Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde “Organik Ürün Geçiş Sertifikası” ile başlanan faaliyetlerden sebzecilikte 2005, bağcılıkta 2006, meyvecilikte ise 2007 yılında “Organik Ürün Sertifikası” na geçildi. Sırada “Organik Yem Bitkisi ve Organik Hayvancılık” var.
Tarımla ilgili her konuda çiftçiye önderlik yapan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi “ Organik Tarım” konusunda da Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde üreticileri bilgilendiriyor. Çiftçilikte yapılan uygulamalarla elde edilen organik ürünler şatış ünitelerinde vatandaşın istifadesine sunuluyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Erkan sebzecilikte 2005, bağcılıkta 2006, meyvecilikte ise 2007 yılında “Organik Ürün Sertifikası” aldıklarını belirterek “Sırada Organik Yem Bitkisi ve Organik Hayvancılık var” diyor.
İzmir Valiliği, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Vakfı desteğiyle fakültenin Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde yürütülen “Organik Üretim Projesi” çerçevesinde üretilen ürünlerin tür ve sayılarında her geçen gün önemli artışlar olduğunu belirten Prof. Dr. Semih Erkan, proje hakkında şu bilgileri verdi;
“2003 yılında birçok meyve ve sebze türünde kontrollü ve sertifikalı organik üretime geçilerek üretim yöntemlerinin optimizasyonunu sağlamak, yakın pazarlara çeşitli taze organik ürünlerin sunulmasını gerçekleştirmek, üretim parsellerinin eğitim amaçlı kullanılması ile çevre üreticilere organik üretim yöntemlerin göstermek ve uygulatmak, piyasadaki organik ürün çeşitlenmesine öncülük yapmak amaçları ile başlatılan projede öncelikle farklı meyve, bağ ve sebze türlerinde araştırma ve üretim faaliyetlerine başlandı. Organik Ürün Geçiş Sertifikası ile başlanan faaliyetlerden sebzecilikte 2005 yılında, bağcılıkta 2006, meyvecilikte ise 2007 yılında Organik Ürün sertifikasına geçildi. Bu proje ile aynı zamanda eğitim ve araştırma çalışmalarımız da devam ediyor. Öğrencilerimize ve bölge üreticilerine ORGANİK TARIM konusunda uygulamalı bilgiler veriyoruz”
YAZLIK VE KIŞLIK SEBZE TÜRLERİ
Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği Müdürü Doç. Dr. İbrahim Duman, proje desteği ile yürütülen sebzecilik faaliyetleri içerisinde yazlık sebze türleri (domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun , karpuz, kabak, taze fasulye, barbunya, börülce v.s.) ile kışlık sebze türleri (brokkoli, karnıbahar, lahana, marul, enginar, pırasa, kereviz, soğan, bakla, bezelye, turp, pazı, ıspanak, maydonoz, tere, roka, dereotu, v.s.) üzerinde araştırma, üretim ve eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Doç. Dr. Duman, “Bu üretim sezonunda çiftlikte üretilen organik salçalık domates ve salçalık biberle organik kuru domates, organik domates ve biber salçaları üretilecek” dedi.
64 TON ORGANİK ÜRETİM
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne bağlı çiftlikte organik üretim alanında 2006 yılında 8 ton sebze 42 ton meyve (erik, kayısı, şeftali, nar, zeytin, portakal, mandalina) ve 45 ton çam fıstığı kozalağı üretildi, Proje desteği ile yürütülen bağcılık faaliyetleri içerisinde ise sultani çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapıldı. 14 ton naturel kuru üzüm üretimi gerçekleştirildi.
BÖLGE ÇİFTÇİSİNE EĞİTİM
Tarımın her alanında bölge çiftçisinin her zaman yanında olan E.Ü. Ziraat Fakültesi organik tarım konusunda da yürüttüğü çiftçi eğitimlerinde alanla ilgili her türlü gelişme aktarılarak organik tarımın gelişmesi için çaba sarfediliyor. Proje çerçevesinde gerçekleştirilen üretim faaliyetleri Organik Üretim Sertifikasyon Kuruluşu ETKO tarafından kontrolle sertifikalandırılıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.