XEROX’DAN YENİ TEKNOLOJİ
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, yeni bir buluşa daha imza attığını ve bu yenilik için patent başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Xerox bilim adamları, dokümanın içine yerleştirdikleri renk kodları ile, faksla
2006-02-02 10:23:47
Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox, yeni bir buluşa daha imza attığını ve bu yenilik için patent başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Xerox bilim adamları, dokümanın içine yerleştirdikleri renk kodları ile, faksla gelen veya yazıcı, fotokopi cihazı tarafından siyah beyaz basılan bir dokümanı tekrar renkli bir doküman haline getirmenin yolunu keşfettiler.
Geliştirilen bu yaklaşım, Xerox’lu bilim adamları Karen M. Braun ve Ricardo L. De Queiroz tarafından, Görüntüleme Bilimi ve Teknolojileri Topluluğu’nun, Breziliya’daki Brasilia Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yıllık “Renk Görüntüleme Konferansı”nda “Renkli’den Griye ve Tekrar Renkliye: Siyah Beyaz Görüntü Üzerinde Renk Gizleme” adlı sunumla kamuoyuna duyuruldu.
Braun ve De Queroz adlı Xerox bilim adamları, sunumlarını günlük hayatımızda yaşanan bir problemi tanımlayarak başladılar. Renkli bir dokümanın siyah beyaz bir makinadan çıktısı alındığında, çoğaltığında veya faks çekildiğinde, renklerin kararması, grinin tonlarına dönüşmesi ve bir çok rengin de aynı gri tonlarda ve parlaklıklarda görünerek, orjiinal renklerin gerçekte ne renk olduğunun algılanamaması sorununu gündeme getirdiler. Bu sorunun özellikle grafiklerde ve tablolarda büyük sorun yarattığını, “pasta grafiklerin (pie chart)”, “sütun grafiklerin (bar chart)” siyah beyaz basıldıklarında bölümlenmiş kısımlarının grinin aynı tonlarını taşımalarından dolayı bu grafik ve tabloların anlamsızlaştığını belirttiler.
Tanımlanan bu sorunu çözmek için Xerox’lu bilim adamları ilk önce siyah beyaz görüntülerdeki farklı renkleri temsil eden aynı gri tonlarını, desen ve doku olarak birbirinden nasıl farklılaştırabileceklerini araştırdılar. Geliştirilen metodla, sarı, kırmızı, yeşil, mavi gibi renklerin mikroskopik olarak farklı doku ve desenlerle temsil edilmesi sağlanarak, siyah beyaz basıldığında bile bu renklerin tanımlanabilmesi sağlandı. Her rengin açıklığından, koyuluğuna kadar, her bir renk tonu için ayrı desen ve doku kodları geliştirildi. Mikroskopik olarak görülen kodlanmış desen ve dokularla siyah beyaz basılan bir dokümanın, kodlarının çözülerek renkli bir doküman haline getirilmesi ya da tekrar kodlanarak siyah beyaz hale getirilmesi mümkün oldu. Bu geliştirilen yaklaşımla siyah beyaz bir faks görüntüsünün, orjinal renklerine döndürülerek renkli bir doküman haline gelmesi sağlandı.
Renkleri algoritmik olarak kodlayan bu teknolojinin, günlük hayatımızda kullanılabilmesi için siyah beyaz yazıcılar üzerinde kullanılan bir yazılım haline getirilmesine çalışılıyor. Siyah beyaz yazıcılara entegre edilecek bu yazılım, kendisine gönderilen renkli görüntüleri her bir renk için ayrı bir doku ve desen kodlayarak basacak. Siyah beyaz basılan bu kağıt, daha sonra aynı yazılıma sahip farklı bir renkli fotokopi makinasında çoğaltıldığında ya da çok fonksiyonlu bir makinede tarandığında kodlar algılanıp, çözülerek renkli bir doküman olarak taranması ya da çoğaltılması mümkün olacak. Böylece renk kodları görüntünün içine gizlenerek basılan siyah beyaz bir dokümanı, istendiğinde renkli bir doküman haline getirmek mümkün olacak.
Xerox bu buluşu yakın bir zamanda kendi ürünlerine entegre ederek, buluşun patentine sahip olmaktan dolayı, başka bir marka ve üründe yer almayacak bu özellikle, Xerox marka baskı ve görüntüleme sistemlerini rakiplerinden farklılaştırmayı planlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.