21 Nisan 2025
  • İzmir14°C

YAŞAMA YENİDEN MERHABA

Çölyak hastası 17 yaşındaki Kemalpaşa Armutlu ilçesinde oturan Hatice Alper konulan yanlış tanı neticesinde 10 yaşına kadar bebek maması ile beslendi. Ölümle burun buruna gelen Alper, Ege Üniversitesi Tıp

Yaşama Yeniden merhaba

2007-03-11 13:46:53

YAŞAMA YENİDEN MERHABA DEDİ
Çölyak hastası 17 yaşındaki Kemalpaşa Armutlu ilçesinde oturan Hatice Alper konulan yanlış tanı neticesinde 10 yaşına kadar bebek maması ile beslendi. Ölümle burun buruna gelen Alper, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde konulan doğru teşhis ve tedavi neticesinde yeniden yaşama döndü.
  Hastalarının çölyak krizi denilen çok ciddi hayatı tehdit eden ağır bir tablo da karşılarına çıktığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi  Çocuk Gastroentereloji ve Beslenme Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof.Dr:Sema Aydoğdu, “Hatice hastanemize 6 aydır süregelen kilo kaybı, ishal, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, şikayetleri ile başvurdu. Geldiğinde kilosu 26, boyu 1.38 cm idi. Karın çökük, göz küreleri çökmüş, ağız ve dili kuru, halsiz ve bitkin görünümünde idi. Boyu ve kilosu 9 yaşında bir çocuğunki kadardı. Yaşına göre ergenlik belirtilerinin de geri olduğu saptandı. 5 yaşından bu yana gelişim geriliği görülen hastanın ishal şikayeti nedeniyle doktora götürüldüğü ancak ekonomik sorunları nedeniyle daha ileri bir merkeze gidemediklerini öğrendik. Hastamız doktorunun önerisi ile 10 yaşına kadar yemeklerinin yanında bebek maması ile beslenmişti” dedi.
         Hastalarını çölyak ön tanısı ile hastaneye yatırdıklarını açıklayan Prof.Dr.Aydoğdu, “Yapılan kan tetkiklerinde kangazı değerlerinde anormallik, kansızlık saptanırken, iç genital organların az geliştiği, kalp kapaklarında incelme, kemik yoğunluğunda belirgin azalma olduğunu gördük. Çölyakın kesin tanısı için endoskopi yaptık. Hastamızın genel durumu çok kötü olduğu için 1 ay süre ile damardan ilaç verdik” diye konuştu.
ÖLÜMDEN DÖNDÜ
  Genç kızın ağızdan beslenme başladıktan sonra ishalinde artma görüldüğünü belirten Prof.Dr.Aydoğdu, “Hastamızın barsak fonksiyonunu düzeltmek için uzun süre antibiyotik kullandık. Hastaneye yatışının 13.gününde çölyak tanısı desteklenerek, glutensiz diyete başlandı. Diyeti uygulamaya başladıktan 10 gün sonra ishali düzeldi. Çok nadir olarak görülen çölyak krizi denilen bu tabloda uygun diyet ve tedavi ile hastamızın düzelmesi 3 ay gibi bir süreyi buldu. Eğer biraz daha geç kalınmış olsaydı Hatice’yi kurtarmamız mümkün olmayacaktı ” dedi.
  Genç kızın uygun tedaviye başlandıktan 3 ay sonra adet görmeye başladığını açıklayan Prof.Dr.Aydoğdu, “Genç kız hızlı buluğa erdiği için boyu kısa kaldı. Daha erken tanı almış olsaydı şu an daha uzun boylu olacaktı” diye konuştu.                     
 Doğru tanı ve tedavinin ardından yaşama daha umutla bakmaya başladığını belirten Hatice Alper (17), “O yılları şimdi hatırlamak dahi istemiyorum. Benim ve ailem için çok kötü günlerdi, Şu anda glutensiz gıdalarla hayatımı sürdürmeye çalışıyorum. Belki sağlıklı insanlar gibi her istediğimi yiyemiyorum ama glutensiz diyet ile daha sağlıklıyım” dedi.
ÇÖLYAK NEDİR ?
Çölyak; yaşam boyu süren tek gıda alerjisidir. Günümüzde en sık rastlanan genetik hastalık olarak da kabul edilmektedir. Hiç belirti vermeyeceği gibi tanı gecikmesi sonucu ölüme kadar varabilen çok ağır tablolara da neden olabilmektedir. Hastalığın tek tedavi yöntemi ömür boyu glutensiz beslenmektir. Glutensiz diyet; buğday, arpa, çavdardan yapılmış veya bunlarla karıştırılmış bütün gıda ürünlerinin tüketilmemesi demektir. Çölyaklıların sağlıklı yaşamaları için ömür boyu bu tür gıdaları tüketmemesi gerekir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.