ZİNCOX, ALİAĞA’YI KURTARACAK
ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Aliağa’nın Samurlu Köyü sınırları içinde kurulması planlanan 40 milyon dolarlık, “Çinko Geri Kazanım Tesisi” bölgede çevreyi 25 yıldır gelişigüzel çevreye atılan ve havaya dağılan te
2006-04-12 23:40:13
ZİNCOX, ALİAĞA’YI KURTARACAK
ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından Aliağa’nın Samurlu Köyü sınırları içinde kurulması planlanan 40 milyon dolarlık, “Çinko Geri Kazanım Tesisi” bölgede çevreyi 25 yıldır gelişigüzel çevreye atılan ve havaya dağılan tehlikeli baca gazı atıklarından kurtaracak. ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Faik Yılmaz Şener yaptığı açıklamada, “Yıllardır çevre kirliliğine maruz kalan Aliağa, Türkiye’deki en çevreci yatırımla hava ve çevre kirliliğinden kurtulacak” dedi. ZincOx Türkiye Temsilcisi Faik Şener, “Biz Aliağa'daki kirliliği yok edip, ülke ekonomisine geri dönüşüm sağlayacağız. Bu tesis dünyada örnek bir tesis olacak. Dünyada Amerika, Tayland, Malezya gibi diğer ülkeler için de model bir fabrika olacak. Seramik endüstrisinde kullanılacak kalitede çinko-oksit üreteceğiz" dedi.
ALİAĞA VE TÜRKİYE EKONOMİSİ KAZANACAK
40 milyon dolarlık yatırımla kurulacak tesisle Türkiye'ye yıllık 15 milyon dolar katma değer sağlayacaklarını açıklayan Genel Müdür Faik Şener, yer seçimi konusunda titizlikle seçeneklerin 1 yıl boyunca incelendiğini ve bunun sonucunda karar alındığını söyledi. Genel Müdür Faik Şener “Toplam 25 hektar olan arazimizin, sadece 3 hektarını tesis yeri olarak, 7 hektarını da atık depolama yeri olarak kullanacağımızdan dolayı 10-15 hektar arası arazi sadece yeşil alan olarak değerlendirilecek” dedi.
İSTİHDAM OLANAĞI YARATACAK
ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Faik Yılmaz Şener yaptığı açıklamada, yatırımın önemli bir istihdam ortamı yaratacağını da kaydederek “Bu tür tesisler yapıları gereği daha nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyarlar. Teknisyen ve mühendis seviyesinde olmak üzere, tesis tahminen yüzde 40 civarında nitelikli bir iş gücüne ihtiyaç duyacak” dedi.
YER ALTI SULARINA ZARAR VERMEYECEK
Bölgedeki sanayi kuruluşlarının günde 10.000 metre küp yer altı suyu çektiğini açıklayan Şener, Zincox’un ise günlük 1000 m3 civarında su çekeceğini, bunun da yer altı su kaynakları açısından hiçbir tehlike yaratmayacağını belirtti. Şener; “Biz su ihtiyacımızı DSİ tarafından verilecek olan izinler dahilinde temin edeceğiz. Tesisimizin su talebinden dolayı başka yerlerin etkilenmesini kesinlikle kabul edemeyiz. Ancak ODTÜ uzmanlarınca yapılan yer altı suyu modellemelerinde yer altı su seviyesinde 5 cm ile 1 metre arasında bir etkisi olacağı ve bunun kabul edilebilir sınırlar içerisinde olduğu tesbit edilerek bu durum ÇED raporumuzda belirtilmiştir.” Dedi. ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Faik Yılmaz Şener, Tesisten çıkacak olan atık suyun, derin deniz deşarjına gönderilmesi konusunda üniversitelerin bir yıl boyunca ölçüm ve incelemeler yaparak rapor hazırladığını söyleyerek bu konuda yetkili olan üniversitelerin hazırladığı bilimsel raporlara herkesin güvenmesi gerektiğini belirtti.
ZİNCOX’UN ATIKLARI; TEHLİKESİZ ATIK NİTELİĞİNDE..
Zincox Çinko geri kazanım tesisi’nde ayrıştırma işleminden sonra ortaya çıkacak atığın AB’de akredite olan ve ÇED raporumuzda belirtilen laboratuarda “Tehlikesiz Atık” olarak tespit edildiğini hatırlatan Faik Şener “Buna rağmen atık depolaması, “Tehlikeli Atık Depolaması” yönetmeliğinde belirtilen sisteme göre projelendirilmiştir. Atık depolaması bölümler halinde yapılacak, bir bölüm bitince üzeri toprak ile kapatılarak yeşil alan haline getirilecektir. Dolayısı ile depolama işlemi tamamlandıktan sonra görüntü kirliliği olmayacaktır.” Dedi.
ALİAĞA’DA BACA TOZU ÜRETİMİ YILLIK 90 BİN TON
Aliağa’daki demir Çelik fabrikalarından çıkan Baca Tozunun yıllık 90 bin tol olduğunu söyleyen Faik Şener; “Elektrikli Ark Ocakları Baca Tozu üretimi dünya ortalaması 1 ton ham çelik başına 15 kilogramdır. Bu, hurda ve üretim şekline göre 13- 18 kg arasında değişir. Aliağa’da 2005 yılı ham çelik üretimi 5.8 milyon ton olduğuna göre, 2005 yılı baca tozu üretimi kesinlikle 90.000 ton seviyesinde olmuştur. Bu rakam son on yıldır her yıl ortalama yüzde 10 büyümektedir. Ayrıca Şirketimizin baca tozu ithalatı yapacağı şeklindeki kuşkular tamamen haksız ve dayanaktan yoksun olup, ayrıca söz konusu ithalat zaten yasaktır.” Dedi.
ÖNLEM ALINMAZSA ALİAĞA’YI FELAKET BEKLİYOR
Faik Şener sözlerini şöyle sürdürdü; “Aliağa’da halen yılda 90-100.000 ton baca tozu üretilmekte ve bu tozun bir kısmı atmosfere, geri kalan kısmı da açık arazide stoklandığı için toprak ve suya karışmaktadır. Her yıl 100.000 ton tehlikeli atık Aliağa sınırları içerisinde birikmektedir. Eğer bu durum böyle devam ederse, korkarız ki çok yakın bir gelecekte Aliağa yaşanması mümkün olmayan bir yer olacak ve koruyacak bir çevre ve halk sağlığı konusu da olmayacaktır. Bu durum sadece Aliağa ile sınırlı kalmayacak, hakim rüzgarların İzmir yönüne doğru esiyor olması nedeni ile de Aliağa-İzmir arası da yaşanmaz bir yer olmaya doğru gidecektir. Bu nedenle kamuoyunun bu husus da aydınlatılması ve Aliağa’nın yaşanılamaz bir konuma doğru hızla gitmesinin önlenmesi gerekmektedir. Eğer baca tozları için en kısa zamanda tedbir alınmaz ise maalesef Aliağa’nın geleceğinin tehlike altında olduğunu bilmelerini istiyoruz.”
ZincOx Anadolu Çinko Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Faik Yılmaz Şener, çevreci bir yatırıma herkesin sahip çıkması gerektiğini dile getirerek “Projemizde gerçekten mantıklı, kabul edilebilir hatalar veya eksikler var ise , iyi niyetli yaklaşım ile bunların çözümü için her zaman gerekli adımları atmaya hazırız. Aksi takdirde Aliağa’daki çevre felaketinin boyutları artarak devam edecek ve geri dönülemez noktaya geldiğinde de her şey çok geç olacaktır. Şirket olarak elbette bu projeden ekonomik bir menfaat temin etmek amacımızdır ancak ekonomiden de önce , bu projeye çevre felaketini önleyen bir proje olması dolayısı ile sahip çıkıyoruz ve çıkmaya devam edeceğiz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.