25 Kasım 2024
  • İzmir10°C

VERİMLİLİK TEK YOL

Tarımsal üretim için ekilebilir alanları arttırmanın mümkün olmadığına dikkati çeken İzmir Ziraat Odası (İZO) Başkanı Sedat Köse, tarımda üretimi artırmak için verimliliğin tek seçenek

Verimlilik Tek Yol

13 Kasım 2008 Perşembe 14:55

TARIMSAL ÜRETİMİ ARTTIRMAK İÇİN VERİMLİLİK TEK YOL
Tarımsal üretim için ekilebilir alanları arttırmanın mümkün olmadığına dikkati çeken İzmir Ziraat Odası (İZO) Başkanı Sedat Köse, tarımda üretimi artırmak için verimliliğin tek seçenek olduğunu söyledi. Köse, “Verimliliği artırarak üretim açığı kapatılabilir” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İzmir Ziraat Odası, Türk-Fransız Mühendisler Derneği ve Fransız Büyükelçiliği Ankara Ekonomik Misyonu'nun işbirliğinde düzenlenen “Tohumculuk Konferansı” dün Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu"nda gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Sedat Köse, Türkiye'de tarımsal üretim yapılabilen alanın yaklaşık 27 milyon hektar olduğunu hatırlattı. Bu alanın yüzde üçünü sebze, yüzde 10.4'ünü de meyve alanlarının oluşturduğunu kaydeden Köse, "Toplam bitkisel üretim miktarı içinde sebze grubu yüzde 30 pay alıyor. Meyvelerin aldığı pay ise yüzde 14.8'dir" dedi.
Türkiye'nin sebze tarımında son 20 yılda sulanabilir alanların genişlemesiyle ekim alanlarında yüzde 35, üretim miktarında ise yüzde 88 ve verimde ise yüzde 39'luk artış yaşandığını dile getiren Köse, verimliliğin artmasının üreticilerin tarımsal gelişmeleri yakından takip ettiğini gösterdiğini vurguladı.
İHRACATÇILAR TOHUMCULUK ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYOR
İhracatçılar bazen zorunluluktan bazen de daha geniş bir pencereden bakma adına ihracat dışı alanlara da ilgi duyduklarını belirten Ege İhracatçı Birlikleri EDEKA A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsfendiyar Üzümcü, “Bu etkinliğin konusu olan tohum ve tohum teknolojileri de odaklandığımız alanlardan. Tohumculuk sektöründe iki ana şirketimiz ile faaliyette bulunuyoruz. Hububat ve bakliyat ile tütün sektörlerinde teknolojileri yakından izliyoruz. çevresel faktörlere, iklimsel değişimlere ve en önemlisi de tüketici hassasiyetlerine uyumlu tohum ARGE çalışmalarında bulunuyoruz. Bu cesareti birliğimizden, vizyonumuzdan ve işadamlarımızdan alıyoruz ama bu cesareti aynı zamanda üniversitelerimizin seçkin akademisyen kadrolarından alıyoruz. Üniversitelerle işbirliğini çok önemsiyoruz. Ben tohum denince biraz tarihe bakmak istiyorum bu yaşlı kıtaya ilk tohumları aslında siz değerli
Fransız dostlarımız attınız. Özgürlük ve demokrasi. Biz bu kültürle yoğrulduk, demokrasi de sizi örnek aldık bu yolda birlikte ilerleyeceğiz” şeklinde konuştu.
Türk- Fransız Mühendisler Derneği Başkan Nejat Üreten ise, Türkiye'de 50 milyar dolarlık bitkisel üretim yapıldığına dikkat çekerek, tohumun ise bu üretimin en önemli girdileri arasında yer aldığını belirtti.
Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Başkanı Prof. Dr. Benian Eser'in yönettiği konfiransta, dünya ve AB'deki tohumculuk sektörünün gelişimi ve Türkiye'yle yapılabilecek işbirliği değerlendirildi. Fransa Tohumcular Birliği Uzmanı Alain Menard, "Tohum sektörünün dinanizmi, Fransa'da tohumculuk sektörü, Fransa'nın bu sektördeki kozları, Türkiye ile Fransa arasında tohum sektöründe işbirliği, Türkiye AB tohumculuk eşleştirme projesi" konusunu anlattı. Türkiye Tohumcular Derneği Genel Sekreteri Ayhan Elçi ise, "Dünya'da, Avrupa'da ve Türkiye'de tohumculuk" konusuna değindi. Vilmorin Anadolu Tohum Üretim ve Pazarlama A.Ş. Başkan Yardımcısı Frederic Savin de, şirketinin Türkiye'deki faaliyetleri, Türk tarımına yönelik hedefleri ve katkılarını anlattı. Fransa Patates Fidesi üreticileri Federasyonu Uzmanı Bernard Quere de, Fransa'da patates fidesi üreticiliği, Türk üretici zinciriyle olası işbirliği ve ortaklık konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.