21 Nisan 2025
  • İzmir13°C

YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT

Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin yüksek tansiyon hastası olduğu belirtilerek; yüksek tansiyon hastalığının 18 yaş üzeri görülme oranının yüzde 31.4’e ulaştığı bildirildi

Yüksek Tansiyona Dikkat

2005-11-03 16:03:34

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları beyin kanamaları ve ölümlere yol açan ‘yüksek tansiyon’ konusunda uyardı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişinin yüksek tansiyon hastası olduğu belirtilerek; yüksek tansiyon hastalığının 18 yaş üzeri görülme oranının yüzde 31.4’e ulaştığı bildirildi.

Açıklamada yüksek tansiyonun, ‘kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg’nın (14/9’un) üzerinde olması hali’ olarak tanımlandığı belirtilerek, yüksek tansiyon hastalığının Türkiye’de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi. Kalp kasıldığı sırada oluşan kuvvetli basınca büyük tansiyon, kalp gevşediği sırada oluşan basınca ise küçük tansiyon adı verildiği ifade edilen açıklamada,

“Normal kabul edilen kan basıncı değeri; istirahat halindeki bir yetişkinde 120/80 mmHg’dır (milimetre civa). Bir diğer deyişle, büyük tansiyon için normal değer 12, küçük tansiyon için ise 8’dir. Aslında, kan basıncı sürekli sabit kalan bir değer değil.

Hareket ederken yada heyecanlanınca biraz artabilir, uyurken ve istirahat ederken daha düşük olabilir. Bu değişimler normal. Ancak, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg’nın (14/9’un) üzerinde olması durumunda, yüksek tansiyondan bahsedilir” denildi.

SİGARA İÇİYORSANIZ, BIRAKIN…

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yüksek tansiyonun; genellikle ensede olan baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişlik gibi şikayetlere yol açtığına ve bazı kişilerde de belirti vermediğine vurgu yapılarak, tedavi edilmeyen yüksek tansiyonun, kalp krizi veya felç geçirme riskini artırdığı, kalp ve böbrek yetersizliği ile ölümlere yol açtığı kaydedildi.

Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma olabildiği belirtilen açıklamada;

“Ancak hastaların önemli bir kısmında hiçbir belirti yoktur. Bu hastalarda yüksek tansiyon tanısı, sadece kan basıncı ölçümü ile mümkün olabilir. Bu nedenle, yüksek tansiyon belirtileri olmasa bile herkes yılda en az birkaç kez kan basıncını ölçtürmeli ve toplumdaki her 3 erişkinden birinde yüksek tansiyon bulunduğu akılda tutulmalıdır. Yüksek tansiyonun çok ciddi sonuçları olabileceği unutulmamalı.” denildi.

STRES İLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN…

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Türkiye’de tüm ölümler arasında ilk iki sırada yer alan kalp ve damar hastalıkları ile kanserin ana risk faktörü sigaranın, yüksek tansiyon için de risk faktörü olduğunun altı çizildi. Açıklamada, yüksek tansiyondan korunma konusunda; sigaradan tümüyle uzak durma, fazla kilolardan kurtulma, az yağlı ve az tuzlu beslenme, düzenli egzersiz yapma ve stresle başa çıkmayı öğrenmenin önemli bir yer tuttuğu vurgulandı.

Açıklamada vatandaşlara yönelik şu uyarılarda bulunuldu:

“Tuz tüketimine dikkat edin. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında yakın bir ilişki var. Ayrıca fazla tuz tüketimi idrarla kalsiyum atılmasını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına neden olur. Tuz tüketimini azaltmak için; lezzetine bakmadan yemeklere tuz eklemeyin. Tuz içeriği düşük besinler tüketin. Sebze ve meyve tüketimini artırın.

Vücut ağırlığınızı dengede tutun, fiziksel aktivitenizi artırın. Vücut ağırlığının normalden az yada çok olması çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle kilonuzu normal sınırlar içinde tutmak için yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.” 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.