, Marmaray'dan geçenlerin sayısının yaklaşık 1 milyon 350 bine ulaştığını belirtti. Erdoğan, "Bütün bunlar bir kararlılığın eseridir. İstanbul Boğazı'nın üçüncü gerdanlığını inşallah dünyaya farklı bir eser olarak ortaya koyacağız ve bir numara. 4 gidiş-4 geliş ve ortasından da hızlı tren geçecek." diye konuştu. Hızlı tren hatlarıyla Türkiye'yi demir ağlarla ördüklerini anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye son 14 yılda bir ulaşım devrimi yaşamıştır. Elbette eğitimde, sağlıkta, ulaşımda, adalette, emniyette, enerjide, toplu konutta, bütün alanlarda çok önemli yatırımlar yapıldı. Ama ulaşım altyapısı, hepsinin fiziki temelidir. Bu imkanı çok iyi değerlendirmeliyiz. Marmara ve Ege bölgelerinin trafiğini rahatlatacak şu projeler dahi Türkiye'nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine yeni bir ivme kazandırmıştır. Çünkü bu bölgeler nüfusun yüzde 40'ını barındırıyor ve milli gelirin yüzde 60'ını bu bölgeler üretiyor. İstanbul rahatladığında, Marmara Bölgesi rahatladığında, tüm Türkiye rahatlar, bunu böyle bilelim. Bu rahatlama aynı zamanda diğer bölgelerimizin de cazibesini artıracaktır."
Erdoğan, "2053 ve 2071 vizyonlarımızın hayata geçmesine kimse mani olamayacaktır. Siz 2053'ü göreceksiniz. Ben göremeyeceğim. Allah yar ve yardımcımız olsun. Bak, biz şu anda tarlaya tohumları ekiyoruz, İnşallah sizler hasada duracaksınız." dedi. Bütün bu adımlarla birlikte şimdi önlerinde uzun bir yol olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "İnşallah 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarında birçok yatırımlarla yolumuza devam edeceğiz. Ama ben sizden bir şey istiyorum. Ne istiyorum? Gençler, bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bunu başarmamız lazım. Birbirimizi de Allah için seveceğiz. Şimdi müjdemiz; Önce yüklenici firmalara bu müjdeyi gerçekleştirecekleri için teşekkür ediyorum. İnşallah Osmangazi Köprüsü bayram sonuna kadar ücretsiz olarak halkımızın hizmetinde olacaktır ve ben girişimci firmalarımızın bu jestini aynı zamanda inşallah bu köprümüzün sadakası olarak hayırlı olacak diyorum. Ve şimdiden Osmangazi Köprüsü şöyle Orhangazi'ye doğru gittiğiniz zaman sağa bakıyorsunuz yemyeşil, sola bakıyorsunuz yemyeşil. Hakikaten dünya güzelliği bir yoldan yolunuza devam ediyorsunuz. Artık körfezi dolaşmak için de zorlanmayacaksınız. 6 dakika. Bu güzellikleri bizlere lütfeden Allah'ımıza hamdolsun. Tüm mesaisini buralarda farklı bir şekilde sarf edenlere yine milletim adına, şahsım adına teşekkür ediyorum. yüklenici firmalarımıza teşekkür ediyorum. Osmangazi Köprüsü millete, tüm insanlığa hayırlı olsun ve sizlere şükranlarımı sunuyorum, yeni eserlerde bir arada olmak üzere Kadir Gecenizi ve Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum."
BAŞBAKAN YILDIRIM:
Başbakan Binali Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, hizmete giren eserin hayırlı olması dileğinde bulundu. Bu vesileyle bir bayram yaşadıklarını ifade eden Yıldırım, "Teröre karşı en güzel cevap işte burada Sayın Cumhurbaşkanım, işte bu dev eserdir en güzel cevap." diye konuştu. "Teröre cevabımızı daha fazla üreterek, kardeşçe bölüşerek vereceğiz." diyen Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün sadece bu bölgeyi değil, üzerinden geçen otoyolla birlikte İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve İzmir illerini ihya edeceğini söyledi. Köprünün, bu güzergahtaki seyahati eziyetten keyfe dönüştüreceğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:
"İzmir'e bugün İstanbul'dan kara yoluyla gidiş 8 saati aşıyor. İnşallah köprü ve devamındaki otoyolla birlikte bu süre, 3 saatin altına inecek. İşte medeniyet bu. Vakit nakittir dedik; dünyanın sayılı projelerinden, önemli projelerinden birini bugün aziz milletimizin hizmetine veriyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. 50 yıl boyunca bu köprü 'yapıldı yapılacak' diye zaman kaybettik. Ne zamana kadar? Bir ses yükseldi İstanbul'dan, bir kutlu yürüyüş başladı. AK Parti'nin ayak sesleriydi. 2002 Kasım seçimlerinde liderliğinizde iş başına gelen AK Parti Türkiye'nin makus tarihini değiştirecek, önemli hizmetleri birer birer milletimizin kullanımına sunuyor."
Başbakan Binali Yıldırım, 2013'te Marmararay'ı açtıklarını, bunun bir dünya projesi olduğunu ifade ederek, açıldığından bugüne kadar 145 milyon İstanbullunun Marmaray'ı kullandığını kaydetti.
- "TERÖRE PABUÇ BIRAKACAK DEĞİLİZ"
Ağustos ve aralık ayında da iki büyük projenin daha açılışını gerçekleştireceklerinin bilgisini veren Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: "Bütün bunlar Türkiye'nin. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir ve beraber olarak, kardeşçe yaşama azmindeki 79 milyon vatandaşımızın mutluluğu için yapılıyor. Bugün benim için özel bir gün Sayın Cumhurbaşkanım. Zatıaliniz liderliğinde başlattığımız bu büyük projenin başlangıcında da buradaydım, açılışında da buradayım. İşte bu da Türkiye'de güven ve istikrarın ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor. Eğer bir ülkede güven varsa, istikrar varsa, güçlü siyasi irade varsa, yapılamayacak hiçbir iş yok. Yerine getirilemeyecek hiçbir hizmet yok. İşte burada olduğu gibi. Dünyanın 4. büyük köprüsünü, bir uçtan bir uca 4,5 kilometrelik bu dev eseri hayalden gerçeğe dönüştürdüğümüz gibi. Eserlerimiz bununla sınırlı değil. Bu sene, 2016 senesi büyük ve çılgın projelerin birer birer açılacağı bir yıl olacak. Ağustos'ta ve aralıkta yeni güzel açılışında yine hep beraber olacağız. Türkiye'nin barışına huzuruna, kardeşliğine göz dikenler, terör olaylarıyla ülkemizi yıldırmaya çalışanlar şunu iyi bilmelidir ki; Türkiye 79 milyon milletiyle 780 bin kilometre kare vatan toprağıyla dimdik ayaktadır, ay yıldızlı bayrağının altında ilelebet hür ve bağımsız yaşayacaktır. Milletimiz rahat olsun. Teröre pabuç bırakacak değiliz. Onların efendilerine de pabuç bırakacak değiliz. Bu ülkeye göz dikenler er geç hesabını verecekler. İşte bu eserler teröre verilen en güzel cevap olacak."
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI ARSLAN:
Törende konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Osmangazi Köprüsü'nün ülkenin gurur projelerinden olduğunu belirterek, "Burası sadece Bakanlığımızdaki 100 bin kişilik ailenin değil, yüklenicilerimizle birlikte olan 200 bin kişilik ailenin değil Türkiye'nin, Türkiye'nin dışında Recep Tayyip Erdoğan'ı, Binali Yıldırım'ı, Türkiye'yi umut olarak görenlerin gurur projesidir." dedi. Köprü ve otoyol projesinin ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Arslan, sözlerini şöyle tamamladı: "Sayın Cumhurbaşkanım biliyorum ki vizyonunuz, önderliğiniz, sahip çıkmanız, Başbakanımızın Binali Yıldırım'ın sahip çıkması olmasaydı bu projeler hayal olarak kalırdı. Herkes biliyor ki AK Parti iktidarları sayesinde artık büyük şeyler konuşulurken hayal olarak değil Türkiye'nin gerçekleri olarak konuşuluyor. Artık bu projelerin süresi için Bolu Dağı Tüneli gibi 14 yıl değil, 1-2 yıl konuşuluyor. Sizin liderliğinizde, Binali Yıldırım'ın önderliğinde bunun gibi birçok büyük projeyi hizmete sunacağız. Daha nice dev projeleri insanımızın hizmetine sunmaya devam edeceğiz."
- KÖRFEZ GEÇİŞİ 6 DAKİKAYA İNDİ
Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek. Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 6 dakikaya indi. Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.