İZCİLER DOĞANIN DİLİNİ ÇÖZMEYE PARANIN İLK BASILDIĞI YERİ GÖREREK BAŞLADI
Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü’nün TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğü “Gediz Deltası, Spil Dağı Milli Parkı, Kula ve Çevresinde Ekoloji Temelli Doğa Eğitimi Projesi” kapsamında Manisa ve çevresinde incelemelerde bulunan araştırma görevlileri ve öğretmen izciler tarihte paranın ilk defa basıldığı yeri ve volkanik bölgede modern insanın ayak izlerini gördüler.
TAPINAKLAR TARİHE IŞIK TUTUYOR
E.Ü Edebiyat Fakültesi’nden Prof. Dr. Asaf Koçman’ın rehberliğinde, Manisa’nın tarihi geçmişini yerinde inceleme fırsatı bulan kursiyerler ilk olarak tarihi Artemis Tapınağını gezdi. 3 bin yıllık geçmişi olan Artemis Tapınağı, paranın ilk basıldığı yer olarak biliniyor. Erozyon nedeniyle yok olma tehlikesi yaşayan tarihi tapınakta 1950’li yıllarda başlayan kazı çalışmaları sonunda bir çok tarihi eser gün yüzüne çıkarıldı.
Eğitim gezisine katılan kursiyerlerin ikinci durağı ise volkan konilerinin sıkça görüldüğü Demirci Beldesi oldu. Bölge, Türkiye’nin en genç volkanik bölgesi olma özelliğini elinde bulunduruyor. En son 12 bin yıl önce yaşanan volkan patlamasının kalıntılarının günümüzde de görüldüğü bölgede, toplam 68 tane volkanik dağ var. Manisa- Demirci Yolu üzerinde bulunan Çakallar Volkan Konisi, 12 bin yıl öncesinden günümüze kadar ulaşan “insan ayak izleri” ile kursiyerlerin ilgi odağı oldu. Tarihte bilinen ilk modern insana ait olduğu araştırmalar sonucu belirlenen ayak izleri orjinalliğini koruyor.
Manisa’nun Kula ilçesinde, Gediz Nehri Vadisi üzerinde bulunan peri bacalarını gezen ve yüksek yamaçlara tırmanan kursiyerler bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.
TOPRAKLARIMIZDAN TARİH VE BEREKET FIŞKIRIYOR
Yanlış planlamalar sonucu Türkiye’de yeşil alanların giderek azaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Asaf Koçman, “Bereketli Anadolu topraklarının her adımından tarih fışkırıyor, bu benzersiz değerleri korumak ve sonraki nesillere aktarmak bizlerin görevidir. Tarihi hazinelerimizi ve bitkisel zenginliklerimizi korumalı ve yaşatmalıyız” şeklinde konuştu.
Gezide yer alan katılımcılar Kula Belediye Başkanı Halil Gülcü’yü ziyaret ederek ilçeyle ilgili izlenimlerini ve gördükleri eksikleri anlattılar. Kursiyerleri makamında ağırlayan Başkan Gülcü, “İlçemizi turizmde atağa kaldırmak için çabalıyoruz. Kula, Türkiye’nin cazibe merkezi olacak” diye konuştu. Son olarak Kula Maden Suyu Tesisleri’ni gezen kursiyerler, bölgedeki Doğa Eğitimi’ni tamamlayarak İzmir’e döndü
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.