UZMANLARDAN YKS ESNASINDA KAYGIYI AZALTMA TÜYOLARI
Uzmanlar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala öğrencilerde oluşan gereğinden fazla heyecan ve
27 Haziran 2018 Çarşamba 15:23
Uzmanlar, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala öğrencilerde oluşan gereğinden fazla heyecan ve kaygıyı olması gereken seviyelere çekebilmek için son derece önemli tüyolar paylaştı. Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörü Ebru Ceylan TEZER, hayalindeki üniversiteye girmek isteyen adayların sınav esnasında yaşadıkları kaygı seviyesinin, sınavda gösterecekleri başarıya etki edeceğini vurguladı.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın yerine bu yıl ilk kez uygulanacak olan ve 2 oturumda TYT ile AYT’ten oluşan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na kısa bir süre kaldı. 30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek oturumlara ait sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak. Zaman kısaldıkça stresi artan adaylara hem sınav öncesi süreci hem de sınav esnasındaki kaygıları doğru yönetebilmeleri adına Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörlüğü tarafından dikkat çekici ipuçları paylaşıldı.
KAYGI YÖNETİLEBİLDİĞİNDE SAĞLIKLI BİR DUYGUDUR
Adayların sınav esnasında yaşadıkları kaygının sağlıklı bir his olduğunu belirten Özel Uğur Anadolu Lisesi PDR Koordinatörü Ebru Ceylan Tezer; “Kaygı, stresli ya da tehlikeli diyebileceğimiz zamanlarda ortaya çıkan metabolizmayı korumaya yönelik sağlıklı bir duygudur. Öncelikle adaylara bunu anlatabilmek lazım. Tabii seviyesi ve süresi çok önemli, sınav esnasında çok yüksek veya çok düşük olması başarıyı olumsuz etkileyebilir. O yüzden kaygıyı orta seviyelerde tutmak ve yeterli düzeyde yaşamak gerek” dedi.
VÜCUDUN UYARILARINI ZAMANINDA ANLAMAYI ÖĞRENMELİ
Kaygının zihnimizde, duygularımızda ve davranışlarımızda bazı değişikliklere yol açtığını ifade eden Tezer; “Yoğun kaygı altında motivasyonumuz ve dikkatimiz olumsuz yönde etkilenir. Bu durumda adaylarda sınav yerini terk etmek, aynı soru üzerinde dakikalarca oyalanmak, soruları okumada ve anlamada yaşayacakları problemler yoğun kaygının yol açtığı negatif değişikliklerdir. Bu değişiklikleri de vücudumuzun ‘dikkatli ol yolunda olmayan bir şeyler var’ anlamı taşıyan bir uyarısı olarak kabul etmeliyiz. Vücudumuzun bu uyarısını zamanında okumayı öğrenmek, kaygımızı orta seviyede tutmamıza yardımcı olacak stratejileri bilmek ve uygulamada deneyim kazanmak sınav öncesinde yapabileceğimiz önemli hazırlıklardan biridir” dedi.
BAŞARABİLİRİM KELİMESİYLE KENDİNİZİ MOTİVE EDİN
Sınav sırasında oluşabilecek yoğun kaygıyı azaltmak için teknikler olduğunu belirten Ebru Ceylan Tezer, şu önerilerde bulundu: Adaylar sınav esnasında nefes alma tekniklerini deneyebilirler. Burundan derin bir nefes alıp birkaç saniye tuttuktan sonra yavaşça bırakarak ihtiyaç olduğu anlarda uygulayabilirler. Bunun dışında öğrenci kendini en çok rahatlatan, mutlu eden pozitif bir sahneyi düşünüp kafasında bu sahneyi detaylarıyla canlandırarak kaygının seviyesini düşürebilir. Kaygının bir nedeni de gelecekte ne olacağına odaklanmaktır. Sınav sırasındaki performansa ya da bu performansın gelecekle olan ilişkisine takılıp kalma durumunda bunu önlemek için de bazı teknikler uygulayabilirler. Örneğin, kaygı çok arttığında kendisiyle ‘Bunu yapabilirim, bunu defalarca yaptım; yine aşabilirim, iyi gidiyorum’ gibi bir içsel konuşmayla motive etmek işe yarayabilir.
UYKU VE BESLENME DÜZENİNE DİKKAT
Sınav haftasında ve özellikle sınav günlerinde uyku sorunu yaşamamak için şimdiden bu düzeni sağlamanın önemine dikkat çeken Tezer; “Adayların başta uyku olmak üzere beslenme zamanlarını bir düzene oturtmaları gerekiyor. Her gece uyku saati sabitlenmeli, uyanılacak saat de belirlenmeli ve zorda kalmadıkça bu saatlerin dışına çıkılmamalı. Aynı durum beslenme için de geçerli. Stresten dolayı adaylar özellikle son bir hafta vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az besin tüketiyor. Bu durum sınava hazırlanan öğrencilerin bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Adaylar için ders çalışmanın yanı sıra fiziksel egzersizlerin de dahil edildiği bir program hazırlanmalı, biyolojik düzen bu şekilde sağlanmalı” yorumlarında bulunarak, sınava teorik hazırlanmanın yanı sıra, bedensel ve zihinsel olarak hazırlanma gerekliliğinin altını çizdi. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.