ZORUNLU BAĞIŞA İZİN YOK!
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yaptığı “Okul kayıtlarında zorla bağış alınmayacak” açıklama üzerine Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, ilköğretim okullarındaki kayıtlar sırasında bağış yapmaya zorlanan velile
2006-08-24 00:44:50
ZORUNLU BAĞIŞA İZİN YOK!
Okullarda kayıtlar 21 Ağustos pazartesi günü başladı. Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, kayıt işlemleri esnasında zorla kayıt parası isteyen okul idarecileri hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.
Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yaptığı “Okul kayıtlarında zorla bağış alınmayacak” açıklama üzerine Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, ilköğretim okullarındaki kayıtlar sırasında bağış yapmaya zorlanan velilerin kendilerine başvurmaları durumunda, her türlü yasal tedbirin alınacağını söyledi.
ZORLA BAĞIŞ OLMAZ!
Zorla bağış diye bir şeyin olamayacağını dile getiren Kaymakam Bulgurlu, bağışın gönüllülük esasına dayanması gerektiğini ifade ederek, “Eğer velilerimiz, çocuğunun eğitimini de düşünerek ekonomik gücü oranında çocuğunun okuyacağı okula gönüllü olarak katkıda bulunmak istiyorsa bağış yapabilir. Ancak Aliağa’mızda kayıtlar sırasında hiçbir velimizden zorla bağış istendiği şeklinde bir şey duymak istemiyorum. Velilerimizden bu yönde bir şikayet alırsam Bu konuda gerekli yasal incelemeleri hemen başlatırım” dedi.
Milli Eğitim yetkilileri, zorla bağış toplayan bir okul idaresi hakkında görevden el çektirme, açığa alma, kıdem durdurma cezası gibi yönetmelikte belirtilen müeyyideler uygulanabilecek.
ALİAĞA’DE BİNLERCE ÖĞRENCİ OKULLARI BEKLİYOR..
2005-2006 eğitim öğretim sezonunda Aliağa’da 17 ilköğretim okulu,12 birleştirilmiş sınıflı ilköğretim, 1 anaokulu, 6 lise ve dengi okul, 1 Halk Eğitim Merkezi,1 rehberlik araştırma merkezinde 583 öğretmen görev yaptı. Geçen dönem 5 merkezde köylerden taşınan 465 öğrenci, okul öncesi eğitim ile birlikte 12 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Aliağa’da bu sayının 2006-2007 Öğretim yılında artacağı belirtiliyor.
40 YÖNTEMLE ZORLA BAĞIŞ TOPLANIYOR
Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de karşı çıktığı zorla bağış toplanmasının çeşitli metotları olduğu öğrenildi. Eğitim camiasından ve velilerden edinilen bilgilere göre velilerden 40 değişik gerekçe ile “zorla” para toplanıyor.
“Kayıt, dergi, muhtelif günlere özgü hediye, hizmetli katkı, sınıf temizletme, temizlik malzeme ile fotokopi ve sınav parası” olarak alınan bu paraların önemli bölümü “zorunlu bağış” şeklinde niteleniyor.
İŞTE ZORLA BAĞIŞ YÖNTEMLERİ:
Bağımsız Eğitimciler Sendikası tarafından yapılan bir araştırmada 2006-2007 eğitim-öğretim döneminde “kayıt parası” ile birlikte okulların zorunlu ve vazgeçilemez giderlerinin öğrenci velilerinin üzerine yıkıldığı belirtilerek, velilerden yıl boyunca hangi başlıklar altında para istendiği ise şöyle sıralandı:
1-İsteğe bağlı zorunlu bağış
2-Eğitime katkı payı aidatı
3-Vakıf parası
4-Okul Aile birliği aidatı
5-Hafta sonu yetiştirme kurs parası
6-Kızılay'a yardım parası
7-Diploma parası
8-Muhtelif günlere özgü hediye parası
9-Dergi parası
10-Yardımcı kitap parası
11-Elektrik parası
12-Su parası
13-Telefon parası
14-Kapı, musluk vb. tamir parası
15-Hizmetli katkı parası
16-Spor kolu parası
17-Okul forma, eşofman parası
18-Tiyatro ve temsil parası
19-Gezi parası
20-Bayram törenleri için kutlama ve kıyafet parası
21-Bilgisayar, Tepegöz vb. alım parası
22-Fotoğraf parası
23-Sınıf köşelerini düzenleme parası
24-Bayramlar için süs ve süsleme parası
25-Perde parası
26-Teşekkür, takdir belge parası
27-Tebeşir, tahta kalemi parası
28-Masa örtüsü parası
29-Kalorifer ve kaloriferci parası
30-Boya, dekorasyon ve tamirat parası
31-Okul bekçi, güvenlikçi parası
32-Okul arması parası
33-Fotokopi ve sınav parası
34-Servis ücreti
35-Pul parası
36-Sınıf temizletme parası
37-Temizlik malzeme parası
38-Okul etkinlikleri bilet parası
39-Yakıt parası
40-Paso parası
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.