24 Kasım 2024
  • İzmir9°C

YENİDEN YAPILANDIRMA ŞART

Ege Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Kadir Aslan, eğitimimizdeki en temel sorunun altyapıyla ilgili olduğunu belirterek, “Eğitimde yeniden yapılandırma şart” diyor. Prof. Dr. Aslan, Yunanistan’ın nüfusu kadar öğrenc

Yeniden Yapılandırma Şart

2005-12-06 20:46:49

Ege Üniversitesi (EÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Kadir Aslan, eğitimimizdeki en temel sorunun altyapıyla ilgili olduğunu belirterek, “Eğitimde yeniden yapılandırma şart” diyor. Prof. Dr. Aslan, Yunanistan’ın nüfusu kadar öğrencimiz olmasına rağmen çoğunluğun yüksek öğrenime ulaşamadığını ifade ediyor.

Eğitim açısından 2005 yılını Ege Ajans’a değerlendiren Prof. Dr. Aslan, ülkemizde ellinin üzerinde Eğitim Fakültesi bulunduğunu ve bu fakültelerin Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olduğunu söyleyerek, sistemin doğru işleyip, doğru sonuçlar elde edilebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversiteler arasında diyalog ve işbirliğinin artırılması zorunluluğuna dikkat çekiyor.

Eğitimle toplumsal yaşam arasındaki güçlü ilişkiye değinen Prof. Dr. Aslan’a göre, Türkiye’de eğitim bazı alanlarda geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Ancak bu uygulamalar yavaş yavaş terk ediliyor. Günümüzdeki rekabet koşulları, eğitimde yeniden yapılandırmayı zorunlu kılıyor. Temel sorun altyapıyla ilgili. Gelişen ve değişen dünyada tüm ülkeler eğitim sistemlerini ve bu bağlamda öğretmen yetiştirme politikalarını sorguluyor ve günün koşullarına uygun hale getiriyor. Çünkü, öğretmen yetiştirme, genel anlamda insan yetiştirme düzeyinin temel öğesi ve belirleyicisi.

41 ÜLKEDE SORUN ÇÖZMEDE 34. SIRADAYIZ

OECD’nin 2003 yılında yaptığı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Projesi (PISA)” çerçevesinde, zorunlu eğitimi tamamlamış öğrencilere yönelik değişik testlerin yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Aslan, “41 ülkenin katıldığı bu testlerde Türkiye Fen Bilgisinde 36., okuma alanında 37., Matematik’te 36 ve sorun çözmede 34. sırada yer aldı. Türkiye’nin altında sadece Tayland, Brezilya, Tunus ve Endonezya kaldı” diyor.

Prof. Dr. Aslan, ayrıca ilköğretim programlarını öğrenciyi merkeze alan Yapılandırmacı (constructivism) felsefeye dayanarak oluşturulacağını söyleyerek, çoktan seçmeli,doğru-yanlış, boşluk doldurma gibi ölçme yöntemlerinin öğrencilerin öğrenim durumunu belirlemede yetersiz  kaldığını ve  en etkili yolun dönem sonunda değil, süreç bağlamında performansa dayalı olarak yapılacağını da belirtiyor.

DERSHANESİZ OLMUYOR

Lisede gereğinden fazla bilgi verildiğini belirten Prof. Dr. Kadir Aslan, bilgilerin sadeleştirilerek, öğrenci için en çok yararlı olanların öğretilmesini öneriyor. Kontenjan yetersizliği nedeniyle öğrencilerin yarış içine girdiklerini söyleyen Prof. Dr. Aslan, üniversiteyi kazanmak için lisede aldıkları bilgileri yetersiz bularak dershanelere başvurduklarını belirtiyor. Prof. Dr. Aslan, “İdeal olan tüm öğrencilere yüksek öğrenim imkanının sağlanmasıdır. Arz-talep dengesi kurulmadıkça. Sınav sistemleri değiştirilerek doğru hedefe varılamaz” diye konuşuyor.

Ülkelerin eğitim düzeylerinin, kalkınmışlık düzeyi ile doğru orantılı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aslan, Avrupa Birliği Üyeliği sürecinde eğitimimiz konusunda da şunları söylüyor:

“AB tarama süreci başladı. Eksiklikler bulunarak, birliğin müktesebatı doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılacak. Ege Üniversitesi, uluslararası öğrenci-öğretim elemanı değişimi konusunda öncü durumda. Sokrates-Erasmus Eğitim Projesi’yle diğer  ülkelere ilk öğrenciyi Ege Üniversitesi gönderdi. Programın kapsamı genişletilerek Protekiz’le başlayan değişim, diğer ülkelerle devam ediyor.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.