22 Kasım 2024
  • İzmir21°C

YERLİ STENTLER İHRACATIN GÖZDESİ

Katma değeri yüksek, hacmi küçük ileri teknoloji ürünleri ekonomide hayat kurtarıyor.

Yerli Stentler İhracatın Gözdesi

26 Eylül 2016 Pazartesi 16:31

YERLİ STENTLER İHRACATIN GÖZDESİ

Katma değeri yüksek, hacmi küçük ileri teknoloji ürünleri ekonomide hayat kurtarıyor.

Ülkemizde üretilen yüksek teknolojili koroner sağlık ürünleri, küçük hacmi yüksek katma değeri ile ihracatın yükselen yıldızı. Türkiye'nin ihraç ettiği ürünlerin ortalama kilogram fiyatı 5 doları geçmezken, teknoloji yoğun alanlarda bu rakam 100 bin dolarları aşıyor. Sağlık teknolojisi alanında katma değerli ürünler geliştiren Alvimedica, İtalya'daki üretim hattını Türkiye'ye taşımaya hazırlanıyor.

Şirketin ihraç ettiği yerli stentin özelliklerine göre kilogramı 15 bin ila 105 bin dolar aralığında değişiyor. Halen şirket İtalya ve Türkiye'deki üretim tesislerinde, yılda toplam 1 milyon adet stent, kateter ve balon üretimi yapabiliyor. Boyutları 6 ila 38mm aralığında olan ve yaklaşık 4 gram ağırlığındaki stent kataterin birim satış bedeli ise 160 dolar ila 3 bin dolar bandında seyrediyor. Mücevher işleme titizliğinde üretilen bu ürünlerinde paslanmaz çelik veya kobalt-krom alaşımı ile radyoopak “altın” marker işaretleyiciler kullanılıyor.

BİR KİLO STENT, BİR KİLO ALTINDAN YAKLAŞIK 2,5 KAT DAHA PAHALI  

Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton, “Yerli üretimimiz olan bir kilo stent aynı miktar altından yaklaşık 2,5 katı daha değerli. Katma değeri yüksek, hacmi küçük olan ileri teknolojili ürünler ihraç ediyoruz. Bu tür ürünlerin ihracatının teşvik edilmesinin ülke ekonomisine katkısı büyük olacaktır.” diyor. Türkiye’deki stent pazarının büyüklüğü 120 milyon dolar ve bu ürünlerin neredeyse tamamı ithal ediliyor. 2017’de bu alanda yerli üretime koruma gelmesi bekleniyor. Dünyadaki stent pazarı ise, 10 milyon adet üzerinden, 8 milyar dolar civarında seyrediyor.  

YENİ ATILIMLAR KAPIDA

Şirket Rusya’daki iş ortaklarıyla birlikte bir üretim tesisi kurmayı ve yılbaşında Rusya’da üretime başlamayı da planlıyor. Fazlar halinde teknoloji transferi yapılacak bu tesis için ilk aşamada 3 milyon dolarlık yatırım planlanıyor. Yurtdışında sağlık teknolojileri alanında yerel üreticilerin desteklendiğini hatırlatan ve Rusya’da da bu tarz bir avantajın olduğunu belirten Alaton, belli bir ihtiyacın karşılanması durumunda ithalat yasağı getiren İran’da da yerel bir ortakla yatırım planı yapıyor. Şirketin Mısır’da da yeni bir yatırım için girişimleri sürüyor.

TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA STENT PAZARINA İLİŞKİN BAZI RAKAMLAR

Stent pazarının hacmi ile ilgili Alvimedica’nın verilerine göre;

Stent fiyatları ülke ve bölgelere göre 160 dolar ila 3 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor.

İlaçlı stent pazarı geçen yıl Türkiye’de yüzde 47,7 büyürken, pazar Rusya’da yüzde 24,4, Fransa’da ise yüzde 20,9 büyüme trendi izledi. Çıplak stentlerde (BMS, Bare Metal Stent) başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere birçok ülkede düşüş varken Türkiye'de görülen yüzde 1,6'lık büyüme içinde oldu. Stent dışında balon uygulamalarında da Türkiye pazarı rakamları dikkat çekiyor. Rusya, Fransa gibi gelişmiş ekonomilerin yanı sıra Singapur, Malezya ve Güney Kore gibi ülkelerde balon uygulamalarında pazar büyümesi yüzde 20'Ieri geçmezken 2014-2015 arasında Türkiye'de bu alanda uygulama sayısı yüzde 84'lük bir artışla 145 binden 211 bine yükseldi. Türkiye'de medikal sektörün stent alanında yaşadığı hızlı yükseliş, kateter uygulamalarında yerini emin ve temkinli adımlara bırakıyor; bu alanda yüzde 4,9'luk bir büyüme gözleniyor. 2014 ve 2015 yılları arasında özellikle diagnostik kateter uygulamalarında yüzde 96,8'lik bir oranla Mısır başı çekiyor. Mısır'ı Rusya'nın takip ettiği bu alanda İtalya, Fransa ve İran'da artış yüzde 5'i geçmiyor. Diagnostik kateter kullanımında Türkiye pazarındaki büyüme yüzde eksi 4,4'lerde iken kılavuz kateter uygulamalarında yükseliş yüzde 4,9’e ulaştı.
 /Ege Basın Grubu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.